Bereme si vlajku zpět! Pekarová se přidala k akci. Pobouření. Vše rozsekl Fiala

28.10.2022 21:06 | Ze sítí

Zpěvem státní hymny skončila po více než třech hodinách protivládní demonstrace v Praze. Lidé při ní zaplnili horní polovinu Václavského náměstí, směrem k tramvajovým kolejím dav už ale nebyl tak hustý. Mnozí lidé měli české vlajky, drželi transparenty proti vládě, proti válce i proti Evropské unii. Podle odhadů policie se zúčastnily „nižší desítky tisíc“ lidí. Po demonstraci vznikly před Národním muzeem potyčky mezi jejími příznivci a odpůrci. Někteří demonstranti se střetli i s policií, jež podle zpravodajky ČTK minimálně proti třem zasáhla. K demonstraci se vyjádřili také mnozí politici na sociálních sítích.

Bereme si vlajku zpět! Pekarová se přidala k akci. Pobouření. Vše rozsekl Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Na Václavském nám. se sešla ruská pátá kolona s naší pátou kolonou. Našinci plivli na státní svátek země, která vznikla s ideou svobody, suverenity a demokracie. Ruští parchanti žijící v ČR se oklepali a rozkládají naši společnost. Protože jsme je včas nevyhodili,“ vyjádřila svůj názor senátorka za ODS Miroslava Němcová.

Šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) sdílela fotografii, na níž je kromě ní také busta prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a česká vlajka. Spolu s tím sdílela hashtag Bereme si vlajku zpět. Tato výzva od včerejšího večera kolovala sociálními sítěmi a vyzývala všechny, aby si dnes na sociální profil umístili českou vlajku. Ta se v minulých měsících stávala často symbolem těch, kteří vyjadřovali protiukrajinské postoje.

Na tu ale ihned reagoval místopředseda Svobodných Luboš Zálom, který byl 28. října také jedním z řečníků na demonstraci na Václavském náměstí. Toho v příspěvku Pekarové zarazilo označení "my". Šéfka TOP 09 tak podle něho dává najevo, že nevnímá českou společnost jako jeden celek. 

K symbolice vlajek pak reagoval první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Logika podle Nerudové: Tím, že na Václavák přijdete s českými vlajkami a voláte po míru, podporujete Rusko a válku,“ zmínil sarkasticky.

„V den, kdy si máme připomínat demokratické hodnoty, na kterých náš stát stojí, si prostor uzurpují obchodníci se strachem a prodavači nenávisti. Je nepřípustné a ostudné, že opět zaznívají výroky o vystoupení ze společenství demokratických států a o ukončení pomoci Ukrajině,“ píše na svém profilu spolek Milion chvilek.

„Obchodníci se strachem opět přivábili na Václavské náměstí desetitisíce lidí a těží z jejich obav. Musíme společně odpovědět a ukázat, kolika lidem na demokracii záleží. Přijďte v neděli v 16:00 na akci Česko proti strachu,“ dodávají aktivisté spolku v rámci jejich opět pokračující kampaně Milion chvilek pro demokracii.

„Ladislav Vrabel z pódia znovu promluvil o nutnosti zastavení ‚plánovaného ředění národa‘. Rétorika jak vyšitá z nacistického Německa jenom dokládá, že na této demonstraci opravdu nejde o pomoc lidem a dodání naděje v nejisté době. Tohle je naprosto přes čáru!“ píší také aktivisté spolku Milion chvilek.

„‘Nebudeme zatím používat žádné násilí‘, vyhrožuje na pódiu demonstrace Česko na 1. místě Pavel Matějka, jeden z řečníků,“ zmiňuje také Milion chvilek.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32342 lidí
„Rozumím tomu, že mnozí občané mají obavy z budoucnosti. Poslední roky nejsou pro nikoho jednoduché. Dva roky jsme zde měli velmi přísná omezení kvůli covidové pandemii. Když už to začalo vypadat, že se vrátíme k normálnímu životu, zaútočil Vladimir Putin na Ukrajinu a svět se znovu změnil. Drahé energie, vysoká inflace a největší uprchlická vlna od 2. světové války – to všechno jsou faktory, které oslabují jistoty, na které jsme byli zvyklí. Věci, které jsme ještě nedávno považovali za samozřejmé, jsou ohroženy. Čelíme novým nebezpečím a výzvám,“ zmiňuje k demonstraci premiér Petr Fiala na facebookovém profilu.

„Jako vláda děláme maximum možného. Zajistili jsme dostatek energií a zastropovali jsme jejich ceny, zlepšili jsme přístupnost do sociálního systému. Jednoduše řečeno, kdo potřebuje pomoc a požádá o ni, dostane ji. To vše nad rámec plošných opatření. Nenecháme nikoho padnout. Obavám lidí v této neklidné době rozumím. Když ale vidím, kdo organizuje demonstrace na Václavském náměstí, nemohu k tomu mlčet. Organizátoři říkají, že je pro ně důležitá Česká republika na 1. místě. Pak ale nemohou požadovat to, po čem tak hlasitě volají. Neexistuje žádná ‚třetí cesta‘, jakási nezávislost na Východu i na Západu. My patříme na Západ, konečně jsme jeho nedílnou součástí. Pokud by se zde tito lidé dostali k moci, naše země by velmi rychle skončila jak v EU, tak v NATO. Jinými slovy: udělali by nás opět státem závislým na Rusku,“ dodává Fiala.

