Báseň o Palachovi a Reaganův bonmot. Přečtěte si více z projevů kandidátů do čela ODS

18.01.2014 11:32

Proslovem Martina Kuby dnes v Olomouci začal kongres Občanské demokratické strany, na němž si bývalá vládní strana zvolí nové vedení. V úvodní řeči Kuba vyjmenoval příčiny pádu ODS, který začal již v roce 2006. Poukázal především na chyby Mirka Topolánka, TOP 09 a na chyby expremiéra Petra Nečase.

Báseň o Palachovi a Reaganův bonmot. Přečtěte si více z projevů kandidátů do čela ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS

Anketa

Koho má ODS zvolit předsedou?

12%
hlasovalo: 3128 lidí
Sestup a pád ODS podle Martina Kuby začal již v roce 2006. Podle něj za to může koaliční vláda Mirka Topolánka. Chybou bylo to, že zelení dostali čtyři křesla, i když měli pouze šest lidí. Chybou Topolánka bylo i to, že do praxe zavedl slovní označení „klientelismus“, které stranu rozsáhle poškodilo. Úřadující šéf strany tento problém ovšem přišil i jiným politickým stranám.

Topolánkovi Kuba vyčetl i to, že „jako sudička" stál u vzniku strany TOP 09. „Jestli náš předseda stál u zrodu TOP 09, je to zásadní chyba, co kdy v politice ODS udělala,“ prohlásil Kuba. Strana Karla Schwarzenberga se totiž neukázala jako přirozený pravicový partner, ale přesný opak. Za pokles preferencí může podle Kuby i sestavení vlády Petrem Nečasem. Vyčetl mu fakt, že ODS neměla resort financí nebo práce. Jednou z klíčových chyb bývalého premiéra bylo navíc to, že se pokoušel zachovat koaliční „stojedničku“ za každou cenu. Tedy na úkor stranického programu.

Hřebíkem do rakve byla loňská prezidentská amnestie a policejní zásah na Úřadu vlády a s tím související kauza kolem bývalé spolupracovnice tehdejšího premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Situaci, do níž se pak ODS dostala, podle Kuby nešlo před volbami zachránit. „Jakou politickou stranu by tohle nesrazilo na kolena?“ ptal se Kuba.

Strana má podle něj velkou šanci vrátit se, kam patří, ovšem musí změnit stranické klima, začít hrát týmově, přestat s pomluvami a nepodlehnout iluzi, že stranu opět vytáhnou nové tváře. „Dělali jsme politiku, co se téměř nedotýkala života našich občanů,“ řekl a dodal, že od teď musí ODS řešit každodenní problémy lidí v celé zemi.

Profesor Fiala rozesmál sál napodobením Klause i přirovnáním k Thatcherové

Kongres začal volbou nového předsedy, kterého strana nemá od červnové rezignace Petra Nečase. Hned na úvod přistoupil k mikrofonu Petr Fiala, hlavní favorit volby. Připomněl, že objel celou zemi a získal podporu dvanácti krajů, a rovněž zdůraznil, že publikuje materiály, navrhující reformu ODS a její další posun.

„Nic z toho nebudu opakovat, protože jsem se v regionech přesvědčil, že už to znáte,“ ujistil Fiala delegáty. Ačkoliv to prý není považováno za jeho silnou stránku, pokusí se být osobní. Uvedl se historkou, jak se jej v roce 1993 Václav Klaus v předsálí televizního studia zeptal svou slavnou otázkou: „A vy jste kdo?“

Celý kandidátský projev Petra Fialy ZDE

Od svých dvaceti devíti let, kdy se stal vedoucím katedry, má prý bohaté zkušenosti s řízením institucí, které se často jevilo beznadějné. Nebojí se prý riskovat, a proto se rozhodl i pro svou misi v ODS.

Pak důvody své kandidatury odlehčil: „A třetí důvod, proč mě volit: Margaret Thatcherová byla stejně jako já ministryní školství, a po prohraných volbách byla ve stejném věku jako já zvolena předsedkyní strany. Ujišťuji vás, že půjdu ve stopách paní Thatcherové,“ slíbil za smíchu sálu.

