Bejrút bude zničen jako Gaza. Netanjahu straší Hizballáh

08.12.2023 7:15

Situace je katastrofální ve všech směrech, hlásí Palestinci v Gaze. Ale Izraelci trvají na tom, že operaci proti Hamásu dotáhnou do konce. A část zadržených palestinských ozbrojenců udrží v těch nejtemnějších celách. Premiér Benjamin Netanjahu současně poslal vzkaz ozbrojencům hnutí Hizballáh v Libanonu. Pohrozil, že pokud Hizballáh vstoupí do války, Bejrút bude zničen, stejně jako je zničena Gaza.

Bejrút bude zničen jako Gaza. Netanjahu straší Hizballáh
Foto: z internetu
Popisek: bombardování Gazy

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Od chvíle, kdy teroristé z palestinského hnutí Hamás vtrhli na půdu Izraele a povraždili tu na 1200 lidí, uplynulo už 63 dní a izraelská odpověď na tento strašlivý čin je tvrdá, jen během posledního čtvrtku Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) pobili stovky Palestinců. V Pásmu Gazy žilo asi 2,3 milionu lidí a většina z nich se po výzvě izraelské armády přesunula na jih a když pak izraelská armáda vstoupila i tam, konkrétně udeřila na město Chán Júnis, část Palestinců se stáhla o Rafahu a okolí na hranici s Egyptem. Tam podle agentury Reuters často marně hledají střechu nad hlavou a něco k snědku.

Palestinská agentura OSN pro uprchlíky (UNRWA) uvedla, že 1,9 milionu lidí – 85 procent obyvatel Gazy – bylo vysídleno a jejich počty čtyřikrát překračují kapacitu.

Z USA, od nejdůležitějšího světového spojence Izraele, znovu a znovu zaznívá, že by armáda měla v maximální možné míře šetřit životy palestinských civilistů. I když Washington současně uznává, že po barbarském útoku ze 7. října má židovský stát právo na obranu.

Server Times of Israel upozornil, že americký prezident Joe Biden telefonicky hovořil s jordánským králem Abdalláhem II., aby projednali „nejnovější vývoj v Gaze“. Biden řekl, že zopakoval své „odhodlání zvýšit dodávky humanitární pomoci palestinským civilistům v Gaze“ a že se oba vůdci „shodli, že nemůžeme přestat spolupracovat na trvalém a udržitelném míru na Blízkém východě“.

Izraelská televize ukázala záběry, na nichž byli v ulicích Gazy k vidění dva muži vysvlečení jen do spodního prádla. Má jít o ozbrojence Hamásu. Agentura Reuters však upozornila, že toto tvrzení izraelské armády nemůže ověřit.

Hani Almadhoun, palestinský Američan sídlící ve Virginii, viděl na obrázku příbuzné a řekl agentuře Reuters, že jsou „nevinní civilisté bez spojení s Hamásem nebo jinou frakcí“. „Vzali je z domu, který patří rodině, v oblasti tržnice. Zadrželi mého bratra Mahmouda (32), jeho syna Omara (13), mého dalšího synovce Abouda (27) a mého otce (72) a několik dalších.“

Sanitky a příbuzní spěchali se zraněnými do městské nemocnice Násir, ale i podlaha uvnitř byla plná. Dvě těžce zraněné děti ležely na vozíku a mezi pacienty na podlaze ležel zakrvácený chlapec a křičel. „Zranění jsou velmi vážná,“ řekl lékař Mohamed Matar. „Situace je katastrofální ve všech smyslech toho slova... V tomto stavu nemůžeme zraněné ošetřit.“

Ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že bojovníci za poslední tři dny zničili nebo poškodili 79 armádních vozidel ve městě Gaza, ale nepředložili důkazy.

Ministr národní bezpečnosti Itamir Ben-Gvir vydal nařízení, aby zadržení ozbrojenci Hamásu z jednotky Nukba byli drženi v temných celách v nejnižších patrech. Nukhba je považována za elitní námořní sílu Izz ad-Din brigády al-Kassam  v teroristické organizaci Hamás, upozornil server listu Jerusalem Post.

„Je pravda, že se jedná o podzemní křídlo, jehož podmínky nepatří k nejlepším, ale podmínky dodržují zákon,“ uvedl k tomu ministr.

Premiér Benjamin Netanjahu současně poslal vzkaz ozbrojencům hnutí Hizballáh v Libanonu. Pohrozil, že pokud Hizballáh vstoupí do války, Bejrút bude zničen stejně, jako je zničena Gaza. „Pokud se Hizballáh rozhodne rozpoutat totální válku, změní Bejrút a jižní Libanon nedaleko odtud v Gazu a Chán Júnis,“ řekl Benjamin Netanjahu s tím, že Izrael je ochoten nasadit své vojenské síly kdekloli bude třeba, aby dokončil započatou práci. „Jsme odhodláni dosáhnout vítězství a s vaší pomocí to uděláme,“ řekl vojákům.

Bejrút je hlavní město Libanonu, ve kterém žije asi 2,3 milionu lidí, přibližně čtvrtina všech obyvatel Libanonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Židi ovládají celý západní svět , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 08.12.2023 11:16:53
otázkou je proč podporovali Hitlera za druhé světové. Nechtěli náhodou jmění svých vlastních občanů, že ne?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…