Bernd Posselt doporučuje ČR: Přijměte uprchlíky

11.03.2016 20:14

Za posledních pět let se česko-bavorské vztahy zlepšily, pochvaloval si v dnešním Interview ČT24 mluvčí sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt. Svěřil se také se svým názorem na migrační krizi i na nadcházející volby, které v neděli proběhnou hned do tří zemských parlamentů najednou. Posseltova vyjádření pak zhodnotil expert na mezinárodní vztahy Vladimír Handl.

Bernd Posselt doporučuje ČR: Přijměte uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

„Za posledních pět let se vztahy zlepšily, tato návštěva se odehrála ve velmi dobré atmosféře,“ pochvaloval si Posselt s tím, že jej zlepšování česko-bavorských vztahů „velmi těší“.

Bavorsko je jedním z nejstarších státních útvarů v Evropě

Moderátorka Zuzana Tvarůžková se jej pak zeptala, zda má Bavorsko odlišné postoje od těch, které zastává kancléřka Angela Merkelová, a jestli má Bavorsko svoji zahraniční politiku. Podle Posselta si Bavorsko vždy dělalo svou vlastní samostatnou politiku. „Nejde jen o region, je to jeden z nejstarších státních útvarů v Evropě,“ upozornil s tím, že Bavorsko i Česká republika leží v srdci Evropy, a tak je důležité realizovat kontakty přímo, a ne přes Berlín.

Tvarůžková se jej pak zeptala, zda se bavorské postoje liší od Berlína, nebo je to jen zdání. Posselt reagoval tím, že Německo je federálním státem, a tak „centralisticky stanovená politika nemůže existovat“. „Nikoliv Německo vytvořilo spolkové státy, ale ty vytvořily Německo. Proto je Německo velmi rozmanité. Máme odlišné názory než Sasko, například,“ vysvětlil.

Merkelová získává v Evropě velké uznání

Řeč přišla i na uprchlickou krizi. Posselt se vyslovil pro to, aby i Česko převzalo část uprchlíků. Kancléřku Merkelovou v jejím postoji k uprchlické krizi podpořil. Mimo jiné uvedl, že Merkelová svým klidným postojem získává v Evropě velké uznání.

V nedělních zemských volbách mohou podle Tvarůžkové zaznamenat úspěch i populistická hnutí, myslela tím zřejmě zejména protiimigrantskou AfD. Vůči ní se Posselt celkem jasně vymezil: „Bohužel máme v různých částech Evropy nacionalistická hnutí pravicově i levicově orientovaná. Oboje jsou stejně nebezpečná. Oboje jsou podporována ze strany Ruska, snaží se vystupovat společně. Tato hnutí jsou protievropská,“ uvedl Posselt s tím, že se musíme na tato hnutí dívat jako na velmi nebezpečná.

Následně dostal ve studiu slovo Vladimír Handl, výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů. Nadcházející zemské volby podle něj budou důležité hlavně pro Angelu Merkelovou. Ta je podle něj pod velmi silným tlakem CSU, která proti Merkelové velmi ostře vystupuje. Důvodem je to, že CSU se bojí růstu pravicové AfD a snaží se vysát potenciál napravo od svých voličů.

Německo uprchlickou krizi zvládá

AfD prý žádné překvapení nepřinese, v jižních zemích dosáhne kolem 10 %, v Porýní Falci asi 18 %. Sestavovat koalice proto ale bude složitější než dříve, což bude v německé politice určitá změna.

Podle Handla se zatím zdá, že Německo se všemi problémy uprchlickou krizi zvládá, zásadní nepokoje nenastaly. Nicméně roste popularita AfD, protože část společnosti se cítí ohrožena.

Handl také podotkl, že Německo vsází vše na to, aby se našlo evropské řešení, česká politika by podle něj měla být aktivnější ve snaze najít evropské řešení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…