Blb*čkové, víte proč? Elektřina: Je to schválně a jde o vládu, píše Konvička

17.08.2022 8:27 | Ze sítí

Docent Martin Konvička přišel s originálním vysvětlením, proč vládě vlastně velmi vyhovuje, že přeprodej elektřiny na německé burze šponuje cenu pro českého spotřebitele do nebes.

Blb*čkové, víte proč? Elektřina: Je to schválně a jde o vládu, píše Konvička
Foto: Daniela Černá
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

Někteří lidé se proto ptají, jestli je ČEZ německý. A on se prý musel smát. „Ne, blbečkové. ČEZ je především – dělá to nějakých 70 procent – vládní. Lipské znásobení cen znamená vejvar, a vejvar znamená příjem státního rozpočtu,“ poznamenává akademik.

Vysoké příjmy z ČEZu umožňují státu, že bez alarmujícího deficitu a za docela slušných hospodářských výsledků může rozhazovat. „Tu se koupí nějaká munice pro ukrajinský černý trh, tu bombardéry na záchranu amerického zbrojního průmyslu, tu granty a dotace pro proevropské neziskovky, nohama šoupající umělce a akademiky, a občas i pro kverulantské akademiky (jako jsem já), aby se neřeklo,“ objasňuje docent.

Výsledkem je, že státní zaměstnanci a všichni napojení na tento vydatně vyživovaný dotační proud „drží hubu“ a vychvalují slušného a důstojného premiéra. Sice taky musí platit dražší elektřinu, ale „ten cash tam je“.

„No a protože státních zaměstnanců a činovníků dotovaných firem jsou miliony, a na ty ostatní platí přísnost, má vás vláda právem v p*či, dámy snad prominou,“ uzavírá docent Konvička svůj výklad. Koho jsme si zvolili, toho podle něj máme.

Jeden z diskutujících poznamenal, že i přes zcela nevídaný „vejvar z ČEZu“ vláda stále předpokládá schodek 330 miliard. Takže toho rozhazovaného „cashe“ je tam zjevně mnohem více, než si kdo dovede představit.

Již před několika dny Konvička k tématu současné hospodářské situaci v zemi napsal na facebook poznámku k vizi ministra Síkely, že domácnosti budou moct „podávat podnět“, že se u nich v domě moc topí.

Konvička k tomu připsal, že zlí jazykové říkají, že každá generace si musí prožít nějakou krizi, válku nebo totalitu, aby si vážila světa, ale ve skutečnosti to bude trochu jinak. „Nyní, s Fialou v čele, bruslí za zády a Moskvou před hlavněmi našich zbraní, si pořídíme takovou krizi (+ válku + totalitku), že už tu nikdy žádná další krize a války a totalitky chtivá generace nebude,“ myslí si Konvička.

A z tohoto pohledu také volá „Sláva Ukrajině“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …