Bek chce připravit Evropu na vypnuté plynové kohoutky

01.07.2022 12:16

Česká republika dnešním dnem na půl roku přebírá předsednictví v Radě Evropské unie. Ministr pro evropské záležitosti za koalici STAN a Pirátů Mikuláš Bek oznámil, že je třeba připravit se na možnost, že Rusko zastaví tok veškerého plynu do EU. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani kauza pánů Petra Hlubučka a Michala Redla. Bek tady sáhl k jednomu srovnání s hnutím ANO.

Bek chce připravit Evropu na vypnuté plynové kohoutky
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Z úst ministra Beka před kamerami CNN Prima News zaznělo, proč je důležité, aby se předsednictví v EU po půl roce měnilo.

„To střídání stráží v Evropské unii je takovou pojistkou pro nás všechny, aby nějaká jedna země nezískala nadměrný vliv,“ upozornil.

Pár slov věnoval i ruské válce na Ukrajině.

„Pomáháme Ukrajině stabilizovat rozpočet, to je poměrně významná pomoc, kterou Ukrajině poskytujeme. Krom toho Evropská unie finančně podporuje také dodávky zbraní na Ukrajinu. Ale to nejdůležitější nás čeká a to bude debata o tom, jak ten proces rozšiřování od získání kandidátského statusu k získání plného členství udělat ještě flexibilnější a jak kandidátským zemím umožnit participovat na některých z oblastí, třeba v dopravě, v telekomunikacích nebo v energiích,“ podotkl Bek.

Pokud jde o energetickou situaci v EU, z pohledu ministra je nejdůležitější co nejvíc zaplnit plynárenské zásobníky po celé EU a pak se také shodnout na tom, jak se o tyto zásoby podělit, pakliže to bude některá ze zemí potřebovat. Nelze totiž vyloučit, že Rusko ještě v průběhu tohoto roku zastaví tok plynu do Evropy. EU prý v souvislosti s tím projedná uvalení dalších sankcí na Rusko.

Nakonec věnoval pozornost také kauze Dozimetr, tedy kauze pánů Petra Hlubučka, bývalého člena hnutí STAN, a Michala Redl.

„Z mého pohledu jako ministra za STAN je to samozřejmě strašně nepříjemná situace. Na druhé straně, z evropského pohledu bych řekl, že nejde o nic mimořádného, byl vyměněn jeden ministr, což se v Evropě děje poměrně často a ten ministr byl vyměněn jen kvůli tomu, že se stýká s někým, kdo byl obviněn v kriminální kauze,“ podotkl Bek.

Hnutí STAN podle Beka tato kauza poškodila hodně. „I ve STAN se našel člověk, který tu stranu poškodil a zatáhl ji do kriminální kauzy,“ přiznal ministr.

V této souvislosti srovnal chování STANu a hnutí ANO.

„Já jsem senátor za Brno a kdyby hnutí ANO vyvodilo stejně rychle odpovědnost z kauzy Stoka, tak bychom viděli opravdu velmi výraznou obměnu v tomto hnutí,“ podotkl člen horní komory parlamentu.

Prohlásil také, že Vít Rakušan má teď ve hnutí STAN podporu.

„Já si myslím, že Vít Rakušan by měl zůstat předsedou STAN. Já jsem se v minulých dnech zúčastnil několik místních sněmů na jižní Moravě a zdá se mi, že Vít Rakušan má naši podporu,“ zaznělo od Beka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…