Bezpečnostní analytik od Realistů udeřil na ČT a Bakalovo vydavatelství: Jsou to naši ideoví odpůrci. A snaží se o to, aby...

30.08.2017 20:01

Bývalý bezpečnostní analytik a dnes tajemník strany Realisté a lídr její pražské kandidátky pro parlamentní volby Michal Moroz zavítal do internetové televize XTV.cz, kde ho zpovídal moderátor Luboš Xaver Veselý. Je přesvědčen, že prezidentovi Miloši Zemanovi ubývají síly, proto potřebujeme prezidenta nového. A ve sněmovně potřebujeme Realisty, protože jen ti nabízejí skutečně funkční řešení problémů a nekloužou jen po povrchu témat jako Tomio Okamura či Andrej Babiš.

Bezpečnostní analytik od Realistů udeřil na ČT a Bakalovo vydavatelství: Jsou to naši ideoví odpůrci. A snaží se o to, aby...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Realisté prošli Prahou

Jako bezpečnostní analytik prý šlápl na kuří oka některým lidem, kteří mu dnes nemohou přijít na jméno. „Já si myslím, že jsme byli poměrně úspěšní. Spousta lidí nám nemůže přijít na jméno. Když probíhala krize v letech 2008 a 2009, tak se nám podařilo objevit největší sklad ve střední a východní Evropě pro padělaná kuličková ložiska,“ prozradil jeden z větších úspěchů muž dříve spojený s Věcmi veřejnými.

Posléze ale přešel na politická témata. Realisté posílají do prezidentských voleb vlastního kandidáta. Rozhodli se pro šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka. „Není bez šancí, ale není favorit. Z hlediska výkonu té funkce si myslím, že je to nejlepší kandidát,“ pravil Moroz. Proč si to myslí?

V první řadě proto, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a Hynek by prý tuto roli zvládl skvěle, protože o armádě a o zbraních toho hodně ví. „Já se obávám, že ta doba, která nás očekává v příštích letech, bude vyžadovat silného prezidenta,“ zdůraznil Moroz.

Hynek prý také odvede kus práce v ekonomické diplomacii. Tu zvládá i současný prezident Miloš Zeman, ale prý mu zjevně ubývá sil. „Miloš Zeman je v této oblasti schopný. Na to, v jakém je zdravotním stavu a kolik mu zjevně ubývá sil, dělá tu práci dobře, ale myslím si, že Jirka by ji dělal minimálně stejně kvalitně, možná i líp,“ pokračoval Moroz. 

Nakonec je bytostně přesvědčen, že prezident musí hájit národní zájmy a nekandidovat do funkce jen proto, aby si „pošolíchal ego“, podotkl Moroz. Jiří Hynek je prý zkrátka ideálním kandidátem a voliči by se neměli nechat ovlivnit průzkumem agentur, které Hynkovi nedávají velkou šanci na úspěch. Host připomněl, že v roce 2013 agentury předpovídaly hnutí ANO minimální výsledek a silnou sociální demokracii. Podobně to prý může být i dnes s Realisty. Ti oslovují především středové a pravicové voliče, kteří jsou zklamaní jak z ODS, tak z TOP 09, tak z hnutí ANO Andreje Babiše. 

Osobně je přesvědčen, že s předvolebními průzkumy je manipulováno, byť to asi není tak, že by přišel politik s igelitkou peněz a agentura patřičně přizpůsobila čísla. „Každá ta agentura má nějaké ty dlouhodobé klienty. ČSSD si dlouhodobě objednává průzkumy u nějaké agentury a tak dále. Samozřejmě že pokud je někdo dlouhodobým zadavatelem, a to jsou především ty velké strany, agentury mají tendenci jim pomáhat. Typický příklad, jak se dá pomoct, je zvolit tu správnou metodiku. Těch metodik sběru dat a měření dat je celá řada... Je to manipulace,“ shrnul svůj názor Moroz.

„Agentury jako Median nebo CVVM se prý před minulými volbami netrefily tak moc, že by napříště už neměly být využívány. Přesto je (Median) opakovaně využívána k tomu, že měří pro média veřejné služby,“ posteskl si Moroz. Proto by občané raději měli věřit vlastní hlavě, byť prý stojí za to sledovat trendy jednotlivých agentur.

Pro Realisty je prý nejzásadnějším tématem bezpečnost, neboť mají za to, že svět není tak úplně v bezpečí. Stačí se podívat na útoky v Barceloně, v Berlíně, v Nice a tak podobně. Nejde sice o útoky v Česku, ale svět je natolik globalizovaný, že k informacím se dostanou úplně všude.

„To, že to bezprostřední riziko nehrozí třeba v Prostějově, je úplně jedno. Ti lidé to prostě cítí jako riziko,“ zaznělo z úst hosta. „A my říkáme, je dobré se připravit na to, co přijde... Když se podíváte třeba na prognózy Petra Robejška před pěti, deseti lety, jeho prognózy se velmi často staly realitou. Proto já dlouhodobě odmítám názor, že je Petr (Robejšek) populista, protože já říkám, populista je někdo, kdo změní názor, protože začne říkat něco, co společnost chce slyšet, ale ne někdo, kdo na rizika upozorňuje dlouhodobě a nikdo ho neposlouchá,“ vysvětloval host.

Tím se prý Robejšek liší od lidí jako jsou Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Realisté navrhují obnovení základní vojenské služby alespoň na tři měsíce, aby se občané znovu naučili adekvátně reagovat v dobách ohrožení. „V tom našem pojetí jde o tři měsíce, v místě bydliště, pět dní v týdnu, na víkend ti rekruti mohou jít domů. A intenzivní výcvik,“ předestřel představu Realistů Moroz. Ten, kdo končí střední školu a nastupuje na školu vysokou, by prý tenhle výcvik zvládl o prázdninách mezi oběma školami.

Nakonec prozradil, proč o Realistech není moc slyšet v médiích. „Je to dáno tím, že to, co my reprezentujeme myšlenkově, se velmi silně rozchází s viděním světa u vedení redakcí. Speciálně když se budeme bavit o České televizi a vydavatelství Economia. To jsou naši ideoví odpůrci, kteří dělají všechno pro to, abychom se do veřejného prostoru nedostali,“ uzavřel své vystoupení Moroz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…