Bělobrádek řekl, jak to Herman myslel s povinným placením České televizi

29.01.2014 12:51

Čtenáři serveru ParlamentníListy.cz se obrátili s mnoha dotazy na šéfa lidovců a budoucího člena Sobotkovy vlády Pavla Bělobrádka. Kromě obvyklých invektiv, které i v tomto případě převažují, se ale tentokrát politik dočkal i uznání a podpory. Odpovídal v den, kdy prezident Miloš Zeman jmenuje nový kabinet.

Bělobrádek řekl, jak to Herman myslel s povinným placením České televizi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Hned první poznámka čtenáře s přezdívkou vladimir1950 je spíše úsměvná. Naráží na to, že by si šéf lidovců a budoucí ministr bez portfeje pro vědu, výzkum a inovace měl zopakovat gramatiku. „Pane Bělobrádku, vraťte se zpět do základky a zopakujte si měkké a tvrdé i, y... Ano? Jak řekl V. I. L.: Učit se, učit se, učit se... Repetio est mater studiorum...:-)."

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE.

Bělobrádek se ale nenechal rozhodit a nutno mu přičíst k dobru, že nepřešel do protiútoku, protože ani dotaz čtenáře se bez drobné chyby neobešel. „Děkuji za poučení, překlepům se zkrátka nevyhnete…" konstatoval pouze lidovecký předseda.

Církevní restituce ze dvou různých pohledů

Dotazy dalších čtenářů už byly o poznání vážnější. Hned dva se týkaly církevních restitucí, ačkoli každý se na problematiku dívá z jiného pohledu. „Milý pane, jestli církev okradli komunisti, tak proč to také jen komunisti nezaplatí? Proč to musí církvím zaplatit i lidi, kteří byli perzekuováni? A jinak, byli jste s KSČ jedna ruka, nebylo by snad jednodušší se po roce 1948 rozpustit? A proč jste při odpovědích tak arogantní, že by to byla politická nemoc?" zeptal se uživatel trucker.

„Majetek církví byl využíván státem, ten tvoří všichni jeho občané. Proto jej stát zase vrací. Zrovna tak z církevních majetků by měli profitovat všichni členové církví," píše věcně politik. „Nemyslím si, že jsem arogantní, tón mojí odpovědi zpravidla vychází z tónu otázky :-). Vy byste to dělal/a jinak?" dodává v odpovědi.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE.

Uživatel(ka) s pseudonymem Zelda se na církevní restituce dívá jiným pohledem. „Neměla by vládní koalice revidovat smlouvu o církevních restitucích? Vždyť z toho, co bylo ukradeno, se vrací jen mizivý zlomek. To není spravedlivé," domnívá se.

Bělobrádek ale nechce o této možnosti diskutovat. „Církve jsou s podobou zákona o majetkovém narovnání se státem spokojeny. Pro KDU-ČSL je to uzavřená záležitost," odpověděl.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE.

Horší než komunisti!

Čtenář Lojzo si nebral servítky. Srovnal lidovce s komunisty. „Kritizujete KSČM, že jsou stejná strana, jako byla KSČ. KDU-ČSL je pokračovatelkou ČSL! Jen si přidala KDU! ČSL v roce 1948 dobrovolně kolaborovala s KSČ, a to, co dnes kritizujete na KSČM, toho jste se dobrovolně zúčastňovali i VY, kteří jste v KDU-ČSL! Jste ještě horší stranou než komunisti, jelikož s Vaším přispěním okrádáte občany tohoto státu!" píše rozhořčeně.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bělobrádek jisté sporné momenty v historii strany přiznává, ale pevně za KDU-ČSL stojí. „V historii KDU-ČSL jsou momenty, na které nejsme rozhodně pyšní, přesto se k nim hlásíme. Spolupráce s KSČ je jedním z nich. Minulost již nelze změnit, ale jsem si jist, že v současnosti naše strana nikoho neokrádá. Zároveň by pod mým vedením nevstoupila do žádné vlády, které by se komunisté účastnili, byť jen svou podporou," píše politik.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE

Dotaz A. Srbové směřoval ke slovům budoucího ministra kultury Daniela Hermana, který uvedl, že by koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas měli platit všichni nehledě na to, zda je využívají. Bělobrádek se svého ministra zastává, jeho výrok je údajně vytržen z kontextu. „Daniel Herman mluvil o tom, že podobně to funguje v některých okolních zemích, ale také dodal, že si nedokáže představit, že by byl systém v této podobě zaveden v ČR," vysvětluje lidovec.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE.

Uživatelka s přezdívkou íjáček chtěla vědět, proč vláda navýšila počet ministerstev na 17, a kde vezme peníze na jejich provoz. „KDU-ČSL navrhovala počet ministerstev snížit, naši koaliční partneři trvali na tomto počtu. Jsme přesvědčeni, že budeme schopni na spoustě míst ušetřit. Daně zvyšovat v tuto chvíli nechceme," ujistil Bělobrádek čtenářku.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE

Po několika útocích musela slova čtenáře s pseudonymem politologist214 působit jako hřejivý balzám. „Přeju hodně štěstí, kdybych byl Čech, volím vaši stranu," napsal uživatel. Bělobrádek byl za tento příspěvek také vděčný. „Děkuji za milá slova," napsal.

Otázku čtenáře a odpověď Pavla Bělobrádka najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…