Berlín: „Až 1000 muslimů? Ne.“ Gay klub v sousedství má velký strach

28.08.2023 8:14 | Monitoring

Berlínský gay klub Busche je v provozu již 40 let. Jeho majitelka vidí budoucnost klubu v ohrožení – naproti přes ulici vzniká nové uprchlické ubytovací centrum. Z obav o bezpečí návštěvníků klubu i obyvatelů městské části napsala otevřený dopis starostovi Berlína Kai Wegnerovi (CDU). Proti otevření centra v této lokalitě jsou i jiní poslanci CDU, varují před „masivním nárůstem kriminality“.

Berlín: „Až 1000 muslimů? Ne.“ Gay klub v sousedství má velký strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Berlínský LGBT klub „Busche“ se dvěma tanečními podlažími, byl založen v roce 1985 a od roku 2004 sídlí na Warschauer Platz. Provozovatelka klubu Carla Pahlauová se obává o jeho budoucnost. Hlavním důvodem ke strachu je vznik nového uprchlického centra, které má být naproti přes ulici. „O otevření domova jsme byli informováni teprve před týdnem,“ sdělila Pahlauová pro deník Bild.

 

Domov pro uprchlíky by měl být otevřen v následujících dnech, přičemž azyl bude schopen poskytnout až 650 osobám. Žadatelé o domov pocházejí převážně z Turecka, Afghánistánu a Sýrie. Kvůli obavám o bezpečnost návštěvníků LGBT klubu napsala jeho provozovatelka Pahlauová otevřený dopis primátorovi Berlína Kai Wegnerovi (CDU). „V posledních měsících se v Berlíně enormně zvýšil počet trestných činů proti homosexuálním osobám… Převážnou většinu pachatelů tvoří migranti s muslimským původem,“ píše Pahlauová v dopise, ačkoliv podle soudní správy se náboženská příslušnost nezaznamenává.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29577 lidí

Na základě svých podezřeních Pahlauová kritizuje výstavbu „tak rozsáhlého ubytovacího zařízení“ pro uprchlíky. „Dělníci ze stavby informují, že vznikne ubytování pro 600 až 1000 uprchlíků. Takto rozsáhlé ubytovací zařízení výrazně zasahuje do dotyčné městské části a mění její vzhled a soužití,“ zmiňuje Pahlauová. Otevření ubytovacího centra by dle ní nemělo být povoleno bez prověření, zda to nepoškodí obyvatele Berlína.

Pro německé rodiny žijící v berlínské čtvrti Friedrichshain vzniká „prostor ke strachu“. „Pro rodiny vzniká prostor ke strachu, protože dětská hřiště a volná prostranství ve veřejném prostoru ulic i pěších tras využívají nejen děti uprchlíků a popřípadě jejich matky, ale také skupiny mládeže a lidé s nedostatkem vůle k integraci,“ píše v dopise Pahlauová.

Docházelo-li by ke střetům mezi obyvateli domova a návštěvníky klubu Busche, bojí se Pahlauová o jeho budoucnost. „Pak klub nebude moci dále existovat.“

Obavy provozovatelky klubu chápou poslanci CDU Timur Husein a Kurt Wansner. „Myslíme si, že rozhodnutí pro toto místo je katastrofické,“ uvedli poslanci pro deník B.Z. Die Stimme Berlins (Hlas Berlína) a nejen kvůli blízkosti LGBT klubu Busche.

„Sousedství s velkoplošnou diskotékou Matrix a s kriminální lokalitou Warschauer Brücke, stejně jako s drogovými hotspoty RAW-Gelände a Görlitzer Park, povede také k masivnímu vylidnění Rudolf-Kiezu. Dojde k masivnímu nárůstů kriminality,“ zdůraznili poslanci a vyzvali proto odpovědné vedení senátu, aby uprchlické centrum v této lokalitě neotevíralo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní majitelka je pěkná rasistka a xenofobka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 28.08.2023 10:56:46
Místo, aby radostně vítala nové občany Německa, kteří nahradí zdegenerované Němce, tak má prý obavy, že se nestydí!

|  14 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…