Benešovy dekrety znovu tady. Schwarzenberg se hlásí

23.05.2023 20:30 | Ze sítí

Kníže Karel Schwarzenberg se na sociální síti zastal prezidenta Petra Pavla, kterého ve víkendové Partii nešetřil exprezident Václav Klaus. Ten na adresu současné hlavy státu prohlásil, že „dělá okázala gesta a frajeří s motorkou v Bavorsku a neodpustí mu ocenění Posselta“. „Buďme rádi, že máme prezidenta frajera, a nikoliv nudného a namyšleného starého a zapšklého dědka,“ komentuje Schwarzenberg Klausovy výroky.

Benešovy dekrety znovu tady. Schwarzenberg se hlásí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Bývalý prezident Václav Klaus dal obsáhlý rozhovor CNN Prima NEWS, ve kterém se obul do vlády kvůli její rozpočtové politice. To je pole, kterému rozumí, a měli bychom pozorně poslouchat, co k tomuto tématu říká, uznává kníže Václava Klause.

Co mu však vadí, je způsob, kterým hodnotí Pavlovy aktivity v zahraničí. „V tomtéž rozhovoru ale také zaútočil na prezidenta Pavla. Jeho cestu na motocyklu do Selbu označil za frajeřinu. Je to pravda. Buďme rádi, že máme prezidenta frajera, a nikoliv nudného a namyšleného starého a zapšklého dědka,“ pokračuje Schwarzenberg.

Klaus se také nechal slyšet, že je „šokován“, že prezident Pavel poděkoval Berndu Posseltovi za jeho přínos k česko-německému smíření. K této jeho výtce Schwarzenberg podotýká: „Kdokoliv sledoval politiku Bernda Posselta a jeho výroky v posledních deseti letech, tak ví, že se opravdu poctivě a také úspěšně snažil nasměrovat Sudetendeutsche Landsmannschaft ke smíření se starou vlastí a ke spolupráci s Čechy. Jsou o tom nespočetné doklady. Že nadále odsuzuje Benešovy dekrety, je pochopitelné a popravdě řečeno, nikdy jsem nepochopil, proč např. horníci z Mostu či pošumavští sedláci, které tak krásně popisuje Karel Klostermann, měli pykat za nacismus, se kterým mělo co společného jen málo z nich. Samozřejmě že jsme to v poválečné době zneužili a naše krajany vyhnali,“ uvádí.

„Že bychom ale dnes, osmdesát let po druhé světové válce a zločinech, které se staly během ní a také po ní, když jak pachatelé, tak oběti jsou téměř všichni na onom světě, měli sveřepě setrvávat na stanovisku z roku 1946, je strašlivé. Ostatně jiný bývalý prezident, Miloš Zeman, svého času podotkl, že ‚jen idiot nemění názory‘. V tom měl pravdu.

Vždyť třeba hrabě Šlik, který byl jako první přiveden na popraviště před Staroměstskou radnicí v roce 1621, vědec Gregor Mendel, matematik Bernard Bolzano, ale i např. Prokop Holý patří k velkým osobnostem českých dějin. Samozřejmě kdyby byli v té době naživu, byli by v roce 1945 odsunuti, neboť to všechno byli čeští Němci. Podle Klause bychom je ani jejich potomky dnes zřejmě neměli oceňovat,“ zakončuje Karel Schwarzenberg svůj facebookový komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNightmare , 23.05.2023 23:09:16
posledního půl roku mám nutkavé pocity na zvracení, nejen z naší vlády, parlamentu, senátu, vrchního sodu a p-rezidenta, ale ještě se vynoří tato kreatura... zřejmě z mrtvých vstání. Kárle, jdi už do hajzlu, nikdo o tvoje moudra nestojí, užívej si prachy z prasečáku a slušným lidem dej konečně pokoj!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…