Blíží se prý nová krize, kterou si Česko „odsere“ skoro nejhůře. Padla i slova o válce

05.07.2018 7:20

Slovutný český ekonom Pavel Kysilka se obává nové ekonomické krize. Prý přijde co nevidět a Česká republika je jednou ze zemí, která může být zasažena vůbec nejhůře. Kysilka své obavy vyjádřil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Blíží se prý nová krize, kterou si Česko „odsere“ skoro nejhůře. Padla i slova o válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další hosté pořadu. Pavel Kysilka, generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny

Na vině je prý počínající obchodní válka mezi EU a Spojenými státy. Druhým potenciálním problémem je i vlna nových technologií, na které se Česko musí rychle přichystat. Komentátor Petr Honzejk se Pavla Kysilky zeptal, jaké největší riziko vidí na současném vývoji světa jako celku. Kysilka vztáhl paralelu k předkrizovému roku 2008. „Podobně i teď vidím řadu rizik pro globální vývoj. Tím největším je obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa: omezování volného obchodu, ke kterému přistoupil, je nebezpečná věc. S nadsázkou se dá říci, že je to horší než atomová bomba. Ta má sice kruté účinky, ale přece jen v omezeném prostoru. Obchodní války jsou naproti tomu devastující globálně a komplexně. V minulosti vždy vedly nejen k obrovským ekonomickým škodám, ale měly i fatální politické následky a v nejhorších případech vedly ke skutečným horkým válkám,“ řekl ekonom.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí

Obchodní válka podle něj povede ke zhoršení nálad ve společnosti a samozřejmě také poškodí pracovní prostředí ve světě. „To mívá vážné následky. Když se podíváte na hlubinné příčiny první světové války, objevíte zklamání Německa z toho, že nemá přístup na globální trhy. Německo nemohlo vyvážet do vyspělého světa ani tam, co se dnes nazývá třetí svět, protože to byly skoro výhradně kolonie Anglie a Francie. V Německu narůstal vnitřní přetlak a ten se musel nějak ventilovat. Bohužel se ventiloval agresivní válkou. Před druhou světovou válkou, v průběhu třicátých let, bylo lidstvo opět svědkem stavění obchodních bariér. A začalo to tehdy také ochranářskými opatřeními, a to i ze strany USA. Pokud se nezchladí hlava Donalda Trumpa a následně evropských a čínských politiků, kteří přijímají odvetná opatření, nemůžeme být svědky ničeho hezkého,“ uvádí Kysilka. Války podle něj ale dnes nehrozí.

Původní rozhovor ZDE

Jak se tedy může ekonomická krize manifestovat? Petra Honzejka zajímalo, co nám hrozí. „Globální ekonomická krize s nepěknými sociálními a politickými důsledky. Hrozí ekonomická krize trochu jiného stylu než ta, kterou jsme zažili před deseti lety. Spousta zemí, včetně Česka, je životně závislá na exportu. Využíváme německé exportní mašiny, která naše zboží umísťuje po celém světě. Když bude mezinárodní obchod trpět překážkami, může dojít k řetězení příčin a následků: ke zvýšení nezaměstnanosti, obrovskému tlaku na rozpočty, sociálním problémům. Lehmanovská krize před deseti lety začala bankovní krizí a přesunula se do ekonomické a rozpočtové oblasti. Tentokrát by spouštěčem byla obchodní krize, která by přerostla do krize ekonomické a vyústila by i do krize finanční. Jak rozpočty jednotlivých zemí, tak i jejich bankovní systémy by byly pod obrovským tlakem. Uzavřel by se škaredý začarovaný kruh, ze kterého by se svět velmi těžko dostával.“

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…