Blboun nejapný: Fridrichová z ČT máchala Zemana, a nejen ona. Ale ukazuje se, že prezident měl možná pravdu

03.09.2018 8:54

Prezident Miloš Zeman minulý týden v projevu před velvyslanci opětovně zaútočil na novináře. Přirovnal je k vyhynulému ptákovi drontemu mauricijskému, nebo-li blbounu nejapnému. Toho situoval na ostrov Madagaskar, čímž se podle mnohých reakcí dopustil omylu. Nebo ne?

Blboun nejapný: Fridrichová z ČT máchala Zemana, a nejen ona. Ale ukazuje se, že prezident měl možná pravdu
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

„Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo,“ řekl. Dronte mauricijský přitom žil podle ČTK výhradně na ostrově Mauricius.

A právě na to poukázala ekonomka a vysokoškolská pedagožka Hana Lipovská. „Blboun se do české politiky vrátil tenhle týden. Leckdo se rozryčel radostí, že Hrad opět zachyboval, když umístil blbouna nejapného na Madagaskar,“ zmínila Lipovská a podotkla, jak následně zalistovala Ottovým slovníkem naučným z roku 1891. 

Anketa

Sympatizujete s demonstranty, kteří v německé Chemnitz protestovali proti migraci?

98%
2%
hlasovalo: 21155 lidí

„Blboun, dodo, dudu, dronte (Didus ineptus), vyhynulý pták, jejž někteří počítají v řád holubovitých, jiní pak správněji k běžcům. Když roku 1497 Vasco de Gama přistál u ostrova Mauricia, shledal zde veliká hejna ptáků velikosti a podoby labutí, odkud také ostrov ten »labutím« nazval. Pták ten byl později i na Madagaskaru nalezen, avšak již během 125 let po objevení úplně vyhuben,“ citovala. Stejné informace nalezla i v Přírodopisu živočišstva pro školy gymnasiální a reálné školy z roku 1875. 

„Není jistě povinností komentátora znát místo rozšíření kdejaké vyhynulé potvory. Je ovšem poněkud legrační, že se ve svém věčném boji proti Hradu (ať už na něm sedí a seděl kdokoli) stali sami blbouny,“ poznamenala pak k tomu, že o chybě Zemana hovořili i komentátoři. 

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

„V projevu k diplomatům zaznělo leccos, s čím by bylo nutné polemizovat. A jako konzervativní pravičák a klausovec s tím také polemizovat budu, ostatně jako s mnoha kroky a tezemi prezidenta Zemana zhruba od roku 1990. Nicméně pustá nenávist k hlavě státu by nám neměla zatemnit mozek do té míry, že sami zblbounovitíme až do samého vyhynutí,“ dodala Lipovská. 

„Nejhorší je, že jsme toho ptáka nejen vyhubili, ale ještě jsme ho pojmenovali Blboun nejapný. A přitom to mohl být klidně fajn, chytrý, bystrý pták, jen příliš přátelský. To se vážně ani ve 21. století nenajde někdo, kdo by zvednul hlas a řekl jasně jako Martin Luther King: ‚Změňme to hanebné jméno!‘ Přestaňme si namlouvat, že naší obětí byl jen bezcenný blboun! Dejme mu jiné jméno, třeba Krasomil nádherný! Ujme se toho někdo v médiích, kdo by vzal myšlenku za svou a začal tlačit na vědce, aby s tím něco udělali – třeba Jana Ciglerová? EDIT: Dodo mauricijský, kterým se tu ohánějí někteří ‚chytráci‘, je falešné jméno – fake name. I blbec chápe, že když je pták z Madagaskaru, nemůže se jmenovat ‚mauricijský‘,“ poznamenal pak ke kauze marketingový expert Jakub Horák.

A své řekla i moderátorka Nora Fridrichová v pořadu 168 hodin České televize. „Říká se, že lež má krátké nohy. Pak by ale někteří politici neměli dojít daleko. Jenže lež se v Česku docela zabydlela,“ poukázala Fridrichová na úvod reportáže. Hovořilo se pak i o výroku Andreje Babiše ohledně výroku Jana Amose Komenského k migrační krizi či o výroku předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o StB. Ale samozřejmě i o výroku prezidenta Miloše Zemana ohledně blbouna nejapného. 

