Bill Gates zvěstuje: Vakcíny přišly rychle. Musíme je vyrobit pro celý svět. Rok 2021 bude lepší

29.12.2020 16:42

Americký miliardář Bill Gates, jenž spoluzaložil Microsoft, předpovídá, že následující rok bude mnohem lepší, než byl ten letošní, a že díky nejnovějším inovacím se již v roce 2021 vrátíme zpátky do normálního života. „Za normálních okolností může vytvoření vakcíny trvat 10 let. Tentokrát bylo několik vakcín vyrobeno za méně než jeden rok,“ aplaudoval filantrop. Sám se podílel na financování vývoje vakcín, které mají být podle studií aktuálně nejvíce účinné. V rámci těchto vakcín vysvětlil, jak fungují, i zdali stačí ty, jež působí na odlišném principu. Nevynechal ani konspirační teorie, které se o něm šíří, a vypustil naléhavou výzvu. Ta se koronaviru netýká.

Bill Gates zvěstuje: Vakcíny přišly rychle. Musíme je vyrobit pro celý svět. Rok 2021 bude lepší
Foto: Twitter
Popisek: Bill Gates

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí
„Byl to zničující rok,“ podotýká Gates k téměř uplynulému roku 2020 a shrnuje, že pandemie koronaviru si vyžádala již 1,6 milionu lidských životů a ekonomické škody v řádu desítek bilionů dolarů. „Miliony lidí jsou bez práce a mají problém vyjít s výdaji a více než miliarda dětí přichází o klíčový čas ve škole,“ sčítá.

Kromě pandemických škod též v rámci Spojených států zmínil „děsivé zabití“ George Floyda a Breonny Taylorové, požáry a prezidentské volby, jaké „moderní časy nepamatují“.

„V roce 2021 však přicházejí dobré zprávy,“ uklidňuje jeden z nejbohatších lidí na světě.

Píše, že letošek strávil většinou prací v nadaci při hledání způsobů testování, léčby a prevence proti covidu-19. „Když si vzpomenu na tempo vědeckého pokroku v roce 2020, jsem ohromen. Lidé za rok nikdy nedosáhli většího pokroku u žádné nemoci, tak jako tomu bylo letos u covidu-19. Za normálních okolností může vytvoření vakcíny trvat 10 let. Tentokrát bylo několik vakcín vyrobeno za méně než jeden rok,“ hodnotí.

Připojuje varování, že ani tak ještě nejsme úplně z problému venku a počítačové modely mají naznačovat, že by se pandemie mohla během příštího měsíce zhoršit. „Musíme se také dozvědět více o nové variantě viru,“ upozorňuje. Připojuje ovšem, že sice tento kmen je více infekční, ale není nebezpečnější v rámci smrtnosti.

Vakcíny, podle něj, budou mít dopady na šíření pandemie již na jaře. „Přestože stále budou muset existovat určitá omezení (například v rámci hromadných akcí), počet případů a úmrtí začne hodně klesat – přinejmenším ve vyspělých zemích – a život bude mnohem blíže normálnímu,“ doufá.

Gates rozebírá, že schválení prvních dvou vakcín, té od společnosti Moderna a od firem Pfizer a BioNTech, má být dobré znamení i pro mnoho dalších kandidátů. „Prakticky všechny vakcíny, které nyní procházejí studiemi účinnosti, útočí na stejnou část nového koronaviru jako ony (jedná se o protein, který z koronaviru vyčnívá a který mu dává jeho tvar). Nyní, když vědci vědí, že tento útok na zmiňovaný protein může fungovat, mají důvod být optimističtí ohledně ostatních vakcín, které vlastně dělají totožnou věc,“ vysvětluje.

Lišit se má pouze „útok na virus“. Vakcíny od společností Moderna a Pfizer/BioNTech se soustředí na mRNA, což je podle Gates jeho nadaci důvěrně známý postup, jelikož zkoumání v tomto směru financuje již od roku 2014 v rámci hledání postupu na vytvoření vakcín na malárii a HIV.

Gates chválí, že právě tento přístup je nerychlejší a vakcíny působící na základě informační jednovláknové nukleové kyseliny mají velmi jednoduchý postup v obraně před viry. Ten spočívá v tom, že  imunitní systém člověka po vakcinaci automaticky zaútočí na cokoliv, co má výběžky jako koronavirus.

