Baxa předsedou ÚS: Nadšený Rakušan i Pospíšil. Kundra vzpomíná, jak se postavil Zemanovi

04.08.2023 18:34 | Monitoring

Předsedou Ústavního soudu (ÚS) dnes prezident Petr Pavel jmenoval někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu. Je důstojným nástupcem Pavla Rychetského, hodnotí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ústavní soud získává silného a zkušeného předsedu, řekl na adresu Baxy prezident Petr Pavel.

Baxa předsedou ÚS: Nadšený Rakušan i Pospíšil. Kundra vzpomíná, jak se postavil Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Ministr Rakušan v souvislosti se jmenováním nového předsedy Ústavního soudu uvedl, že není snad důležitější úkol než ochrana ústavnosti, o kterou dbá Ústavní soud. Baxa je pro něj v tomto ohledu zcela kompetentní osobou. „Josef Baxa je nepochybně důstojným nástupcem Pavla Rychetského v čele téhle instituce. Jemu i Kateřině Ronovské ke jmenování gratuluji. Pavlu Rychetskému chci za dvacetiletou službu v čele ÚS poděkovat,“ napsala ve svém tweetu.

 

 

Europoslanec a šéf pražské TOP 09 rovněž vnímá Baxu jako člověka na svém místě. „Josef Baxa byl dobrým předsedou Nejvyššího správního soudu, bude i toho Ústavního…,“ věří. Pospíšil se s Baxou zná z právnické fakulty v Plzni.

 

 

„Ústavní soud získává silného a zkušeného předsedu," uvedl na svém Twitter prezident Petr Pavel. „Josef Baxa je nezpochybnitelnou autoritou a jedním z největších odborníků na ústavní právo. Stál u zrodu Nejvyššího správního soudu, který také patnáct let řídil,“ doplnil.

Ocenil i Baxovu schopnost a ochotu srozumitelně vysvětlovat právní argumenty široké veřejnosti. „Jsem přesvědčen, že svým vedením přispěje k budování obrazu Ústavního soudu jako spravedlivého a uvážlivého strážce demokracie a lidských práv,“ doplnil Petr Pavel.

 

 

Příchod Baxy do čela Ústavního soudu podle novináře Ondřeje Kundry ukazuje, že se časy mění: „Prezident jmenoval nového předsedu Ústavního soudu Josefa Baxu. Kdo by to v roce 2019, kdy se Baxa postavil ohýbání práva a tehdy mocným, řekl. Ale dějiny se, jak vidno, nevyvíjí lineárně. Principiální postoj dnes našel své završení,“ uvedl s narážkou na Baxovy spory zejména s bývalou hlavou státu Milošem Zemanem.

 

 

Baxa, který od úterý nahradí ve funkci končícího Pavla Rychetského, je ústavním soudcem takřka přesně dva měsíce. V justici působí od roku 1984, mezi roky 1998 a 2002 byl také prvním náměstkem ministrů spravedlnosti Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Podílel se mimo jiné na přípravě a prosazení velké novely trestního řádu i na tvorbě nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.

Do funkce ústavní soudkyně Pavel také jmenoval profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou, jejíž nominaci Senát schválil ve středu. Ronovskou zároveň prezident jmenoval místopředsedkyní soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zatím nemám důvod ho kritizovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 04.08.2023 19:09:33
ale nedělám si iluze. Když ho vybrala tahle pakáž, tak bude nejspíš vydíratelný.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…