Blanku postavili nesmyslně, notovali si dva bývalí pražští primátoři. Kdysi oba za ODS

18.09.2015 23:11

Exprimátoři hlavního města Prahy Jan Koukal a Jan Kasl (ve funkci za ODS) byli hosty pátečních Událostí, komentářů na ČT24. Hovořili o otevření části tunelu Blanka, jež je určeno na sobotu 19. září.

Blanku postavili nesmyslně, notovali si dva bývalí pražští primátoři. Kdysi oba za ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projížka tunelovým komplexem Blanka. Ten má být konečně otevřen tuto sobotu

Jan Koukal v pořadu prozradil, že mu vadí, v jakém pořadí byla stavba tunelu provedena. „Nejdříve měl být postaven vnější okruh a Blanka měla být následnou stavbou, tímto se to ale celé znehodnotilo,“ prozradil exprimátor v televizi. Toho doplnil ve studiu i druhý exprimátor, Jan Kasl, podle kterého mohla být jiná trasa tunelu.

Oba nicméně hodně zdrženlivě komentovali, zdali byl z jejich pohledu tunel tunelem i po finanční stránce. „Možná nebyly ideální průzkumy. Jestli ale byly všechny miliardy vynaloženy správně, tak od toho tu přece máme kontrolní orgány,“ vyhnul se přímé odpovědi Kasl. To Koukal byl otevřenější. „Z toho, co vím z médií, mi připadá, že to asi nebylo provedeno zcela správně. Rozhodně ale byla chyba, že se stavba přerušovala a pak zase obnovovala. To je v řádech stamilionů,“ podotkl.

Bém neskončil kvůli Blance

Slovo po telefonickém rozhovoru dostal i třetí pražský exprimátor, Pavel Bém, který stavbu tunelu vlastně rozjel a na jehož hlavu je za tento projekt sypáno nejvíce popela. „Blanka je naprosto jedinečnou stavbou. Je unikátní a měla být postavena před pětadvaceti lety. Musíme doufat, že se dokončí městský okruh, aby to mělo stoprocentní využití,“ řekl Bém s tím, že se směje některým tvrzením svých následovníků o tom, jak zatajoval cenu tunelu.

„Fatální bylo od pana Hudečka, který řekl, že je Blanka černou stavbou, a tak ji zastavil. To byla opravdu chyba,“ zaznělo z úst Pavla Béma, o kterém se říká, že na Blanku doplatil. S tím ale nesouhlasil ani jeden z hostů ve studiu. „Pavel Bém zaplatil za své celkové chování. Souvislost s Blankou je jen vedlejší,“ řekl Kasl, kterému dal za pravdu i Koukal, podle něhož Bém rovněž nenese politické dopady Blanky.

„Za padesát let bude Blanka určitě součástí městského okruhu, který ochrání město před dopravní pohromou,“ řekl už jen v samém závěru Kasl z pohledu architekta, kterým sám je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…