Produkování velkého množství sekvence nukleové kyseliny, která je „naprogramovaná“ na rozpoznání proteinu na výběžcích koronaviru, má být mnohem jednodušší než samotné pěstování této bílkoviny. „A je tu bonusová výhoda: Na rozdíl od většiny konvenčních vakcín – vakcíny mRNA neobsahují vůbec žádný virus, což znamená, že od nich covid-19 nedostanete,“ míní Gates.

Problémem tohoto typu vakcíny jsou nedostatečné výrobní kapacity a zároveň skladování při mínus 70 stupních.

Jiný postup využívá vakcína od firmy AstraZeneca. Ta namísto použití mRNA připojuje hrotový protein k jinak benignímu viru, který podle magnáta často způsobuje nachlazení u šimpanzů, ale pro člověka je neškodný. Imunitní systém po vpíchnutí této vakcíny pak zareaguje, jakmile výběžek s proteinem zaznamená.

Účinnost tohoto postupu již však není taková, jako u zaměření se na informační jednovláknovou nukleovou kyselinu. „V klinických studiích účinnosti byla vakcína AstraZeneca účinná v průměru kolem 70 procent, oproti tomu u vakcín Pfizer a Moderna je účinnost až 94-95 procent. Ale 70 procent je stále dostatečně vysoké číslo, aby bylo možné koronavirus zastavit,“ míní Gates. Podobný přístup má používat i vakcína od firmy Johnson & Johnson.

Rychlý vývoj vakcíny pak Bill Gates pokládá za možný díky tomu, že některé vlády byly ochotny nést část finančního rizika. Příkladem jmenoval Německo a Spojené státy.

Samotný vývoj je však podle něj jen část výzvy a ta nejtěžší část může prý být až samotná výroba. Nastiňuje, že bude nutné celosvětově vyrobit přibližně 5 miliard dávek v případě jednodávkové vakcíny či 10 miliard při současném scénáři dvoudávkových vakcín. „Všechny společnosti, které na světě vyrábějí vakcíny, obvykle produkují celkem méně než 6 miliard dávek ročně,“ ukázal. Gates tak pokládá za nutné výrobní kapacity přinejmenším zdvojnásobit až ztrojnásobit.

Další výzvou mají být lidé, kteří očkování proti covidu-19 odmítají. V této sféře podle zakladatele Microsoftu nepomáhá nedůvěra ve vlády či konspirační teorie. Postěžoval si, že ty se týkají i jeho. „Pokud jde o nás, budeme i nadále hovořit o jediném důvodu, proč financujeme vakcíny – protože nám záleží na záchraně životů a zajištění toho, aby všechny děti měly šanci dorůst do dospělosti. Cítíme odpovědnost vrátit své bohatství zpět společnosti a věříme, že žádný odbyt pro naše dávání nevrací světu větší hodnotu než pomoc při vývoji a distribuci vakcín. Jedná se o lékařský zázrak, který za poslední dvě desetiletí umožnil snížit dětskou úmrtnost na polovinu,“ říká za sebe a za manželku filantrop Gates.

Doufá, že se mýlil alespoň v tom, že pandemie zasadí největší ránu v rozvojových zemích. „Zatím to nebyla pravda. Například ve většině subsaharské Afriky zůstává míra případů a úmrtnost mnohem nižší než v USA nebo v Evropě či na Novém Zélandu, kterému se zacházení s virem dostalo tolik pozornosti. Nejvíce postiženou zemí na kontinentu je Jihoafrická republika – ale i tam je míra případů o 40 procent nižší než v USA a míra úmrtnosti je téměř o 50 procent nižší,“ oddychl si Gates v rámci Afriky. Proč tomu tak je, neví – nabízí, že by to mohlo být mladší populací či tím, že se vir méně šíří venku, kde lidé v Africe tráví většinu dne. „Je také možné – i když doufám, že tomu tak není – že skutečná čísla jsou vyšší, než vypadají,“ doplnil.

Závěrem doufá, že svět podobně jako u koronaviru bude bojovat i v rámci „jedné z dalších velkých výzev naší doby“, kterou prý je „změna klimatu“. V příštím roce tak chce Gates naléhat na světové vůdce, aby podnikli silné kroky, a v únoru pak chystá novou knihu – „Jak se vyhnout klimatické katastrofě“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…