Bartoš vysvětloval: Kumulaci poslance a ministra jsme nekritizovali nikdy

29.11.2021 22:34 | On-line

Pondělním hostem Interview ČT24 byl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ve vysílání zhodnotil schůzku s prezidentem Zemanem, rekapituloval názor na povinné očkování či se vyjádřil ke kumulaci funkcí.

Bartoš vysvětloval: Kumulaci poslance a ministra jsme nekritizovali nikdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Schůzka s prezidentem Milošem Zemanem se odehrála v pondělí na zámku v Lánech, kde odstartovala série rozhovorů s kandidáty na ministry. Mezi nimi byl i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Hodně jsme se bavili o tématu digitalizace,“ řekl a dodal s tím, že prezident k tomuto tématu má vztah i přes svůj věk. Moderátorku zajímalo, jak hodnotí formu setkání s prezidentem, který byl covid pozitivní. Bartoš řekl, že původně byly velké obavy, že ke schůzce nedojde. Využili ale řešení, které se naskytlo, kdy prezident byl izolován v prosklené budce.

„Asi bychom to zvládli i prostřednictvím videokonference,“ podotkl a dodal, že se soustředil na obsah, nikoliv na formu. „Nakonec mě pochválil takovým zemanovským způsobem, ale nebudu to parafrázovat,“ odpověděl, jestli jednáním „prošel“. Moderátorku také zajímalo, zda zná jméno kandidáta na ministra, ke kterému má Zeman výhrady. „Dokud běží jednání, jméno prozrazovat nebudu,“ vyjádřil se v Interview ČT24 s tím, že ctí politické dohody. Podle svých slov se pak nebavili o tématu, jak Piráti dopadli ve volbách, a následně se přešlo k přetřásanému tématu očkování.

„Já si nemyslím, že cesta povinného očkování je tou správnou cestou,“ dodal s tím, že je možné, až se k nám dostanou vakcíny s neaktivním virem, tak možná mnoho lidí přehodnotí svůj postoj vůči současným generacím vakcín, které máme k dispozici. Možná následně dosáhneme na tu danou míru proočkovanosti. „Když se díváme na čísla, nikdo nezpochybňuje, že zdravotnický systém začíná být na hraně svých kapacit,“ říká s tím, že očkování je důležité, ale nezachrání současně rozjetou epidemickou vlnu.  

Podle Bartoše se také může stát, že vakcíny mohou být sezónní, jakou jsou vakcíny s chřipkou. Bartoš je proti povinnému očkování z pohledu běžné populace, u profesních skupin mu to dává smysl. Podle něj by se spíše měli soustředit na rizikové skupiny. „Zavedení povinného očkování pro věkové kategorie v naší strategii není,“ odpověděl redaktorce, jak se nová vláda k dané záležitosti postaví.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Moderátorka také vytáhla hesla Pirátů, která avizovali před volbami, že do digitalizace státní sféry chtějí přitáhnout nejlepší lidi. Státní správa má podle něj několik neduhů, a to nejen že málo platí. Pod Úřadem vlády pak chce, aby byla transformační jednotka, která to vše zastřeší. Je podle něj nutné zatraktivnit práci ve státní správě, a nejen v rámci financí, ale také ve způsobu pracovního procesu.

Došlo také na téma kumulace funkcí. Moderátorku zajímá, proč se nevzdal funkce poslance, když by měl být ministrem. „My jsme nikdy nekritizovali kumulace poslance a ministra,“ argumentoval s tím, že kritizovali třeba funkce, kdy je někdo hejtmanem, starostou, a ještě poslancem. Zároveň došlo i na téma referenda. Bartoš v tomto kontextu uvedl, že mají z vnitřní členské základny silný mandát na vstup do vlády.

Závěrem se otevřelo téma možné spolupráce s ODS v budoucí vládě, kdy Piráti s nimi neměli ideální vztahy. „My máme názorové rozdíly, někdy spolupracujeme na krajské úrovni, jedna věc je praktická a pak je politické rivalství,“ dodal, že od posledních voleb je to lepší.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…