Boj proti Rusku jako náhrada skutečných témat. Poslanec uhodil na ODS

10.09.2021 11:23 | Ze sítí

Strany a hnutí vstupují do horké fáze předvolební kampaně. Mnoho voličů ale může mít stále problém udělat si jasno v tom, o co kterému politickému subjektu ve skutečnosti jde, říká Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Zásadní témata v programu pro občany podle něj často nahrazuje boj proti Rusku.

Boj proti Rusku jako náhrada skutečných témat. Poslanec uhodil na ODS
Foto: archiv JK
Popisek: Jiří Kobza (SPD)

Šéf ODS Petr Fiala se nechal například slyšet, že velice podstatným prvkem jejich programu je snaha „zabránit Rusku v jeho vlivu na naši zem“. Jaký vliv to má být, proč a jak se mu má bránit, a zda to zajímá právě voliče ODS, to nám prý pan předseda nesdělil.

„Být na místě voliče ODS, asi bych se spíše ptal na názory této strany na daňovou politiku, na ochranu podnikatelského prostředí, na rozšiřování svobod, což je přece základní konzervativní hodnota, namísto jejich zmenšování a okrajování atd.,“ dodává Kobza.

„Jakýsi boj s Ruskem je na první pohled tím posledním, co má šanci přivábit pravicové voliče. Navíc když se ODS spojila do jedné kandidátky s TOP 09 a lidovci. Tímto tahem – spojením se dvěma marginálními stranami – oslabila ODS sama sebe a připravila se o nejedno procento ve volebním výsledku, protože tito zklamaní možná přehopkají zpět k Andreji Babišovi. Tam aspoň vědí, do čeho jdou,“ pokračuje poslanec.

Původní zdroj ZDE

„Je mi jasné, že asi málokdo z vás čte různé předvolební tiskoviny, které dostává do schránky, či které jsou mu vnuceny na ulici. Rozumím tomu, protože se jedná obvykle právě o ty snůšky lží a hloupostí. Ale přece jen: Zkuste, prosím, pro jednou udělat výjimku a nerozhodovat se jen podle intuice, ale hlavně rozumem, přečíst si, kdo co nabízí, a vyhodnotit si, kam to může vést,“ uzavírá Kobza s tím, že letos jde opravdu o hodně.

Sněmovní volby proběhnou ve dnech 8. a 9. října. Podle průzkumů je největším favoritem právě hnutí ANO, které by mohlo dosáhnout až 30 procent. Druhé a třetí místo patří oběma opozičním koalicím, kterým průzkumy přisuzují shodně kolem 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…