Boj o Koněva. Filip vytáhl Ústavu. Rusko nám památníky neničí! vmetl senátorovi TOP 09 a STAN

12.05.2020 14:30

Senátor a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička (TOP 09 a STAN) v pořadu Pro a Proti Českého rozhlasu Plus odmítá, že by se na odstraněnou sochu maršála Koněva vztahovala mezinárodní smlouva s Ruskem. Dle něho se o památkově chráněnou stavbu ani o válečný hrob nejedná. Jiného názoru je předseda KSČM Vojtěch Filip. „Jedna věc je rozhodování o majetku Prahy 6, druhá je respektování Ústavy a zákonů České republiky,“ odmítá tvrzení senátora. „Naše památníky v Rusku také nejsou poškozovány, a ne všichni souhlasí s tím, co tam naši legionáři dělali,“ připomněl Filip.

Boj o Koněva. Filip vytáhl Ústavu. Rusko nám památníky neničí! vmetl senátorovi TOP 09 a STAN
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ostraňování sochy maršála Koněva na Praze 6

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí
Filip si myslí, že odstraněním sochy maršála Koněva došlo k porušení zákona o ochraně válečných hrobů. „Socha maršála Koněva je součástí památníku, který je chráněn mezinárodní smlouvou z roku 1993. Jestli někdo poruší mezinárodní smlouvu, tak nejedná legitimně,“ řekl.

„Jedna věc je rozhodování o majetku Prahy 6, druhá je respektování Ústavy a zákonů České republiky. ... Naše památníky v Rusku také nejsou poškozovány, a ne všichni souhlasí s tím, co tam naši legionáři dělali,“ připomíná Filip.

Ale Růžička upozornil, že se nejedná o válečný hrob a ani o památkově chráněnou stavbu. „Česko-ruská smlouva z roku 1993 mluví o památkách, které by pod tento zákon spadaly, a tato stavba pod něj nespadala. Navíc byla postavena v roce 1980, nepochybně jako připomínka síly a moci v době vrcholící normalizace. Měli bychom mluvit o smlouvě z roku 1993 a o jejím skutečném významu a dopadu,“ podotkl.

Zpochybnil též, že bylo chybné sochu odstraňovat během nouzového stavu. Rozhodnuto o jejím odstranění bylo již loni.

Dále se debata týkala usnesení sněmovního výboru pro bezpečnost, který na základě zprávy Bezpečnostní informační služby doporučil policejní ochranu pro pražského primátora Zdeňka Hřibovi (Piráti), pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a pro starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS).

Šéf komunistů toto usnesení zpochybnil a pronesl, že nepokládá hrozbu za reálnou. „Nemyslím si, že je hrozba reálná. Neznám žádný důvod, pro který ruská zpravodajská služba měla ohrožovat české komunální politiky,“ uvedl ke spekulacím, že do Prahy před několika týdny přicestoval pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricinem. Věcí se zabývala i Bezpečnostní informační služba (BIS).

Celou debatu si můžete poslechnout zde:



Naopak Růžička hrozbu z Ruska pro trojici komunálních politiků považuje za možnou. „Vypadalo by to jako ze špionážního filmu, kdybychom neměli v celém světě příklady, že to Rusko tak myslí a velice často dotahuje do konce,“ pronesl.

Filip si o Hřibovi, Kolářovi a Novotném myslí, že nejsou schopni nést následky svých jednání: „Dotyční nejsou schopni nést následky svých jednání. Najednou se cítí v nebezpečí, ale když rozhodují mimo své legitimní pravomoci, tak dělají hrdiny? To mi moc hrdinské nepřidá, když to nedomýšlejí.“

Růžička naopak chápe, že uvedení politici přijali policejní ochranu. Upozornil, že ve Spojeném království je ruských diplomatů polovina, a to i přesto, že jde o šestkrát větší zemi. „Reakci vlády na tuto situaci považuji za velice povrchní, fádní a formální. 140 diplomatů na ruské ambasádě v Praze je naprostý nepoměr k tomu, jak je to všude jinde,“ konstatoval.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté nejen kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Velké pozdvižení v Rusku vyvolalo také zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům či přejmenování náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. V posledních dnech se Česká republika s Ruskem dohodla na konzultacích podle vzájemné smlouvy z roku 1993.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …