Binec kolem „2000 Kč pomoci“: Odhaleno pozadí. Tím, kdo to spustil

03.08.2022 9:57 | Ze sítí

Přestože to ještě včera vypadalo, že české domácnosti zřejmě získají skrze vládní kompenzaci zvýšených nákladů na energie pomoc jen v podobě dvou tisíc korun na elektřinu, vláda po několika hodinách nejistoty mnoha českých domácností prolomila mlčení a deklarovala, že v rámci takzvaného úsporného tarifu platí původní štědřejší záměr státní podpory – tedy i pro lidi topící plynem či domácnosti napojené na dálkové vytápění. Novinář, který informoval o zamýšleném zkrouhnutí pomoci, vyjevil, proč vláda zprávy o dvou tisících nedementovala ihned. O záměru omezit pomoc lidem se prý na vládě skutečně jednalo.

Binec kolem „2000 Kč pomoci“: Odhaleno pozadí. Tím, kdo to spustil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Zprávu o tom, že takzvaný úsporný tarif bude mnohem štíhlejšího provedení, nežli vláda dříve líčila do médií, přinesly v tomto týdnu Hospodářské noviny. „Ve čtvrtek a pátek nám zástupci ministerstva průmyslu jasně řekli, že na podporu letos půjde jen asi deset miliard korun, a to pravděpodobně jen pro elektřinu a plošně. Pokud to tedy vydělíme odběrnými místy, vychází to na nějaké dva až dva a půl tisíce na jednoho,“ měl říci Hospodářským novinám dobře informovaný zdroj s tím, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády. 

Tutéž informaci pak měl listu potvrdit i další nezávislý zdroj, ale pouze pod podmínkou anonymity a na vládu se tak valily reakce, které si všímaly, že uvažovaná varianta dvou tisíců korun není v souladu s propočty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), jenž předtím hovořil o úsporách domácností díky energetickému tarifu až ve výši 16 tisíc korun.

Mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka k věci deníku řekl, že jde jen o jednu ze zvažovaných variant a ještě nebylo definitivně rozhodnuto, čímž potvrdil, že nejde o novinářský výmysl. Jedním dechem prý dodal, že elektřinu využívá naprosto každá česká domácnost, takže by se sleva dostala i k lidem, kteří topí kupříkladu uhlím.

Na zprávu o možném zkrouhnutí vládní pomoci reagovalo mnoho politiků z opozice a exministr financí Miroslav Kalousek dokonce hovořil o tom, že poslanci de facto „podepsali vládě ‚bianco šek‘.“ Z vlády se však dlouhé chvíle ozývalo jen mlčení.

Pochybnosti o podobě úsporného tarifu nakonec vláda přesekla až po téměř dvou dnech nejistoty mnoha rodin, zdali letos v zimě utáhnou zdražující se účty za energie.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se nakonec v úterý odpoledne vyjádřil, že domácnosti letos dostanou od státu v topné sezoně podporu nejen na spotřebu elektřiny. „Platí, že budeme kompenzovat jak elektřinu, tak plyn,“ sdělil ministr v úterý Právu po hodinách nejistoty.

Doplnil, že se v ostatních programech podle něho počítá také s podporou dálkového tepla a domácích kotelen a podpora bude trvat rok, od letošního října do konce září příštího roku.

Následně v úterý večer mlčení prolomil také ministr Síkela a v televizi Nova podle ČTK sdělil, že na takzvaný úsporný tarif půjde letos čtvrtina z celkově schválené podpory 66 miliard korun, a to na elektřinu i plyn.

„Jediné, co jsme udělali, protože se jedná o výplatu částek za celou topnou sezonu, tak my jsme to rozdělili do příslušných rozpočtů. My jsme alokovali 25 procent z těch 66 miliard na tento rok a zbytek na příští rok,“ řekl a deklaroval, že ohlášená podpora až 16 000 korun na domácnost dohromady za letošek i příští rok platí.

Co stálo za prodlevou v rámci komunikace vlády a proč zprávy o dvou tisících nedementovala hned? Jeden z klíčů na tuto otázku poskytl autor článku Hospodářských novin Petr Lukáč. Redaktor, který stojí za informací o tom, že „podpora na drahý plyn ani vytápění letos nebude“, odmítá, že by ve článku zazněly lži.

„To jen vláda, Zbyněk Stanjura a Jozef Síkela nezvládají komunikaci a mění plány trošku moc rychle,“ komentoval. Podle Lukáče tak možnost, že lidé dostanou jen dva tisíce na elektřinu, skutečně na stole byla, ale vláda o ní – i možná kvůli silné kritice – kvapně odstoupila.

„Je krásný, že vláda uzná blbost svých předchozích plánů už během jednoho dne,“ dodává k tomu autor článku, jenž značně rozvířil českou mediální i politickou scénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…