Bernd Posselt dostal velké sólo v Českém rozhlase. Pokud neobdivujete Merkelovou, Van der Bellena a ministra Hermana, snad to raději ani nečtěte

07.12.2016 17:53

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt vystoupil ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Zkritizoval Václava Klause, přivítal zvolení Alexandra Van der Bellena rakouským prezidentem a důrazně varoval před zvolením Marine Le Penové francouzskou prezidentkou. V její Národní frontě jsou prý strašně zlí lidé. Takřka do nebes vychválil Angelu Merkelovou a vyjádřil obavy z příliš silného Německa.

Bernd Posselt dostal velké sólo v Českém rozhlase. Pokud neobdivujete Merkelovou, Van der Bellena a ministra Hermana, snad to raději ani nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Hned v úvodu pořadu konstatoval, že má strach z příliš silného Německa a doufá, že ho na uzdě udrží EU.

„Budete se divit, ale ano, obávám se toho. Jsem přesvědčený evropský federalista. Čím silnější jsou evropské instituce, tím větší šanci mají menší státy. Proto nerozumím euroskeptikům, jako je pan Klaus,“ poznamenal na úvod host. „Mezivládní spolupráce se už před lety ukázala jako nevhodná, protože znemožňuje jednání. Velkým státům dává příliš velkou moc a s tím nesouhlasím. Žádný stát by na sebe neměl brát vůdčí roli v Evropě. Evropu vidím jako nadnárodní společenství. Toto společenství by mělo hrát vůdčí roli ve světě,“ věří Posselt.

Silná EU je podle Posselta i v zájmu Německa. Tato země je totiž příliš velká na to, aby si v klasických mezinárodních vztazích ve hře jeden na jednoho byla rovná s jinými partnery, ale současně je příliš malá na to, aby ovládla Evropu. To se ostatně ukázalo za první i za druhé světové války. Vždy, když se Německo pokusilo ovládnout Evropu, tvrdě na to doplatilo. Silná EU je tedy i v zájmu Německa. Posilování nacionalistických nálad je z tohoto pohledu proti zájmům Německa.

V této souvislosti ocenil i snahy českého ministra kultury Daniela Hermana, který se snaží o prohloubení porozumění mezi oběma národy. Příjezd Hermana na sjezd sudetských Němců letos na jaře bylo prý to nejlepší, co se od války událo.

„Byla to nejdůležitější historická událost od konce druhé světové války, protože to nebyla nějaká soukromá návštěva pana Hermana, ale návštěva ministra s pověřením vlády,“ připomněl Posselt. Toto pověření vzešlo z úst premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a kladně se k tomu postavily i TOP 09 a ODS, což host velmi ocenil. 

„Několikrát jsem o tom mluvil i s Václavem Klausem, ale on mi nerozuměl. Říkal mi, že důvěra a přátelství nejsou žádné politické kategorie, důležité jsou jen zájmy. A ptal se mě, jaké politické zájmy skrývám,“ prozradil Posselt.

Pozor na Le Penovou a pryč od Alternativy pro Německo, žádá Posselt

Ve druhé polovině pořadu došlo i na situaci v celé EU. Posselt jednoznačně přivítal vítězství Alexandra Van der Bellena jakožto přesvědčeného Evropana. Šéfku francouzské Národní fronty považuje za nebezpečnou dámu, která ve své straně sdružuje i velmi zlé lidi. Francouzské prezidentské volby jsou prý to nejdůležitější, co nás příští rok čeká. „Tam se bude rozhodovat o osudu Evropy,“ zdůraznil.

Velmi kritický byl i ke stále silnější Alternativě pro Německo. „Je to strana vysloveně nebezpečná a podle mého podceňovaná, protože chce zvrátit dosavadní vývoj Německa. Alternativa pro Německo chce společně s Putinem dělat protizápadní politiku,“ varoval Posselt.

Pokud jde o současnou kancléřku Angelu Merkelovou, tato dáma podle Posselta udělala dobře, když otevřela hranice uprchlíkům. Tím uvolnila uprchlický tlak v Maďarsku a v Řecku.

„Henry Kissinger napsal o Angele Merkelové to nejlepší, co jsem kdy četl. Napsal, že je absolutně věcná,“ připomněl Posselt. Svou věcností se Merkelová snaží řešit ekonomické problémy Evropy a současně čelí tlaku Ruska. Posselt v tuto chvíli nevidí nikoho jiného, kdo by to dokázal lépe. Ale poslední slovo mají vždy voliči. Pokud příští rok dají víc hlasů sociální demokracii a Zeleným, Angela Merkelová vládu nesestaví a CDU/CSU skončí v opozici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…