Běženci prý před úředníky běžně lžou o svém věku. Je tu možnost, jak tomu čelit, ale zastánci lidských práv křičí o skandálu...

04.07.2015 6:49

Běženci mířící do Evropy se někdy uchylují ke lži. Nemluví pravdu o svém věku s vidinou toho, že jako mladší mají lepší šanci získat azyl. Jsou také více chráněni před deportací. Jak v Německu, tak v Česku ovšem platí, že uprchlík může být lékařsky vyšetřen kvůli zjištění skutečného věku. Ochráncům lidských práv se ovšem nelíbí, že jsou mladým běžencům kontrolovány i intimní partie. Informují o tom sobotní Lidové noviny.

Běženci prý před úředníky běžně lžou o svém věku. Je tu možnost, jak tomu čelit, ale zastánci lidských práv křičí o skandálu...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Pokud má Ministerstvo vnitra pochybnosti o věku udávaném žadatelem, pak je žadatel povinen se podrobit lékařskému vyšetření. To se dělá formou rentgenu zápěstních kůstek, což je metoda z lékařského hlediska nejspolehlivější a jen minimálně invazivní,“ řekla deníku Hana Malá z tiskového odboru Ministerstva vnitra. „Jestliže žadatel odmítne takové vyšetření podstoupit, pak je s ním zacházeno jako s dospělým,“  doplnila.

Mladší běženci mají nejen v Česku šanci, že dostanou azyl, takže uprchlíci bez dokladů se dělají mladšími, nejčastěji prý o rok až o dva. V Německu jsou kontroly věku ještě důkladnější, kromě rentgenů se u mužů  v případě podezření na omlazování zkoumají i intimní partie, zda jejich vývoj odpovídá uváděnému věku. Proti podobným praktikám se ale výrazně bouří ochránci lidských práv. Stejná vyšetření se odehrávají např. i v Rakousku.

„Hamburská zastupitelka Dutschkeová považuje takové způsoby vyšetření za skandální, protože narušují intimitu mladistvých běženců a nutí je absolvovat prohlídku, která jim může být velmi nepříjemná,“ doplňuje deník.

Je ještě jeden důvod, proč uprchlíci lžou o věku. Mladiství běženci jsou v Německu chránění před deportací a musejí navštěvovat školu.

Stojí za pozornost, že za měsíc červen bylo zachyceno na našem území 585 osob, ale patří mezi ně i lidé, kteří přicestovali legálně, avšak zůstali zde i po vypršení patřičných povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…