„Blboun nejapný nežil na Madagaskaru,“ poznamenala pak reportérka Česká televize. A dementovala i výrok, ke kterému se onen „bonmot“ vztahoval. Zeman totiž novináře takto nazval proto, že měli chtít odvolání velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi. To však si bere za vlastní europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. „Ten návrh jsem podala já a podala jsem ho panu ministrovi Hamáčkovi,“ řekla. 

Reportáž najdete ZDE.

„Král jelimán z Madakaskaru promluvil z Hradu! ‚Vyhubení po právu‘ je slovník hodný moderního státníka. Člověk musí být skutečně nejapný blboun, aby něco takového řekl. Mimochodem k vyhubení Doda (Blbouna nejapného, který byl však zřejmě stejně chytrý jako holub) nedošlo na ostrově Mauritius lovem (pták byl podle všeho odporný na chuť), ale zavlečením invazivních druhů, které byly agresivnější a rychleji se množily. Pokud tohle vidí pan prezident jako ‚vyhubení po právu‘, jsem zvědavý, co mu na to řeknou jeho voliči,“ sdělil k celé věci cestovatel Dan Přibáň. „Takhle si ochranu před hordami krvelačných rychle se množících imigrantů, jak jim je on a jemu podobní líčí, asi nepředstavují.“ dodal.

A své napsal i herec Jan Hrušínský. „Je smutné, že se prezident ČR chová čím dál tím častěji jako hlupák. Plete si Madagaskar s Mauriciem, kde vyhynutí ptáka dodo neboli blbouna nejapného narušilo eko systém a způsobilo problém. Tento ptáček nevyhynul ‚právem‘, ale proto, že byl důvěřivý k lidem. Smutek působí fakt, že prezident dokola opakuje nevkusný bonmot o vyhubení novinářů. Neříkal jeho mluvčí několikrát, že už ten chlap všechno řekl a bude mlčet?“ zeptal se Hrušínský.

Celý příspěvek Dana Přibáně:

Král jelimán z Madakaskaru promluvil z Hradu! "Vyhubení po právu" je slovník hodný moderního státníka. Člověk musí být skutečně nejapný blboun, aby něco takového řekl. Mimochodem k vyhubení Doda (Blbouna nejapného, který byl však zřejmě stejně chytrý jako holub) nedošlo na ostrově Mauritius lovem (pták byl podle všeho odporný na chuť), ale zavlečením invazivních druhů, které byly agresivnější a rychleji se množily. Pokud tohle vidí pan prezident jako "vyhubení po právu", jsem zvědavý, co mu na to řeknou jeho voliči. Takhle si ochranu před hordami krvelačných rychle se množících imigrantů, jak jim je on a jemu podobní líčí, asi nepředstavují.

Celý příspěvek Hany Lipovské: 

O blbounech obecně a těch nejapných zvláště

Gymnaziální profesorka biologie mi kdysi dala číst seminárku své sextánky. Studentka si text o blbounovi nejapném stáhla z britské Wikipedie a odevzdala verzi v dosti kostrbatém strojovém překladu (patrně bez alespoň zběžného pročtení). Vynacházely se tam proto perly typu: "Malý grebe má zobákem taky kachnu".

Facinoval mě nikoli hloupý podvod samotný, nýbrž obrat "malý grebe". Spíše než blbouna mi totiž připomínal někdejšího předsedu KSČM.

Blboun se do české politiky vrátil tenhle týden. Leckdo se rozryčel radostí, že Hrad opět zachyboval, když umístil blbouna nejapného na Madagaskar.

Zacitujme za mnohé jistého komentátora, který si zřejmě zdroje ověřuje velmi, velmi zevrubně:

"Pan prezident není znám tím, že by si ověřoval fakta, takže velkoryse ponechme stranou, že blboun nejapný nežil na Madagaskaru, ale na Mauriciu. Jeho oficiální název je dronte mauricijský a je též znám jako dodo, což je zkratka z latinského Didus ineptus."

