Blatný bude diktovat a zavírat bez kontroly? Opozice znovu naštvaná

16.02.2021 10:14

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný připravil pandemický zákon, podle kterého by se země měla řídit bez nutnosti neustále dokola obnovovat nouzový stav, jak to vláda Andreje Babiše činí doposud. Opoziční strany však tento zákon kritizují ze všech stran a ostřelují ho, jak jen mohou. Zde je důvod.

Blatný bude diktovat a zavírat bez kontroly? Opozice znovu naštvaná
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Šéf resortu zdravotnictví předložil na vládě pandemický zákon a kabinet ho schválil. Projednání tohoto zákona ve Sněmovně bylo jednou z podmínek, pod kterou hejtmani rozsvítili zelenou dalšímu pokračování nouzového stavu. Opoziční ODS, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN ale zákon hlasitě kritizují.

„Máme vlastní návrh zákona a stojíme si za ním. Předpokládáme, že vládní návrh může být nosičem, ale rozhodně to není definitivní verze. Na parlamentní kontrole určitě budeme trvat,“ řekl LN předseda STAN Vít Rakušan.

„Ve vládním návrhu nejsou kompenzace. Chybí tam také soudní kontrola či covidové testování na pracovištích. Všechny naše připomínky, se kterými jsme v minulosti přišli, byly fakticky hozeny do koše,“ přisadil si šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Opozičním stranám se ani trochu nelíbí, že by ministr zdravotnictví v podstatě mohl vyhlašovat obdobné zákazy, které platí za nouzového stavu, ale toliko se souhlasem vlády. Už by nebylo třeba obracet se na Sněmovnu. A právě to dává podle opozice ministrovi zdravotnictví až příliš velkou sílu.

Ministr by mohl vyhlásit celostátní opatření, která omezí veřejnou dopravu, otevírací dobu obchodů a provoz řady živností včetně například kadeřnictví či koupališť. Umožní mu to také zavést povinné nošení ochranných prostředků. Ministr by také rád nařizoval zdravotníkům, aby v případě nutnosti vytvořili lůžkový i personální kapacitu pro covidové pacienty.

Za porušení nařízení by hrozila pokuta až 3 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…