Bezpečnost občanů může být ohrožena, říká Lessy. Policisté odcházejí

01.02.2012 18:42

Hostem pořadu Impulsy Václava Moravce byl policejní prezident Petr Lessy. Mluvil o korupci, dnešní přestřelce ve Strakonické ulici v Praze, ale hlavně o personálních problémech, se kterými se policie potýká.

Bezpečnost občanů může být ohrožena, říká Lessy. Policisté odcházejí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Podle Lessyho se policii daří zejména v oblasti odhalování korupce. „Začali jsme se soustřeďovat na věci, které v minulosti nebyly středem zájmu,“ uvedl. Za poslední rok je prý práce policie mnohem efektivnější. V tomto boji se chce Lessy inspirovat hlavně v Rakousku.

Nejen Ústecký kraj. Už i Karviná má problémy

Lessy se vyjádřil také k dnešní přestřelce v Praze, kdy byla zastřelena spolujezdkyně pronásledovaného řidiče „Pro policii je to velmi vážná kauza,“ řekl. Totožnost zastřelené ženy policie již zná, přesto se k tomu, zda mohla na činu spolupracovat, vyjádřit nechtěl.

Krajem, kde je v Česku velmi vysoká kriminalita, je kraj Ústecký. „Takových lokalit, jako je Ústecký kraj, máme podstatně více,“ myslí si Lessy. Jmenoval například Moravskoslezský. „Nárůst kriminality v Karviné je meziročně 22 procent,“ řekl policejní prezident. Rozhodně se ale neuvažuje v tom, že by byli staženi policisté z méně problémových krajů do těch s vysokou kriminalitou. Podle Lessyho by takové kroky nebyly systémovým řešením.

Potřebujeme 1500 nových lidí

Největším problémem jsou stále klesající počty policistů. „Chybí nám zhruba 50 milionů na mzdy,“ uvedl Lessy. „Není to ale žádné dramatické číslo,“ dodal. Faktem ale je, že policie by potřebovala přijmout asi 1500 lidí. „Bylo by potřeba udržet hranici 39 tisíc lidí,“ prohlásil. Na ty ale peníze nejsou. „Máme možnost přijmout maximálně desítky lidí. Ale to není systémové řešení.“

„Za minulý rok došlo ke snížení počtu policistů natolik, že se poprvé obrátil trend snižování kriminality – dokonce se zvyšuje,“ jmenoval Lessy problémy, které úbytek zaměstnanců způsobuje. Připustil dokonce, že to znamená ohrožení bezpečnosti občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…