Bobošíková odhaluje: Pokrytec Fischer! Žádná kotelna za komunistů. Škola ve Švýcarsku, výjezdy na Západ...

29.11.2022 22:40 | Ze sítí

Na prezidentského kandidáta Pavla Fischera, který říká, že „žil za komunismu s rodinou v podzemí“, si posvítila Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno, aby zjistila, že za minulého režimu byl ve škole ve Švýcarsku a jezdil na pobyty na Západ. Kvůli jeho protiřečení si jej neváhala nazvat „pokrytcem“.

Bobošíková odhaluje: Pokrytec Fischer! Žádná kotelna za komunistů. Škola ve Švýcarsku, výjezdy na Západ...
Foto: Screen: FCB
Popisek: Pavel Fischer

Stejně jako Andrej Babiš i senátor Pavel Fischer navštěvoval za dob komunismu školu ve Švýcarsku. Interpretace médií jejich mládí je však zcela jiná. „Zatímco Andrej Babiš je trvale označován jako komunista či estébák, Pavel Fischer je veden jako ctnostný spolupracovník Václava Havla,“ uvádí moderátorka pořadu.

Zaměřila se proto blíže na to, co je pravdy na Fischerově vyjádření v médiích, že on i jeho rodina „za komunismu žili v podzemí“. „Budete žasnout, čeho se nám podařilo dopátrat, zejména nad jeho pokrytectvím,“ odkazuje Bobošíková na Fischerovu letos vydanou knihu životopisných rozhovorů, kde o své rodině píše Fischer zcela něco jiného, než prezentuje v médiích.

Detaily z knihy následně přibližuje. „V knize se dočteme, že se narodil do rodiny učitelky a akademického pracovníka. Maminka za komunismu učila budoucí učitele na Střední pedagogické škole v Praze v Dejvicích. Jeho tatínek, jaderný fyzik, v 50. letech působil jako výzkumník v Sovětském svazu, v ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy. Od té doby se datuje jeho záznam v evidenci zájmových osob StB. Loni své působení v Sovětském svazu shrnul slovy ‚byla to práce na vysoké vědecké mezinárodní úrovni, jaká tehdy v Praze nebyla možná‘,“ uvádí Bobošíková.

V 60. letech dostal Fischerův otec nabídku pracovat ve Švýcarsku. Celá rodina včetně tří dětí odjela za ním. A tehdy šestiletý Pavel Fischer začal ve Švýcarsku chodit do základní školy. „Prezidentský kandidát podporovaný koalicí SPOLU ale nechodil do školy jen ve Švýcarsku: „Pravidelně, patrně jako příslušník undergroundu, překračoval před rokem 1989 hranice do kapitalistické ciziny. S uměleckým souborem jezdil jako teenager do západního Německa, do Belgie, Španělska nebo Švédska. Studoval francouzštinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. A coby vysokoškolák za komunismu strávil část stáže na studijním pobytu ve Francii. Sametová revoluce jej pak zastihla na univerzitě v Barceloně, kde psal svou diplomovou práci,“ popisuje Bobošíková, jak žil kandidát s rodinou před sametovou revolucí.

A shrnuje: „To je ‚podzemí‘ podle prezidentského kandidáta Pavla Fischera. Takže žádná kotelna, kam museli ti, kteří skutečně žili v undergroundu, ale škola ve Švýcarsku, studium na prorežimní filozofické fakultě a časté cesty za železnou oponu, o kterých si drtivá většina občanů mohla nechat jen zdát,“ podotkla.

V době socialismu se dalo do zahraničí cestovat s výjezdní doložkou, tedy povolením vycestovat, které dostávali pouze režimem prověření občané. „Pavel Fischer k tomu musel mít doporučení od školy a absolvovat osobní pohovor na kádrovém oddělení. A musel mít také doporučení Socialistického svazu mládeže,“ pokračuje Bobošíková. Komunistický cestovatel, jak Fischera moderátorka prezentuje, vysvětluje své členství v SSM následovně: „Tehdy na mě táta tlačil, abych vstoupil do Socialistického svazu mládeže, což jsem dlouho nechtěl, ale nakonec jsem ustoupil.“

„Prostě křesťanská výchova v undergroundu jako řemen,“ podotýká Bobošíková. S tím, že prezidentská kandidatura Andreje Babiše, který stejně jako senátor Fischer chodil do školy ve Švýcarsku, přijde Fischerovi „jako z blbého filmu“. Termínem „blbý“ nebo „navedený“ se nezdráhal Fischer také označovat současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fischer je slizký had,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVenán , 30.11.2022 12:03:40
lhář a hajzl !! Toho kdo by volil, musel by být duševně nemocný !!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…