Biden už má ochranku od tajných. Je vítězem?

06.11.2020 15:49

Joe Biden, kandidát na prezidenta za demokratickou stranu, se ujal v amerických prezidentských volbách vedení v klíčovém státě, Georgii. Pokud se vývoj potvrdí, dosavadní prezident Donald Trump reálně ztrácí šanci na znovuzvolení. Drtivá většina hlasů je tam již sečtena. Čím dál větší pozornost je upřena také na Pensylvánii. A Biden už má prý ochranu od tajné služby.

Biden už má ochranku od tajných. Je vítězem?
Foto: repro Youtube
Popisek: Joe Biden

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

Dle zjištění televizní stanice CNN, která oslovila sčítací komisaře, je až 80 procent nyní sčítaných korespondenčních hlasů pro Bidena. Výsledky jsou ale příliš těsné na to, aby tam mohla americká média přiřknout jednomu z kandidátů vítězství. Na stát Georgie připadá 16 volitelů, sečteno je již přes 98 procent hlasů. Oba kandidáti tam zatím získali přibližně 49,4 procenta. Lze předpokládat, že jedna ze stran požádá o přepočet hlasů. Zákony státu to umožňují v případě, že kandidáty dělí méně než půl procenta hlasů.

Stále se také počítají hlasy v dalších čtyřech klíčových státech: Pensylvánii (20 volitelů), Severní Karolíně (15), Arizoně (11) a Nevadě (6). V Georgii, kde by hlasy měly být podle vyjádření tamních úřadů dopočteny v průběhu několika hodin, je čím dál větší pozornost upřena na Pensylvánii. Po sečtení 96 procent hlasů to zde vypadá na 49,5 procenta pro Trumpa a 49,2 procenta pro jeho vyzyvatele Bidena

Trump zatím těsně vede také v Severní Karolíně, kde je sečteno podle agentury Reuters 95 procent hlasů, v Nevadě je po sečtení 89 procent hlasů naopak ve vedení Biden. Obamův viceprezident má zatím navrch i v Arizoně, kde je sečteno kolem 90 procent hlasů.

Televizní stanice Fox a agentura AP již dříve odhadly, že Biden v Arizoně zvítězil, další velká média jako  CNN, ABC či CBS stále vyčkávají. Podle nich je souboj příliš těsný a není možné označit jednoznačného vítěze.

Tajná služba Spojených států, USSS, už údajně počítá s tím, že Biden by se mohl brzy prohlásit za vítěze voleb a rozhodla se posílit jeho ochranu. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval list The Washington Post. Další agenti by měli řady Bidenových ochránců rozšířit již dnes. Podle The Washington Post tajná služba rozhodnutím reagovala na informaci, že Biden by mohl dnes pronést důležitý projev a prohlásit se za vítěze prezidentských voleb. Tajná služba USA má na starosti ochranu prezidentů, viceprezidentů, prezidentských kandidátů a jejich rodin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…