Bidenův průšvih: Nezvedený syn ho zřejmě použil jako klacek na Číňany

23.06.2023 22:40

ZE ZAHRANIČÍ Syn prezidenta Spojených států amerických Hunter Biden použil jméno svého otce jako páku v textové zprávě zaslané svému čínskému obchodnímu partnerovi. V textové zprávě na WhatsAppu navíc naznačoval, že sám Joe Biden se nenalézá daleko od něj. Bílý dům o tom, kde se v době zaslání zpráv prezident nacházel, mlčí. Hunter Biden u soudu doznal svou vinu z nezaplacení více než 100 tisíc dolarů na daních mezi lety 2017-2018.

Bidenův průšvih: Nezvedený syn ho zřejmě použil jako klacek na Číňany
Foto: Repro Youtube
Popisek: Hunter Biden během slabé chvilky

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21922 lidí
Hunter Biden v červenci 2017 zaslal svému obchodnímu partnerovi a řediteli Harvest Fund Management Henrymu Zhaovi krajně výhružnou zprávu k uzavření obchodu. Dokazují to fotografie nalezené v zapomenutém notebooku, píše New York Post. Hunter Biden se v době zaslání zprávy na síti WhatsApp nalézal v domě Joe Bidena ve Wilmingtonu, sám prezident nebyl daleko.

Dozorčí agent IRS (Internal Revenue Service) Gary Shapley odhalil WhatsAppovou konverzaci výboru Sněmovny reprezentantů pro cesty a prostředky (United States House Committee on Ways and Means), který má v kompetenci veškeré daně, cla a další opaření ke zvýšení příjmů.

„Američané si zaslouží vědět, že pokud jde o vymáhání trestního práva, nemají stejné podmínky jako bohatá a politicky propojená třída. Preferenční zacházení, kterého se dostalo Hunteru Bidenovi, by nikdy nebylo poskytnuto obyčejným Američanům,“ vydal předseda výboru prohlášení u příležitosti hlasování o zveřejnění svědectví zaměstnanců IRS.

Hunter Biden ve zprávě uvedl, že „tu sedí se svým otcem a rádi by pochopili, proč nebyl splněn přijatý závazek“. „Řekněte řediteli, že bych to rád vyřešil hned, než se to vymkne kontrole, a teď znamená dnes večer. A Zhao, jestli mi zavolá nebo napíše kdokoli, kdo je do toho zapletený, kromě tebe, Zhanga nebo předsedy, tak se postarám o to, že mezi člověkem, který sedí vedle mě, a každým, koho zná, a mou schopností navždy udržet zášť, budeš litovat, že jsi neuposlechl mého pokynu,“ stálo dále v konverzaci. Zhao Hunterově firmě Owasco P.C. podle Shapleyho nakonec zaplatil 100 tisíc dolarů.

Hunter Biden v úterý přiznal vinu ve dvou bodech obžaloby z nezaplacení daní ve výši nejméně 100 tisíc dolarů z jeho zahraničních příjmů v letech 2017-2018.

Tyto zprávy tak zpochybňují tvrzení prezidenta Bidena, že se svým synem jeho obchodní transakce nikdy nediskutoval. Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Peiarrová a mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby se k těmto zprávám i tomu, kde se v době jejich zaslání prezident Biden nacházel, odmítli vyjádřit.

Jeden z žurnalistů se při brífinku zeptal, zda byl prezident ve svém domě, když Hunter zaslal zprávy svému čínskému obchodnímu partnerovi. „Odkázala bych vás na své kolegy z poradny Bílého domu. Ti se tím zabývali a já bych vás odkázala na ně,“ řekla Jean-Pierrová.

Jiný z žurnalistů se dotázal, zda byl Joe Biden se svým synem dne 30 července. „Tuto konverzaci jsem s prezidentem nevedla. Opět bych vás odkázala na poradce Bílého domu,“ zněla odpověď tiskové mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

20:13 Akt EU o svobodě médií: Spíš pravý opak. Novým heslem jsou „systémová rizika“

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má za…