Bez soucitu. Miroslava Němcová o útoku v Moskvě

24.03.2024 19:10

Nelítostná senátorka Miroslava Němcová na sociální síti X popsala, za jakých podmínek by byla ochotná cítit soucit s Ruskem a jeho obyvateli po teroristickém útoku skupiny ISIS u Moskvy. Mnozí uživatelé sítě jí děkovali a poukázali na pokrytectví politiků, kteří Rusku kondolují. „Russáci jsou mi lhostejní,“ zaznělo.

Bez soucitu. Miroslava Němcová o útoku v Moskvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Kdyby ruský režim na Ukrajině nezabil a nezranil statisíce lidí, nespáchal masakry v Mariupolu a Buči, neodvekl desetitisíce dětí, neničil kulturní poklady a přírodu, cítila by se ohledně tragédie v Moskvě senátorka Miroslava Němcová jinak.

„Ale soucítím s UA, kde takto Rusko útočí každodenně již dva roky,“ napsala na síť X v souvislosti s teroristickým útokem skupiny ISIS u Moskvy, kde útočníci stříleli z automatických zbraní na návštěvníky koncertu v hale Crocus City Hall. Zemřelo nejméně 133 lidí.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41444 lidí

Senátorka Němcová je pevnou podporovatelkou Ukrajiny. Slova podpory Ukrajině dodala i při příležitosti státního svátku 17. listopadu – Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. „Chtěla bych poprosit všechny, abychom byli silní v ochraně demokracie a svobody nejenom u nás doma, ale abychom zůstali pevní v podpoře napadené Ukrajiny a Izraele. Buďme jim oporou a dejme jim pocítit sílu solidarity a přátelství. I v tom spatřuji odkaz 17. listopadu,“ uvedla tehdy.

Po rozhovoru amerického novináře Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zase přispěla poznámkou, že tomu rozhovoru mohou tleskat jen „cyničtí gauneři, kolaboranti a zrádci“.

Někteří uživatelé sociální sítě jí za slova o nelítostnosti s Ruskem dali za pravdu a vyjadřovali se v podobném smyslu.

„Mám to úplně stejně. Navíc mi vadí, že když teroristické Rusko zasahuje civilní cíle raketami, a dokonce nemocnice, tak toho není tak plno v TV, jako když se stane náhodný útok v Moskvě. Větší zlo je Rusko a svět by se podle toho měl chovat. Sorry, jsem víc rozhozený z neštěstí na Ukrajině, než ze včerejšího útoku na koncertě u Moskvy, který navíc byl na podporu války Ruska,“ napsal jeden z uživatelů.

„Přesně tak. Po Mariupolu a Buče jsou mi Russáci lhostejní,“ přitakal další.

Jiný uživatel zase vyjádřil své překvapení nad tím, kolik politiků vůbec nad tragickou událostí v Rusku vyjádřilo zármutek. Tyto politiky uživatel shledal naivními: „Naprosto s vámi souhlasím, paní senátorko. Je až s podivem, kolik politiků a známých osobností, kterých jsem si až doposud vážil, přispěchalo s kondolencemi zřejmě proto, aby jim byla někde připsána čárka nebo, a to je snad i horší, že jsou i po dvou letech ruSSké agrese stále naivní.“

Další to berou jako jasný signál toho, že pomoc Ukrajině musí být zesílena. „Každý den Rusáci zavraždí nebo zmrzačí mnoho nevinných lidí. A už se to bere jako samozřejmost? Protože jak jinak vnímat pokrytectví kondolence politiků? Je mi z toho zle, a proto musíme ještě přidat v podpoře Ukrajiny,“ usoudil uživatel X.

Pro soucit s „Russáky“ není místo.

Senátorce Němcové bylo za vyřčení jejích slov děkováno a tleskáno: „Moc vám děkuju, cítím to úplně stejně. Nelíbí se mi kondolence státu, který vraždí děti u sousedů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vzkaz Miroslavě Němcové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRudolf16 , 25.03.2024 9:02:21
Předně, chce se mi z Vás zvracet! To co se stalo v Moskvě je ryzí teroristický čin. Pokud ho paní senátorka svým postojem schvaluje, čím se potom liší od teroristů? Schvalovat střílení do bezbranných lidí může jen lidské ..... v případě paní Němcové je samice od ....... ...... Jímá mě hrůza, že jeden z vrcholných politiků nectí ani základní hodnoty slušnosti. Jediné, co ti chudáci udělali je, že se narodili Rusku! Není on náhodou § na schvalování terorismu? Myslím, že ano: § 312e Podpora a propagace terorismu (1) Kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu, nebo kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let. (2) Odnětím svobody na tři léta až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, bude potrestán, Nechť orgány činné v trestním řízení konají! Kde je soucit, kde je lidskost? Navíc to co se na Ukrajině děje není rozhodně černobílé. Rusové byli vražděni Ukrajinci, teď sklízí odvetu. Využívá toho USA, jak krásný konflikt pro dodávky zbraní a maštění si kapes! Místo nevměšování se a pokusů posadit obě strany k jednacímu stolu, hraje Evropa pravý opak. Rektální alpinismus do americké řitě už dosáhl takových rozměrů, že jsme se dobrovolně odzbrojili, abychom mohli nakupovat drahé americké zbraně. Amík si mne pařátky. Mír není sprosté slovo! Němcová by měla okamžitě rezignovat a měla by se zodpovídat!

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…