Bezpečnostní výbor začal pracovat pod Žáčkem. A hned doporučil jmenovat Koudelku

21.01.2022 14:35

Poslanci Bezpečnostního výboru Sněmovny si vyslechli plukovníka Michala Koudelku. Ten jim popsal, kdo představuje hlavní bezpečnostní riziko pro Česko. Členové výboru mu poděkovali a doporučili Sněmovně, aby Koudelka ve své funkce setrval dalších 5 let.

Bezpečnostní výbor začal pracovat pod Žáčkem. A hned doporučil jmenovat Koudelku
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Plukovníka Michala Koudelku v srpnu 2021 pověřil tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) dočasným řízením Bezpečnostní informační služby. Koudelka sice mohl dostat plnohodnotný mandát na dalších pět let v čele této tajné služby, ale Babiš řekl, že by o případném Koudelkově jmenování měla rozhodnout až příští vláda. Není totiž tajemstvím, že pro prezidenta Miloše Zemana je Koudelka trnem v oku. Zeman se nijak netajil tím, že si toužebně přeje Koudelkův pád. Agenty BIS vedené Koudelkou nejednou označil za „čučkaře“. Samotného Koudelku opakovaně odmítl povýšit do hodnosti generála.

Bezpečnostní výbor Sněmovny teď vládě Petra Fialy doporučil, aby Koudelku jmenovala do čela tajné služby na jeho druhý mandát.

Předsedou výboru je poslanec ODS Pavel Žáček a z této pozice řídí rokování dalších patnácti členů výboru. Šest členů výboru zastupuje opoziční hnutí ANO. Jsou to Milan Brázdil, Robert Králíček, Hubert Lang, Jiří Mašek, Drahoslav Ryba a Petr Sadovský.  

Jednoho zástupce má ve výboru i druhé opoziční hnutí SPD. Je jím Radek Koten.

Vládní koalice má vedle Žáčka ve výboru dalších 8 zástupců. Za ODS to jsou Pavel Kašník, Karel Krejza a Martin Major. Hnutí STAN má ve výboru tři zástupce. Jsou jimi Martin Exner, Jiří Hájek a Petr Letocha.

Po jednom zástupci mají lidovci a TOP 09. Za lidovce je to Šimon Heller a za TOP 09 Michal Zuna.

Členové výboru Koudelku vyzpovídali. Podle serveru Novinky.cz jim sdělil, že největší hrozbu pro Česko představují aktivity Ruské federace a Čínské lidové republiky. Své tvrzení prý následně doložil na několika příkladech. A od většiny členů výboru se dočkal podpory.

BIS

BIS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …