Blažek proti Krejčířovi: Nepodal včas odvolání

06.12.2012 12:19

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v neprospěch uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v jedné z jeho kauz. Podle něho Krejčíř nepodal proti rozhodnutí Městského soudu v Praze z června 2010, kterým byl odsouzen na 6,5 roku za únos podnikatele, odvolání včas. Pražský vrchní soud pak tuto skutečnost pominul. Verdikt Nejvyššího soudu ale nebude mít význam pro odsouzení Krejčíře, podle Blažka jde o sjednocení soudní praxe.

Blažek proti Krejčířovi: Nepodal včas odvolání
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pořadu Otázky Václava Moravce

Krejčíř podal prostřednictvím svého advokáta odvolání 30. listopadu 2010, nicméně lhůta podle ministra uplynula již 27. října. Vrchní soud však včasnost podání neprověřil a verdikt městského soudu zrušil a kauzu mu vrátil k novému projednání. Na pochybení odvolacího soudu Blažka upozornilo Nejvyšší státní zastupitelství, které provádělo v této věci kontrolu.

„Ačkoliv výrok Nejvyššího soudu bude pouze akademický, tj. předchozí rozhodnutí Vrchního soudu v Praze již nebude nikterak modifikováno, bude mít i tento výrok význam z hlediska usměrnění soudní praxe při rozhodování v obdobných věcech," uvedl ministr.

Krejčíře soud tehdy uznal vinným z trestných činů zbavení osobní svobody a pokusu vydírání. Podle obžaloby nařídil a zorganizoval únos v roce 2002, aby muže přinutil podepsat nevyplněné listiny a aby jej jako údajného policejního informátora postrašil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…