Bavorský premiér Seehofer dnes bude jednat se Sobotkou

03.07.2014 6:01

O posílení spolupráce ve školství, vědě a hospodářství bude dnes v Praze jednat bavorský premiér Horst Seehofer s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministry české vlády. Šéf vlády největší německé spolkové země přijíždí na svou třetí návštěvu Česka po prolomení letitých politických ledů mezi Mnichovem a Prahou v roce 2010.

Bavorský premiér Seehofer dnes bude jednat se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Před čtyřmi roky přijel Seehofer jako vůbec první bavorský ministerský předseda na oficiální návštěvu České republiky. Obě sousední země po desetiletí rozděloval názor na poválečné dějiny a vysídlení sudetských Němců z Československa - většina z nich se usadila právě v Bavorsku. S bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS) se Seehofer dohodl, že otázky minulosti už nebudou zatěžovat vzájemné vztahy.

Bavory trápí rostoucí dovoz pervitinu z ČR
V Praze tak dnes české a bavorské ministerstvo školství podepíšou prohlášení o spolupráci. Dalšími tématy jednání bavorského premiéra může být budování dopravního propojení nebo boj proti přeshraniční drogové kriminalitě. Bavorsko se v posledních letech potýká s rapidním nárůstem dovozu pervitinu z Česka.

Zastoupení Bavorska v Praze se zatím neotevře
Na červnovém sudetoněmeckém sjezdu Seehofer oznámil chystané otevření bavorského zastoupení v Praze. To by mělo zjednodušit kontakty největší německé spolkové země s Českem. Během nynější premiérovy návštěvy se to ale nestane a s otevřením zastoupení se počítá později.

Kromě Sobotky se Seehofer setká s vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Odpoledne si prohlédne výstavu o nucených pracích za druhé světové války v Královském letohrádku na Hradčanech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…