Biden varuje Putina: Pokud budete agresivní, přijdou sankce, jaké jste ještě neviděl

10.12.2021 8:08

Šéf Bílého domu Joe Biden ujistil členy východního křídla NATO, že Spojené státy jsou připraveny bránit spojence v rámci článku pět Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně. Po čtvrteční videokonferenci, které se účastnil také ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD), to sdělil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Biden varuje Putina: Pokud budete agresivní, přijdou sankce, jaké jste ještě neviděl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Rusko dál u ukrajinských hranic podle Washingtonu a Severoatlantické aliance shromažďuje desetitisíce vojáků v přípravě na invazi, Kreml to však opakovaně popírá. Biden ve středu novinářům řekl, že by USA v případě ruské agrese nevyslaly na východ Evropy svoje vojáky, uvalily by však vůči Putinově režimu sankce, „jaké ještě neviděl“.

Původní zdroj ZDE

Andrej Babiš ocenil, že je prezident Biden informoval o jeho rozhovorech s ruským prezidentem Putinem a ukrajinským prezidentem Zelenským. „Všichni máme zájem na deeskalaci napětí na hranici Ukrajiny s Ruskem,“ doplnil.

Nikdo si podle něj nepřeje válečný konflikt, ale navyšování počtu ruských vojáků u hranic ničemu nepomáhá a jen prohlubuje nedůvěru. Rusku je podle premiéra v demisi nutné jasně říct, že případná vojenská agrese proti Ukrajině by se mu nevyplatila a znamenala by uvalení ekonomických a politických sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…