Bezpečnost v Bagdádu je stále špatná, zlepšit ji pomáhají i Češi

29.08.2017 14:18

Obrněné transportéry, zátarasy, kontrolní stanoviště a mnoho desítek vojáků a policistů střežilo průjezd kolony českého premiéra Bohuslava Sobotky ulicemi Bagdádu během jeho víkendové návštěvy Iráku. Těžké neprůstřelné vesty a helmy byly povinnou součástí výbavy členů delegace, která ho doprovázela, píše ČTK.

Bezpečnost v Bagdádu je stále špatná, zlepšit ji pomáhají i Češi
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Už na první pohled je zřejmé, že bezpečnostní situace v irácké metropoli stále není příliš dobrá. Úspěchy irácké armády v boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu dávají naději na zlepšení, hlavní město Iráku má k přívlastku bezpečné ale stále ještě daleko. K tomu, aby se situace brzy zlepšila, se snaží pomoci i Česko. „Ta situace se statisticky lehce zlepšuje, ale nedá se mluvit o tom, že je tady bezpečno,“ řekl v rozhovoru s českými novináři velvyslanec České republiky v Iráku Jan Vyčítal. Tomu odpovídá i doporučení ministerstva zahraničí, které „důrazně nedoporučuje“ českým občanům cestovat do Iráku.

Pocit bezpečnostního rizika podle velvyslance pramení v irácké metropoli mimo jiné z toho, kde se člověk zrovna nachází. „Než jsem odjížděl do Bagdádu, tak jsem seděl v restauraci na střeše Tančícího domu a bezpečnostní situace v Praze vypadala velmi dobře a určitě se stalo několik dopravních nehod a možná i ublížení na zdraví a vražd. A stejné je to i tady v Bagdádu. Když je člověk v Zelené zóně (střežené oblasti v centru hlavního města), tak má pocit, že je všechno v pořádku, ale když se podívá na statistiky, tak každý den je tady několik explozí, obvykle nějaká přestřelka, kde bohužel na konci jsou zranění a mrtví,“ řekl Vyčítal.

Česko předává své zkušenosti

Špatná bezpečnostní situace se dotýká i zaměstnanců české ambasády v Iráku, podle Vyčítala ale velvyslanectví přijalo taková opatření, aby je příliš neomezovala v práci. „Máme omezený pohyb, jsou místa kam nejezdíme, ale snažíme se, aby bezpečnost nebyla důvodem nebo výmluvou k neaktivitě,“ řekl velvyslanec, který v minulosti působil například na ambasádě v Libyi a má tak s rizikovými zeměmi značné zkušenosti.

Ke zlepšení bezpečnostní situace nejen v Bagdádu se snaží Česko přispět. Od března letošního roku například pomáhá v rámci mezinárodní mise pět českých policistů s výcvikem svých iráckých kolegů. „Cvičíme jak jednotky federální policie, tak lokální irácké policie a cvičíme všechny policejní činnost, to znamená manipulace se zbraní, ostré střelby, taktické postupy, kontrola, prohlídka osob a vozidel. Všechno, co si představíte pod policejní prací,“ vysvětlil novinářům v Bagdádu velitel českého policejního kontingentu v Iráku.

Čeští policisté podle něj svým iráckým kolegům nabízejí jakési „specializační kurzy“. Zvláštnost práce v Iráku se podle něj těžko popisuje. „Tady je specifické úplně všechno,“ řekl policejní velitel. Čeští policisté podle něj pohlížejí na svou práci trochu jinak než strážci zákona z Iráku. Policejní práce v této blízkovýchodní zemi je totiž „opravdu riziková“. „Snažíme se předat naše zkušenosti, ale s vědomím toho, že oni to budou mít při výkonu služby složitější než my,“ dodal velitel českého policejního kontingentu, který by podle dosavadních plánů měl působit v Iráku do konce příštího roku. Od září by se k nim měli připojit také čtyři specialisté z řad české vojenské policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…