„Byli bychom možná na ‚prvním místě‘, ale jen na seznamu spojenců Kremlu. Jinak to totiž nemůže dopadnout. Žádná cesta někudy uprostřed neexistuje. Spojenectví s demokratickými zeměmi Západu chrání naši svobodu, nezávislost a prosperitu. Ti, kteří nás posunují na východ, nehájí naše národní zájmy. Uvrhli by nás do područí východní diktatury. A s tím už máme své historické zkušenosti. Je třeba znovu a znovu nahlas opakovat, že jsme součástí demokratického a svobodného světa, který respektuje důstojnost člověka a staví se proti zlu a nespravedlnosti. Svoboda, demokracie, úcta k člověku, to jsou základní hodnoty, na kterých byl náš moderní stát založen. V tomto nemůžeme ustupovat, protože není kam,“ uzavřel Fiala.

„Děkujeme, paní soudkyně Markéto Bitterová. Ruská pátá kolona v České republice...“ napsal pak ke snímku Jakuba Netíka publicista Zdeněk Šarapatka. Netík v minulosti stanul u soudu kvůli šíření údajných dezinformací o očkování. Litoměřický soud však konstatoval, že se jedná o názor, nikoliv trestný čin. 

„Čtyři hodiny na demonstraci na Václaváku s kamerou ČT. Lháři: nespočetněkrát. Měli by vás soudit: 3× Měli by vás podříznout - 1× - Strkanec - 2×,“ poznamenal Ondřej Golis na svém twitterovém profilu. 

Na náměstí se při protestu nacházely petiční stánky Svobodných a prezidentských kandidátů Josefa Skály (KSČM) a Aleny Vitáskové. Lidé drželi transparenty například "Nechceme vládu národní zkázy", "Válka je vůl a vláda taky", "Stop zdražování". Skandovali "Demisi!", "Hanba!" a "My chceme mír!". Někteří měli vlajky KSČM. Nad náměstím také přelétl policejní vrtulník.

Pořadatelé svolali od začátku září už třetí podobné shromáždění. Na prvním bylo podle odhadů policie zhruba 70 tisíc účastníků, na druhém na konci září nižší desítky tisíc. Organizátorem byl a je Ladislav Vrabel, který podle informací v médiích čelí řadě exekucí.

V závěru mimo jiné Vrabel přečetl vyjádření někdejší investigativní novinářky a političky hnutí ANO Jany Lorencové, jež uvedla, že vrátí medaili Za zásluhy, kterou obdržela v roce 2018, protože by dnes prezident Miloš Zeman měl podle dřívějších vyjádření ocenit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Organizátoři též ohlásili, že 17. listopadu se bude konat pochod k budově České televize na Kavčích horách.

U Národního muzea se sešlo několik desítek odpůrců demonstrace, lidé měli transparenty "Vrabel vám lže" nebo na podporu Ukrajiny, eura či Green Dealu. Část účastníků protestu na odpůrce, mezi nimiž byli i Ukrajinci, pískala a pokřikovala.

Bývalý premiér Jiří Paroubek na začátku svého projevu uvedl, že policejní odhad počtu účastníků protestu je podceněný. Kritizoval vyjádření koaličních lídrů vůči demonstrantům, Českou televizi i plánované armádní zakázky.

Kvůli vysoké inflaci se podle něj propadá životní úroveň občanů a stát chudne. „Obávám se ale, že jsme teprve na začátku velké krize. Můžeme se všichni oprávněně strachovat, že nebude plyn. Obávám se, že kvůli hazardérské energetické politice Fialovy vlády a Bruselu tak zkrachují stovky českých firem a na dlažbě se dříve nebo později objeví statisíce lidí,“ řekl Paroubek. Vládu nazval protinárodní, zpupnou a arogantní.

Mezi dalšími řečníky byli astrolog Antonín Baudyš, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, Pynelopi Cimprichová z hnutí Švýcarská demokracie, bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) a herec Ivan Vyskočil. „Řeknu vám opravdu kacířskou myšlenku. Taková katastrofa tady nebyla ani po roce 1968, kdy k nám přišla vojska Varšavské smlouvy, protože tehdy pořád zůstávaly elektrárny naše, voda byla naše, pivovary byly naše, škodovka byla naše,“ řekl. Projevy měli také prezidentští kandidáti, europoslanec Hynek Blaško, který skončil v SPD, a Josef Skála (KSČM). Imunolog Jaroslav Turánek poslal vzkaz na dálku.

Během demonstrace vyhlásil Vrábel do mikrofonu vzkaz, že se ztratil vnuk a čeká na svého dědečka. „Pan Vaněk Ferdinand by se měl dostavit ke koni,“ řekl. Vaněk je postavou z divadelní hry Audience Václava Havla. Jméno Ferdinanda Vaňka se objevilo i v blahopřejném inzerátu k narozeninám v říjnu 1989 v příloze tehdejšího Rudého práva. Ironií tak v listu, který hlásal názory tehdy vládnoucí komunistické strany, vyšlo blahopřání k narozeninám jednomu z nejvýraznějších disidentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…