Bez Ukrajiny. Rusové mají plán na vývoz obilí

17.08.2023 7:52

Ruští prováleční blogeři ostře kritizují ruské velení za to, že není schopné efektivně vybrat důstojníky střední úrovně. Místo schopných lidí vybírají především ty, kteří jsou loajální. Ukrajinci mezitím pokračují v protiofenzivě ve třech směrech. Mezitím Rusové hledají cesty, jak vytěsnit ukrajinské obilí a prodat do světa to vlastní. A tady se hlasitě přihlásil o slovo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj…

Bez Ukrajiny. Rusové mají plán na vývoz obilí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Válka na Ukrajině pokračuje a ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly pokračovaly v ofenzivních operacích ve směrech Bachmut, Berďansk (pohraniční oblast Záporoží – Doněcká oblast) a Melitopol (západní Záporoží). Podle washingtonského Institutu pro studium války Ukrajinci s definitivní platností obsadili většinu vesnice Urožajne na jihu země, kde také vztyčili ukrajinskou vlajku.  

Ruské jednotky se z většiny území vesnice stáhly a ruská armáda odpověděla sérií dalších vzdušných úderů na přístavní infrastrukturu v Oděse, aby Ukrajině dál komplikovala vývoz obilí. Ukrajinci oznámili, že 13 dronů Šahíd sestřelili, ale neuvedli, kolik jich Rusové poslali celkem do vzduchu.

Vedle toho prý Rusové pracují na vytvoření vlastních obilných koridorů, skrze které se budou snažit přesvědčit svět, že mohou zásobovat chudší části světa vlastním obilím a ukrajinské obilí k tomu nebude třeba. Podle ISW jde o snahu izolovat Ukrajinu bez nutnosti zavést kompletní ruskou blokádu Černého moře.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusy, že udeřili i na přístav na Dunaji, čímž ohrozili globální potravinovou bezpečnost.

„Včera večer ruští teroristé znovu zamířili na naše přístavy. Naši infrastrukturu, která se podílí na zajištění nikoli naší, ale společné – globální – potravinové bezpečnosti. Za pouhý měsíc od ruského pokusu podkopat černomořskou obilnou iniciativu to byl dnes sedmý, sedmý masivní ruský útok. Přístav Reni, přístav Izmail, přístav Pivdennyj, přístav Oděsa, přístav Čornomorsk, Mykolajiv – každý ruský útok na ně je ranou pro světové ceny potravin, ranou pro sociální a politickou stabilitu v Africe a Asii. Základní věci, které dávají každé společnosti normální život, je jídlo na rodinném stole. Žádný terorista na světě, kromě Ruska, ještě nikdy nezaútočil na bezpečnost tolika národů najednou tak nehorázně a záměrně. Musíme na to reagovat. Všichni! Musíme tomu čelit – aktivně, společným úsilím!“ uvedl prezident Ukrajiny.

Ruští prováleční blogeři zase jednou ruské ministerstvo obrany ostře zkritizovali.

„Ruští ultranacionalisté stále častěji kritizují ruské vojenské velení za to, že nedokáže rekrutovat a vycvičit efektivní důstojníky střední úrovně, kteří by vedli ruské síly na frontě na Ukrajině. Někteří ruští blogeři nedávno vyjádřili své zklamání nad vojenskými důstojníky střední úrovně a obvinili je ze zavádění zbytečných byrokratických opatření, špatného zacházení se zraněnými a zemřelými ruskými vojáky, vydávání rozkazů, které vedou k vojenským ztrátám, a dezinformování ruského vyššího vojenského velení. … Někteří blogeři tvrdili, že hněv v ruském informačním prostoru namířený proti důstojníkům střední úrovně by se měl spíše zaměřit na vyšší představitele, kteří jmenovali špatné velitele. … Jeden milbloger poznamenal, že ruské vojenské velení a ruské vedení obecně dává přednost důstojníkům, kteří jsou spíše loajální než kompetentní, a není schopno vycvičit nové důstojníky,“ napsal institut.

Ačkoli Rusové doufali, že Ukrajinu ovládnou během pár dní, ruský vpád do této země tvá už 540 dní a jak informuje americká zpravodajská stanice CNN, na obou stranách fronty stále umírají lidé včetně civilistů.

„Ukrajinští představitelé ve středu uvedli, že při ruském ostřelování v Chersonské a Dněpropetrovské oblasti zahynuli dva lidé a několik dalších bylo zraněno. Mezitím ukrajinské ostřelování zabilo jednoho člověka a dva další zranilo v samozvané Doněcké lidové republice, uvedl představitel podporovaný Moskvou,“ uvedla CNN.

Rusové nadále tlačí na Kupjansk.

„Nepřítel se snaží prolomit obranu našich jednotek útočnými jednotkami, obsazenými převážně zajatci, každý den, v různých směrech, s cílem zablokovat a následně dobýt Kupjansk,“ uvedl na telegramu Oleksandr Syrskyj, velitel ukrajinských pozemních sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zbytečná válka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 17.08.2023 8:27:36
Stačí přemluvit obyvatelstvo na územích ovládaných kyjevským totalitním prozápadním režimem, aby všechny prozápadní zločince odstavili od moci a ihned je po válce. A nastane mír a klid. A pak by se měli zachovat všichni Evropané. Ani jedno odporné anglicky mluvící stvoření na území kontinentální Evropy nemá co pohledávat. Spojené státy se svoji šílenou agresivní ideologií, jako světový zločinec, musí skončit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…