Bidermanova tabulka donucování. Bašta předkládá mrazivé shody. Dříve použito na válečné zajatce, dnes na Čechy?

28.03.2021 7:51

Politický analytik Jaroslav Bašta ve svém nedělním komentáři pro PrvníZprávy.cz přirovnal koronavirovou pandemii ke „stroji času“. Důvodem je fakt, že některá opatření, která používají vlády v boji proti nákaze koronavirem, jsou věrnými kopiemi postupů naposledy užívaných ve válce, případně v režimech odmítajících opustit mimořádný válečný stav i po jejím skončení. „První zkouškou účinnosti covidového vymývání mozků budou podzimní parlamentní volby,“ dodává někdejší diplomat.

Bidermanova tabulka donucování. Bašta předkládá mrazivé shody. Dříve použito na válečné zajatce, dnes na Čechy?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Jako příklad uvádí Bašta noční zákaz vycházení či omezení pohybu mezi okresy (přestože od roku 2002 oficiálně neexistují). „V bývalém Československu ani po roce 1948 omezení vnitrostátního cestování neexistovalo, ovšem v Sovětském svazu to až do konce osmdesátých let vypadalo jako u nás dnes. Na každém výjezdu z města byla stanice, kde se předkládaly bumážky o tom, že dotyčný někam smí jet. Nám zatím ty unimobuňky se závorami na výjezdech z města nepostavili,“ uvádí.

Další mrazivou upoutávku na návrat do minulosti poslal Baštovi jeho známý e- mailem. „Bylo to porovnání již rok probíhajících vládních protiepidemických opatření s principy vymývání mozků americkým zajatcům v době války v Koreji na počátku padesátých let. Systém vypracovali čínští odborníci a jeho cílem byla změna myšlení vyšetřovaných osob,“ pokračuje.

Postupy posléze studoval psycholog Albert Biderman a shrnul je v tzv. Bidermanově tabulce donucování. Má osm bodů. Každý, kdo se na ně podívá, zjistí, že se všemi se během posledního roku setkal:

Prvním z nich je izolace – sociální distancování, ztráta zaměstnání, karanténa. Osamělí jedinci bojují se svými úzkostmi, nikoliv se svými utlačovateli.

Druhým je mediální monopolizace vnímání – cílené zaměření pozornosti na vybrané náměty a potlačení ostatních témat, prosazování pouze jednoho názoru a cenzurování všech ostatních.

Následuje bod: záměrně způsobené vyčerpání a frustrace doprovázená debilizací (zejména po sledování veřejnoprávních médií).

Dalším bodem jsou výhrůžky a nesmyslné represe – nošení roušek, odstupy, pokuty, fyzické násilí při jejich nepředpisovém užívání. Obojí vyvolává strach a nejistotu.

Současnost se prolíná i s bodem, kdy přichází občasné uvolnění s dočasným zmírněním požadavků, doprovázené pochvalou za poslušnost (inspirováno výcvikem psů).

Dále hovoří i o ukazování všemocnosti a vševědoucnosti úřadů. My vás ovládáme a je zbytečné proti tomu bojovat. Jste v lockdownu a nemáte možnost odporovat ničemu z toho, co přijde. A taky nemáte jak a kam uniknout. Takže odpor je zbytečný; musíte poslouchat.

Předposledním bodem je ponižování jako podvědomý vedlejší efekt nošení roušek a omezení pohybu

  • Původní text ZDE

A v závěrečném osmém bodě se píše o vyžadování něčeho nesmyslného a nedůležitého. „V této disciplíně naše úřady vynikají. Čím více triviální a hloupý je požadavek, a my přesto s ním musíme souhlasit, tím více ponižující je pro člověka. Lidé pak ztrácí úctu sami k sobě; ztrácí lidskou důstojnost,“ podotýká Bašta.

Ještě podle Bašty chybí v Bidermanově tabulce bezprostřední hrozba násilím. „Covidová opatření nás mají psychologicky připravit na to, že v budoucnosti přijde Velký reset, Zelený úděl a boj proti klimatické změně, jak nám ho nastínil Bill Gates,“ upozorňuje.

„Zkrátka, náš svět se sice vrátí před pandemii, ale někam do dob Maovy kulturní revoluce v podání současné anticivilizační levice. První zkouškou účinnosti covidového vymývání mozků budou podzimní parlamentní volby,“ uzavírá Bašta. A že v nich občané budou volit: buď dle pokynů českých veřejnoprávních médií – nebo svobodně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…