Bernd Posselt hovořil s Emmou Smetana a je to jen pro silné povahy: Posseltové žili v Čechách 800 let, cítím se tu doma

29.01.2019 16:38

Mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt poskytl rozhovor internetové televizi DVTV. Promluvil o francouzské krajně pravicové političce Marine Le Penové, kterou označil za nacistku a obvinil ji, že chce zničit Evropu. Rakušanům vyčetl, že se pomalu vyrovnávají se svou minulostí. Nakonec zmínil i sv. Václava, exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a bývalého primátora Brna Petra Vokřála (ANO).

Bernd Posselt hovořil s Emmou Smetana a je to jen pro silné povahy: Posseltové žili v Čechách 800 let, cítím se tu doma
Foto: reprofoto: vysílání ČT
Popisek: Bernd Posselt.

Bernd Posselt je Němec, ale když ho Emma Smetana zpovídala, zdůraznil, že příjmení Posselt má hluboké kořeny v české kotlině. „Moje rodina žila osm set let v Čechách. Příjmení Posselt tu existuje už od 12. století,“ zdůraznil bavorský politik. „Jsem první Posselt, který se narodil v Německu,“ dodal.

V Čechách se prý stále cítí jako doma, i když se cítí být i evropským člověkem, takže mu je dobře v podstatě kdekoliv v EU. „Ale skutečně doma se cítím v České republice, v Rakousku a Braniborsku, prostě v tomto středoevropském regionu,“ prohlásil host. A právě proto, že se cítí být i tímto evropským občanem, má obavy z opětovného nárůstu nacionalismu. Proto proti nacionalismu po celý život bojuje. Podobně to prý vidí tisíce mladých lidí, kteří napříč EU vyrážejí do ulic a neděli co neděli dávají v rámci hnutí Pulse of Europe najevo, že chtějí zachovat sjednocenou Evropu, že si váží tohoto mírového prostředí, které se podařilo vybudovat.

„Víte, řeknu vám příklad, prezidentské volby ve Francii jsou pro Evropu důležitější než jakékoli volby v Německu od roku 1945. Kdyby tam volby vyhrála paní (Marine) Le Penová, Evropu by to zničilo. A to by mělo katastrofální důsledky pro všechny evropské země včetně Německa. Pak by nebyla žádná Evropa. Ta žena je plná nenávisti a fašismu,“ pálil ostrými slovními náboji do francouzské krajně pravicové političky Bernd Posselt.

Sjednocená Evropa nám přináší už 70 let míru a prosperity. Lokální věci ať si národní státy řeší samy, ale otázky ochrany klimatu, migrace, modernizace průmyslu a tak podobně musí podle Posselta Evropa řešit společně. „Paní Le Penovou znám osobně z Evropského parlamentu a považuji ji za nacistku. Ona by tuto Evropu zničila,“ zdůraznil Posselt. Dodal, že nepochybuje o tom, že Le Penovou financuje ruský prezident Vladimir Putin.

Němci se prý v minulosti přesvědčili, že nacionalismus uškodil jim samým, a právě proto mají z nacionalismu velký strach a na tento strach by neměli zapomenout. „Můj otec byl velmi slušný člověk a nikdy jindy nepoužil slovo sračka... ale říkal, že válka je ta největší sračka, co existuje,“ popisoval Posselt zkušenost z vlastní rodiny s nacionalismem, který v lidech probudil Adolf Hitler.

Ale mnozí lidé v Německu říkali ještě mezi lety 1945 až 1968, že Hitler byl prevít, ale aspoň postavil dálnice a v Německu udělal pořádek. Ale v 70. a 80. letech minulého století si lidé konečně začali naplno uvědomovat, jak strašlivý nacismus byl, a vyrovnali se se svou minulostí.

Zato v Rakousku se prohlásili za první oběti nacistické zvůle a ke skutečnému vyrovnání s vlastní nacistickou minulostí tam prý dochází až v dnešní době. To prý mají národy střední Evropy jako Rakušané nebo Češi společné. Se svou minulostí se vyrovnávají velmi obtížně. „Máme takovou mentalitu, že bychom nejraději všechno hodili pod stůl pod záminkou, že minulost je minulost,“ zlobil se Posselt s tím, že to takhle nějak mají i sudetští Němci.

Osobně se prý byl podívat v Terezíně i v Lidicích, protože cítí spoluvinu některých předků dnešních sudetských Němců za to, co se dělo za druhé světové války. „Mnoho mých kolegů mě za to kritizuje. A zeptejte se svého exministra (Daniela) Hermana (KDU-ČSL), jak byl kritizován, když se zúčastnil našeho Sudetoněmeckého dne,“ uvedl Posselt.

Posselt zdůraznil, že nesmíme zapomínat na naši minulost, ale musíme rozvíjet i naši spolupráci. „Vždyť máme společné kulturní kořeny už od doby sv. Václava,“ podotkl. I kvůli této společné kultuře vyčítá Čechům, že po druhé světové válce uplatnili vůči sudetským Němcům princip kolektivní viny a zařídili odsun. O to víc si cení toho, že někdejší brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) odsoudil odsun Němců z Brna a odsoudil úmorný pochod, který museli absolvovat na cestě do Rakouska. To je podle Posselta velmi důležité gesto. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…