Bartoš jako premiér? Výzkum ukázal zcela jinou realitu. Příznivci Babiše i tak zatlačí slzu, vypadá to na loučení

11.01.2021 9:47

Lednové preference od agentury Phoenix research, které jako první uveřejnil nedělní Blesk, mají k dispozici také ParlamentníListy.cz. Z dostupných dat se ukazuje, že hnutí ANO, ČSSD a SPD by mělo téměř shodný počet hlasů jako seskupení všech ostatních partají. Výjimku oproti současnému stavu tvoří pouze komunisté. Ti by v příštím volebním období zůstali mimo Sněmovnu.

Bartoš jako premiér? Výzkum ukázal zcela jinou realitu. Příznivci Babiše i tak zatlačí slzu, vypadá to na loučení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí
Ačkoli by volby vyhrálo ANO, jehož potenciál je necelých 35 procent a preference tvoří čtvrtinu dotázaných, podle ředitele agentury Phoenix Zdeňka Svobody jde o trend. Ukazuje se prý, že ANO klesá stabilně a dlouhodobě.

„Je zjevné, že spojení subjektů na středopravém spektru přispělo k jejich prozatím uspokojivému výsledku. SPOLU a Piráti s hnutím STAN jsou na podobné hranici, oslovují pětinu voličů, těsně však vede trojkoalice SPOLU,“ vysvětlil Svoboda.

Pro upřesnění dodejme, že trojkoalice by získala 20,3 procenta a Piráti se STAN 19,3 procenta. Potenciál na hranici 25 procent je u obou prakticky totožný. Jazýčkem na miskách vah, co se nutné stojedničky týká, by tak spíše než SPD byla sociální demokracie.

ODS, KDU i TOP 09 koalici s Okamurovým hnutím odmítají.

Pokud bychom sečetli procenta koalice Pirátů a SPOLU, dostali bychom se na zhruba 40 procent (39,6 procenta). Naproti tomu ANO, SPD a ČSSD by získali 40,1 procenta. Ačkoli by se vítězem voleb stalo hnutí ANO, bylo by právě na zástupcích SPD a ČSSD, zdali by se přidali ke společnému vládnutí.

Volební preference a potenciál – leden 2021

KSČM a hnutí Trikolóra by na základě lednových dat do vysoké hry o moc nevstoupily. Jejich politici by nezískali potřebných pět procent.

Pokud by ovšem trend slábnutí hnutí ANO pokračoval, povolební matematika by nabrala docela jiný směr. I v něm by svou roli sehrála především sociální demokracie.

Měření se uskutečnilo v lednu, dotázáno bylo 1038 respondentů.

Budoucí vláda by mohla stát na tomto půdorysu

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…