Berlusconi odsouzen. A něco to prý znamená i pro nás...

27.10.2012 6:54

Dámy a pánové, kteří byli zvyklí spojovat politiku a byznys, jsou vyděšení, píše komentátor MF Dnes Martin Komárek v reakci na odsouzení bývalého předsedy italské vlády Silvia Berlusconiho. Ozvěna v Praze je prý ještě zvučnější než v Římě.

Berlusconi odsouzen. A něco to prý znamená i pro nás...
Foto: Bungarepublic.it
Popisek: Pověstné večírky italského expremiéra Silvia Berlusconiho inspirovaly autory stolní hry Bunga Republic

Možná se totiž i u nás dočkáme toho, co proběhlo v Itálii před dvaceti lety. Tehdy v rámci akce "mani pulite", tedy čisté ruce, smetla revoluce soudců celou politickou smetánku, která fungovala na bázi propracovaného klientelismu a korupci.

Symbolem této revoluce se stal soudce di Pietro. "Lence Bradáčové se přezdívá di Pietro v sukních a dvacetileté zpoždění odpovídá našemu zpoždění za temným světem," píše komentátor. Za vlády premiéra Petra Nečase se prý "odšpuntovaly" politické zátky, které bránily státním zástupcům v práci.

Ačkoli ne všichni se domnívali, že vláda soudců je správným řešením, korupční systém byl na nějakou dobu rozbit a k moci se dostali noví vůdci hlásající čistou politiku. "Jedním z nich byl brilantní řečník, brilantní šašek a mediální mág Silvio Berlusconi. Od počátku kariéry mu ale byly žaloby v patách. Vždy jim dokázal čelit. Teď, když ho finanční krize vyhodila z křesla, před spravedlností neutekl," popisuje Komárek.

Směřujeme k rovnosti před zákonem

Rozsudek zatím není pravomocný a není vyloučeno, že odvolací soud shledá Berlusconiho nevinným. Podstatné je prý ale to, že tento případ dokládá, že spravedlnost funguje a existuje rovnost před zákonem.

A i v České republice je znatelný posun k této rovnosti. "VIP spravedlnost", kterou byli dříve politikové tolik chráněni, například v souvislosti s kauzami Stanislava Grosse či Aleše Řebíčka, se postupně vytrácí.

"Itálii i Česko, přestože jejich politický systém není vzorný, zdá se, směřují mezi země, kde se měří všem stejně," uzavírá komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…