Bartošek chce družit lidovce s ODS a TOP 09. Pak naložil Babišovi

23.12.2019 19:16

Kandidát na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek na rozhlasových vlnách kritizoval vyhazov Dušana Navrátila z funkce ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ve druhé polovině rozhovoru vynadal vládě Andreje Babiše, že diskriminuje desítky tisíc rodin s malými dětmi, a nakonec konstatoval, že si jako kandidát na předsedu KDU-ČSL přeje silnou stranu, která následně může spolupracovat s ODS či s TOP 09.

Bartošek chce družit lidovce s ODS a TOP 09. Pak naložil Babišovi
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

„Všechna jednání, která probíhala, byla velmi profesionální. Bral s sebou i ostatní spolupracovníky NÚKIB a mohu říct, že byli profesionální,“ prozradil Bartošek, který se domnívá, že dnes již bývalý ředitel NÚKIB Navrátil byl mužem na svém místě, protože na zelené louce vybudoval úřad, který si pod jeho vedením vydobyl dobrou pověst.

Problém tkvěl podle poslance v tom, že vládní koalice odmítala Navrátilovi navýšit rozpočet a bez toho se úřad nemohl rozvíjet. Svou roli v tom mohlo sehrát i budování 5G sítí v Česku. NÚKIB pod vedením Dušana Navrátila vydal varování před technologií čínské firmy Huawei. „Jedna ze základních otázek, která bude muset zaznít, je, jestli budoucí ředitel plánuje odvolat toto varování. To, jak se Dušan Navrátil zachoval, mohlo vyvolat nevoli. Je to můj názor,“ konstatoval Bartošek s tím, že veřejně nevyjmenovával důvody, pro které by mohla být s prací Navrátila nespokojenost, takže se nabízí otázka, jaký byl opravdový důvod Navrátilova vyhazovu.

Předseda vlády Andrej Babiš prý už před pár týdny popsal Dušana Navrátila jako „žábu na prameni“, ale jinak nebyl příliš konkrétní.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Ve druhé polovině pořadu se Bartošek vyjadřoval k navyšování rodičovské. Lidovci se kvůli podobě navyšování rodičovské obrátí na Ústavní soud ČR, protože rodinu s dětmi považují za důležitou skupinu. Jestliže se rodičovská dovolená navýší jen někomu, podle toho, zda si odčerpali peníze rychleji než jiné rodiny. „Vy měníte pravidla v průběhu hry, to je pro ty rodiny diskriminační,“ řekl jasně ve veřejnoprávním rozhlase s tím, že řada rodin řeší otázku, jaké příkrmy mohou koupit, jaké plínky si mohou dovolit a tak podobně, a pak je podle Bartoška správné říci, že si více peněz pro své děti zaslouží všichni rodiče dětí do čtyř let věku.

Popsal také, jak se staví ke spolupráci s ostatními politickými stranami. „Já si v první řadě přeju silnou KDU-ČSL,“ zdůraznil. Krajské volby v příštím roce budou podle jeho názoru testem, jak může tato spolupráce fungovat. Ve středních Čechách jsou prý lidovci připraveni spolupracovat s ODS a na jihu Čech s TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…