Měla jsem štěstí, že mě moji učitelé učili ověřovat si údaje nikoli na Wiki (malý grebe), ale ve starých knihách ("dívej se na to, co vyšlo před válkou," říkali, "tam je méně chyb než v těch nových.")

Tož jsem postupně otevřela:

a) Ottův slovník naučný (1891, str. 159 čtvrtého svazku)

"Blboun, dodo, dudu, dronte (Didus ineptus), vyhynulý pták, jejž někteří počítají v řád holubovitých, jiní pak správněji k běžcům. Když roku 1497 Vasco de Gama přistal u ostrova Mauritia, shledal zde veliká hejna ptáků velikosti a podoby labutí, odkud také ostrov ten »labutím« nazval. Pták ten byl později i na Madagaskaru nalezen, avšak již během 125 let po objevení úplně vyhuben."

b) Přírodopis živočišstva pro školy gymnasiální a realné školy (B. Tempský, 1875, str. 352)

"Blbouni žili ještě v sedmnáctém století na ostrově Bourbonu a na březích Madagaskaru, byli však evropskými plavci, kteří masem jejich lodě zásobovali, vyhubeni."

c) The British Cyclopædia of Natural History: Combining a Scientific Classification of Animals, Plants, and Minerals, (Ch. F. Partington, 1836, str. 295)

"DODO–Didus. A genus of birds inhabiting, or rather said to have inhabited, the island of Madagascar, but which is now extinct, and indeed the existence of it at any time, as answering to the descriptions which are given by the older writers, is somewhat doubtful."

Není jistě povinností komentátora znát místo rozšíření kdejaké vyhynulé potvory.
Je ovšem poněkud legrační, že se ve svém věčném boji proti Hradu (ať už na něm sedí a seděl kdokoli) stali sami blbouny.

A to, mírně řečeno, blbouny nejapnými, neboli - dle Příručního slovníku jazyka českého z roku 1935 
"nechápavými, neobratnými, nepozornými či neobratnými, nerozumnými, pošetilými či nepřípadnými".

V projevu k diplomatům zaznělo leccos, s čím by bylo nutné polemizovat. A jako konzervativní pravičák a klausovec s tím také polemizovat budu, ostatně jako s mnoha kroky a tezemi prezidenta Zemana zhruba od roku 1990.

Nicméně pustá nenávist k hlavě státu by nám neměla zatemnit mozek do té míry, že sami zblbounovitíme až do samého vyhynutí.

Celý příspěvek Jakuba Horáka:

Nejhorší je, že jsme toho ptáka nejen vyhubili, ale ještě jsme ho pojmenovali Blboun nejapný. A přitom to mohl být klidně fajn chytrý, bystrý pták, jen příliš přátelský. To se vážně ani ve 21 století nenajde někdo, kdo by zvednul hlas a řekl jasně jako Martin Luther King: “Změňme to hanebné jméno! Přestaňme si namlouvat že naší obětí byl jen bezcenný blboun! Dejme mu jiné jméno, třeba Krasomil nádherný!

Ujme se toho někdo v médiích, kdo by vzal myšlenku za svou a začal tlačit na vědce, aby s tím něco udělali - třeba Jana Ciglerova?

EDIT: Dodo mauricijský, kterým se tu ohánějí někteří “chytráci”, je falešné jméno - fake name. I blbec chápe, že když je pták z Madagaskaru, nemůže se jmenovat “mauricijský”

Celý příspěvek Jana Hrušínského: 

Je smutné, že se prezident ČR chová čím dál tím častěji jako hlupák. Plete si Madagaskar s Mauriciem, kde vyhynutí ptáka dodo neboli blbouna nejapného narušilo eko systém a způsobilo problém. Tento ptáček nevyhynul “právem”, ale proto, že byl důvěřivý k lidem. Smutek působí fakt, že prezident dokola opakuje nevkusný bonmot o vyhubení novinářů. Neříkal jeho mluvčí několikrát, že už ten chlap všechno řekl a bude mlčet?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…