Bobošíková a Tachecí si popovídaly a tykaly. Politička setřela Jakla a popsala sjezd v obýváku

04.09.2013 8:52

Novinářka Barbora Tachecí vedla pro deník MF Dnes rozhovor se svou bývalou kolegyní z jedné kanceláře, dnes političkou, Janou Bobošíkovou (Suverenita). Ta je podle redaktorky stále nabitá energií a srší humorem. Velkou chybou prý proto je, že tyto své přednosti neumí dát do svých politických projevů.

Bobošíková a Tachecí si popovídaly a tykaly. Politička setřela Jakla a popsala sjezd v obýváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Jana Bobošíková novinářku Tachecí nepřekvapila. Už z dob, kdy spolu sdílely jednu kancelář, ji zná jako ženu nabitou obrovskou energií, která s každým novým úkolem sílí, a jako ženu schopnou vtipkovat a dělat si srandičky. Humor jde prý ovšem stranou, jakmile začne mluvit o práci, což je podle Tachecí škoda. Obě ženy si při pořizování rozhovoru pro MF Dnes tykaly.

Rodinu má Bobošíková rozesetou po celém světě, dcery ve Spojených státech a Kanadě, manžel pracuje v Rusku. Sama zastává heslo "Cesta je cíl". Na cestě za něčím je prý skoro celý život.

Klausovu podporu má, Jakl je rádio Jerevan

Ladislav Jakl zpochybnil slova o tom, že Bobošíková má exkluzivní podporu exprezidenta Václava Klause. Podle političky je ale skutečnost taková, že to slyšela asi dvacítka lidí, kteří mohou tento fakt kdykoli potvrdit. "Pan Jakl seděl takto stranou. Nevím, jestli úplně všechno slyšel, ale těch dvacet lidí, kteří seděli u onoho stolu, slyšelo slova o exkluzivní podpoře tomuto hnutí," dodala Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Politička si ale hlavu z toho, že Klausův blízký spolupracovník podporu popírá, příliš nedělá. "Pan Jakl často bývá rádio Jerevan - řekl, že bude kandidovat na prezidenta, ale nesbíral podpisy, řekl, že Václav Klaus neuvažuje o angažmá v politice, Václav Klaus řekl, že uvažoval... nechci to extendovat, já si prostě Václava Klause vážím, na druhou stranu vždycky jsem chodila do politiky bez Václava Klause, opět jdu," konstatovala šéfka Suverenity.

Nehodlá zkoumat minulost

Nyní se Bobošíková snaží získat pro nový volební blok Hlavu vzhůru! známé osobnosti. Podepsal se pod něj třeba exposlanec Tomáš Úlehla. Politička odmítla tvrzení Tachecí o tom, že Úlehla vyšel vstříc solárníkům, když chtěl do zákona o odpadech zanést ustanovení, že se solárnící nemusí postarat o doslouživší solární panely, a může být proto pro hnutí "toxický".

"Pokud bychom šli do historie každého poslance, který opětovně kandiduje, a zkoumali, tak se obávám, že by to byl velmi komplikovaný proces. Já to nehodlám dělat," podotkla Bobošíková.

Ovšem pokud by se potvrdilo, že Úlehla jednal v zájmu lobby nějaké skupiny, byla by politička jednoznačně proti tomu. "Je mi to proti srsti. Pokud je to opravdu tak, že to neudělal z hlouposti, pokud opravdu existuje důkaz, že to udělal na zakázku nějaké lobbistické skupiny..." vysvětlila Bobošíková. "Já nevím, jestli je tento člověk hloupý nebo zaplacený - viděla jsem ho poprvé u pana prezidenta minulý pátek," dodala.

Jediná členka volebního bloku

Členem strany Hlavu vzhůru! je prý zatím jen ona sama, sama také rozhoduje. Vznikla tak, že se vzala strana, kterou založila Bobošíková před mnoha lety - Politika 21. Jejích několik málo členů se na sjezdu usneslo na přejmenování na Hlavu vzhůru!, volební blok, a tato strana dala do svého čela Janu Bobošíkovou, která dle svých slov rovněž jako jediná v této straně rozhoduje.

"V průběhu voleb nebude do té strany nikdo přijat, nikdo kromě mě se nestane členem strany Hlavu vzhůru!. A teprve po volbách na základě volebního výsledku a mnoha dalších kritérií, zejména té ideové shody, se začnou do té strany nabírat členové," popisuje Bobošíková.

V programu hnutí bude jednoznačně snížení daní, vyrovnané hospodaření, zrušení krajů, zrušení Senátu a vyrovnání proporce mezi všemi třemi pilíři státní moci. Teď je podle Bobošíkové velmi potlačena moc zákonodárná, ale nikoli proto, že by ji někdo potlačoval, ale proto, že je sama tak "zbabělá, zkorumpovaná a prolezlá toxickými potoky, že nedokáže sama sebe obhájit", uzavřela politička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…