Své představení, zakončil citací z Ronalda Reagana, že politika je milosrdná, protože když v ní neuspějete, můžete o tom alespoň napsat knihu. „Já už knih napsal dost, takže mi nezbývá, než v politice uspět,“ rozhodil lehce rukama za potlesku sálu.

Již vážněji přiznal, že skutečná obroda strany podle něj nezačne, pokud budou straníci ukazovat na druhé, ale až začne každý sám u sebe. „Ode dneška nesmí být navenek my a oni, žádná stará a nová ODS. Ode dneška jsme jen jedna ODS,“ zvolal a vysloužil si potlesk.

Pak připomněl prvorepublikového premiéra Antonína Švehlu, podle něj opomíjeného, který kdysi Karlu Čapkovi oponoval proti námitkám, že všechny strany jsou špatné, příměrem, že když nemá košili z hedvábí, stačí mu košile z „cajku“, která se ale dá nosit. „Mě je jedno, že ODS není z hedvábí, ale je z cajku, z bavlněné látky. Ale my ji musíme přešít, aby se zase dala nosit. A já vám zaručuji, že pode mnou bude zase ODS v cajku,“ použil Švehlovy metafory Fiala.

Pak připomněl, že na záběrech z posledních let mají politici ODS, včetně jeho samého, obvykle zachmuřené výrazy. „Ale lidé nepotřebují, abychom jim říkali, že se mají špatně. To vědí i bez nás. Lidé nás budou volit, jen když je přesvědčíme, že jim dokážeme nabídnout lepší budoucnost,“ ujistil. Pak dodal, že žijeme v dobré zemi se společností, mající potenciál na jednu z nejvyšších životních úrovní v Evropě.

"Máme jenom jeden pokus, a ten začíná právě teď. Chci být u toho, bez vás to nedokážu," uzavřel své vystoupení Fiala a byl odměněn dlouhým potleskem.

Kožušník: Výkonná rada musí být výkonná, předseda musí mít leadership

Jako druhý v řadě se mikrofonu ujal další kandidát na předsedu strany Edvard Kožušník, kterého nominoval Liberecký kraj. Svou řečí zasáhl konkrétní problémy uvnitř strany a nabídl konkrétnější východiska z krize.

U mikrofonu začal přirovnáním ODS k vlaku, který již stojí na odstavné koleji, reziví a pomalu se potápí. „Již není čas na sezení v kupé se zataženými záclonkami,“ začal burcovat Kožušník. Podle něj má občanská demokracie nemnoho východisek. Řešením je především sestrojit zcela nový vlak se zcela novou lokomotivou, rozumějme předsedou strany. Ten by měl být silným vůdcem strany, měl by mít leadership. Sálem zaznělo, že výkonná rada musí být prostě výkonná.

Celý projev Edvarda Kožušníka ZDE.

Není podle něj možné udělat pouhý „facelift“ a jet dál. Odradil navíc takové, kteří by si vybrali možnost přestoupit na jiný vlak. Už tak upozornil na to, že stranu opustila celá řada slušných lidí.

Kožušník narýsoval řešení z krize. Začít uplatňovat svou „poctivou pravicovou politiku“ opět na nižších úrovních, a to v obcích. ODS by se měla vrátit na vrchol a jako jediná porevoluční pravicová strana obhájit principy, na kterých byla založena.

Němcová: Falmer, básnička o Palachovi a arogantní výsměch prezidenta

Miroslava Němcová si vysloužila potlesk a květinu od šéfa poslanců Zbyňka Stanjury již při příchodu na pódium. Projev začala neformálním vyprávěním historky o volbách místopředsedů Poslanecké sněmovny, před kterými ji prý všichni děkovali, jak dobře v minulém období sněmovnu vedla. „Pak došlo na volby a nejvíc hlasů dostal zástupce KSČM Vojtěch Filip, jinak též vedený jako Falmer, ale soud řekl, že agentem StB nebyl,“ poznamenala za souhlasných zvuků ze sálu.

