Blbosti, takzvaní sirotci. Na*raný Babiš profackoval novináře i Šojdrovou

20.09.2018 16:12

Český premiér Andrej Babiš (ANO) předstoupil po jednání na summitu EU před novináře. A pořádně se rozohnil kvůli europoslankyni Michaele Šojdrové (KDU-ČSL) a 50 syrským sirotkům. Zuřivě přitom mával mapou, na které ukazoval, kde všude Česká republika pomáhá. Měl na ni zabarvený úctyhodný počet států. Proč vy o Česku šíříte ty lži, vypálil na novináře. A poslal Šojdrové výzvu.

Blbosti, takzvaní sirotci. Na*raný Babiš profackoval novináře i Šojdrovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v Hrzánském paláci

Na summitu EU se jednalo mimo jiné i o tom, jak pokračuje Brexit. Babiš zopakoval, že považuje odchod Velké Británie z EU za špatný, ale na rozhodnutí Britů už se nic nezmění.

Zmínil také migraci. Prý se dobře daří jednat s Egyptem, aby zadržoval migranty ještě v Africe. Podobné dohody podle něj potřebujeme i s jinými státy, protože se musí zastavit příliv nelegálních migrantů do Evropy. „Tam je jasná situace, kdy osoba, která nelegálně vstoupí na půdu Evropské unie, nemůže mít právo volného pohybu,“ zdůraznil Babiš. A okamžitě ukázal na případ lodě Diciotti, ze které prý 50 migrantů vyskákalo a rozutekli se do Evropy. Alespoň podle Babiše.

Předseda vlády se i kvůli tomu chystá na jednání se šéfem Frontexu a rozhodně chce být přítomen i na jednání o situaci v Africe, které chystá italská vláda.

Pak přehodil výhybku k 50 syrským válečným sirotkům. „Já nevím, jak paní Šojdrová zjistila, že to jsou sirotci,“ začal Babiš. Celou kauzu považuje za absurdní, protože experti tvrdí, že si ti lidé přejí žít v prostředí, které jim je kulturně blízké.

„A že mě senátoři vyzývají,“ poznamenal k výzvě třetiny členů horní komory, kteří premiéra žádají, aby přijal padesátku válečných sirotků, „já jsem zjistil díky této pseudoaféře, ono je to skutečně takové vrtěti psem, že my máme v Česku 2 500 dětí, které čekají na adopci a hledají rodiče,“ zaznělo z úst premiéra. „Tak to je stejný, abych já je (senátory) teďka vyzval, aby pomohli našim dětem, aby se o ně postarali. Takže jako je to nechutné brát děti do politického boje,“ vyjádřil svůj postoj Babiš.  

Kauza sirotků paní Šojdrové prý jen rozeštvala společnost, ale Babiš bude chtít od europoslankyně další informace, jak si to představuje.

„Já se jí zeptám, kde má ty sirotky, něch mi teda dá ten seznam. A něch mi dá ten seznam rodin, které se o ty tzv. sirotky chtějí postarat. Já rád těm dětem pomůžu. Je to podle mě jen záležitost ke zneužití před komunálními volbami. Já chápu, že paní Šojdrová kandiduje do komunálu na Kroměřížsku, ale skutečně si vybrala velice nechutnou tému. A hned všichni ti, kteří mě mají vždycky rádi, ze mě dělají lidskou zrůdu,“ kroutil hlavou znechuceně premiér.

Babiš zdůraznil, že dětem pomáhá, jen to nikde nehlásí, a přijde mu smutné, jaká hra se na politické scéně rozehrála.

Zopakoval také, že Česko pomáhá v řadě zemí na Blízkém východě i Africe v rámci programu MEDEVAC. Vzal si k tomu k ruce mapu a poněkud rozzlobeně předváděl, že pomáháme opravdu hodně a není třeba dělat z Čechů nějaké bezcitné bestie.

„Já jsem na Evropské radě ukazoval tohle,“ dal si Babiš mapu před obličej. „Každé žluté pole je země, kde Česká republika pomáhá. A (francouzský prezident) Emmanuel Macron mi to vzal z ruky, protože sedí vedle mě, a všem to ukazoval. Takhle!“ mával Babiš papírem. „My tady pomáháme, 100 milionů euro, dva a půl tisíce dětí naši lékaři ošetřili. Proč vlastně vy tady rozšiřujete ty lži o České republice? Proč? Protože nějaká poslankyně chce být zase poslankyně? Tak já jsem zvědav, když bere jako europoslankyně 900 tisíc, tak něch dá půlku na ty sirotky. Já jí to zítra navrhnu. Já dám taky. A rád. Tak už prosím vás s tím přestaňte. Česko je solidární,“ zuřil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…