Benešová uvede do funkce předsedu pražského vrchního soudu

02.01.2020 6:06

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes uvede do funkce nového předsedu Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla, uvedla ČTK.

Benešová uvede do funkce předsedu pražského vrchního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Dosavadní předseda ústeckého krajského soudu nahradí Jaroslava Bureše, kterému skončilo sedmileté funkční období. Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení, prezident Miloš Zeman ho do čela soudu jmenoval v polovině prosince.

Dörfl vystudoval práva na Univerzitě Karlově. V justici pracuje nepřetržitě od roku 1993, kdy nastoupil jako justiční čekatel. Soudit začínal u Okresního soudu v Nymburce, kterému pak od roku 1998 šéfoval. O sedm let později přešel ke středočeskému krajskému soudu, kde byl místopředsedou. Dva a půl roku působil u pražského vrchního soudu, od roku 2014 pak začal řídit Krajský soud v Ústí nad Labem.

Kromě Dörfla se o místo předsedy ucházel ještě místopředseda pražského vrchního soudu Jan Sváček. Benešová dříve uvedla, že výběrová komise se pro Dörfla rozhodla jednoznačně.

Dörflovu nominaci schválila vláda v říjnu. V justičních kruzích se spekulovalo o tom, že prezident do funkce upřednostňoval Sváčka. Zeman při jmenování Dörfla uvedl, že se ve výběrovém řízení střetly dvě výrazné osobnosti a že váhal, zda má potvrdit rozhodnutí výběrové komise. Sváček mu ale údajně rozhodnutí usnadnil tím, že se další kandidatury vzdal. Zeman také řekl, že nemá vůči Dörflovi žádné osobní antipatie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…