Pak už odložila pugét a přešla ke svému kandidátskému projevu. „Kandiduji ze vzdoru proti ochotě ODS potopit svého člověka, proti ochotě jít proti své straně a upřednostnit své osobní zájmy,“ vysvětlila hned úvodem svůj záměr ucházet se o vedení ODS.

Strana podle ní doplatila vedle mediálních výpadů i na tyto vlastní góly, kvůli kterým se v předvolební kampani stala nejsnadnějším terčem. Tomu odpovídaly i volební výsledky. „Již během této kampaně se odehrávaly přízemní mocenské hry některých o budoucí pozici v rámci strany,“ připomněla. Ona sama prý vždy pojímala svou politickou činnost jako obhajobu svobody.

„Jsem přesvědčena, že mou službu voliči viděli a vidí, a to je vedlo k tomu, že mi v tak nešťastných volbách dali téměř dvacet sedm tisíc preferenčních hlasů,“ uvedla dále ve svém kandidátském projevu.

Pak zmínila spekulace, že se tato země v posledním roce změnila. „Je to do značné míry pravda, všimněme si, co všechno se už stalo,“ uvedla k tomu Němcová. Jmenovala nekontrolované posilování role prezidenta, posilování rolí občanské společnosti proti politickým stranám. Kromě toho je zpochybňován celý polistopadový režim a povolují dosavadní tabu. Jako příklad uvedla právní kličku, kterou má být obejit požadavek na lustrační osvědčení člena vlády.

„Prezidentův požadavek je arogantním výsměchem všem, kteří legislativnímu procesu aspoň trochu rozumějí,“ rozčílila se. Je prý nezbytné odmítnout zpochybňování lustrací, které je výsměchem všem bojovníkům proti komunismu. Ještě větší nebezpečí prý hrozí, pokud by si prezident Zeman vybral pochybné hnutí ANO jako „novou SPOZ“.

Pohovořila ještě o „bezmála vyděračském hnutí Rekonstrukce státu“, které před volbami nemělo odvahu sestavit vlastní volební kandidátku, ale místo toho si vynucovalo podpisy pod své požadavky od poslaneckých kandidátů.

Pak připomněla nedávné výročí Jana Palacha a přidala básnický citát o „naději, která se v roce 1968 jako zlatá mince zaleskla“. I dnes podle Němcové musíme bojovat za svobodu, a strana, která si boj za svobodu od začátku dala do vínku, musí být v tomto boji na předním místě.

Závěrem svého projevu Miroslava Němcová uvedla, že si „nechce snižovat laťku“, a oznámila, že pokud nebude zvolena předsedkyní, nebude kandidovat na jinou funkci v předsednictvu strany.

Hodnocení odborníků: Klausův duch v hlavě Němcové

Novinář Jiří Leschtina označil projev Miroslavy Němcové za ducha Václava Klause v její hlavě. Němcová se totiž údajně vidí někde v roce 1998, kdy strana byla opravdu silná. S politologem Kamilem Švecem se ve studiu České televize shodli na tom, že do ODS vlastně ani jeden ze tří kandidátů na předsedu strany nepřináší nic závratně nového.

Edvard Kožušník navíc podle Leschtiny vypadal, jako když ani nedoufá a nevěří, že bude zvolen. „Bere to možná jako promo před evropskými volbami,“ řekl Leschtina s tím, že Kožušník může kongres potápějící ODS brát jako odrazový můstek.

U Petra Fialy je zase otázkou, zdali dokáže být tak tvrdým lídrem, jak si sám představuje a jakého nyní ODS potřebuje. „V okamžiku, kdy se kormidla neujme opravdu pevně, tak se se stranou nestane nic,“ řekl v ČT Švec. A pokud se o to někdo pokusí, je důležité si hlídat černé duše ve straně. Snahy o propojení byznysu a politiky, na kterou tolik upozorňoval, tady budou pořád, jde tedy o to, jak moc se to bude z pozice šéfa strany hlídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…