Bojí se budoucnosti, tak nechtějí děti? Český boháč spustil vášnivou debatu. Kalousek, Hřebejk, Šmucler...

12.08.2022 12:12

Stále více Evropanů se v současné nejisté, světové i domácí, situaci rozhodlo nemít nikdy děti, ve svém blízkém okolí si toho všímá majitel Seznamu Ivo Lukačovič, jak sám uvádí na sociální síti Twitter. Podobné motivy nemít potomky však někteří čeští politici a lékaři odsuzují. Připomínají, že si naopak žijeme velmi dobře, jen média nám předkládají zlý obraz, a pokud by stejné smýšlení měli naši předci, s růstem lidské populace by to dopadlo velmi špatně.

Bojí se budoucnosti, tak nechtějí děti? Český boháč spustil vášnivou debatu. Kalousek, Hřebejk, Šmucler...
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Lukačovič hovoří předně o svých přátelích italské a švýcarské národnosti, kteří nechtějí přivést na svět děti kvůli nejisté budoucnosti: „Několik mých kamarádů, především z Itálie a Švýcarska, se dobrovolně rozhodlo nemít děti. Je mi to líto,“ píše ve svém tweetu s tím, že proto má však značné porozumění: „S možnostmi vyžití, které jim současnost nabízí, a obavami, které skýtá budoucnost, je docela chápu,“ dodal Lukačovič.

 

 

Pod jeho tweetem se zanedlouho strhla vášnivá diskuse. Lidé vyjadřovali názor, že právě Evropané mají pro plození dětí jedny z nejlepších podmínek a naděje na lepší budoucnost jsou právě děti. Častokrát bylo připomínáno, že předešlé generace zažily války a reálné pocity strachu o svůj život, přesto se děti rodily dál. Své názory přidali i politici, odborná veřejnost a další známé osobnosti.

Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl jedním z těch, kdo připomněl, že lidé zažívali historicky horší časy, a přesto to nemělo vliv na jejich rozhodování ohledně reprodukce: „Kdyby tyhle obavy a důvody měli naši předkové za třicetileté války, během obou světových válek a během čtyřicetileté hrůzovlády komunistů, tak už tady nikdo z nás není. Koneckonců, jak by řekli ekologičtí aktivisté: Přírodě by to jistě prospělo…“ vyjádřil svůj názor.

Také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler přidal kritická slova, Evropané nemají tak velké problémy, aby se zřekli mít děti: „Já je nechápu, je to nenormální. Žijeme si extrémně dobře a jediná panika čiší z médií, aby splnila kvartální plán tržeb,“ míní.

Filmový režisér Jan Hřebejk citoval slova sociologa Iva Možného: „V jednom rozhovoru byl tázán, jaká je nejjistější strategie na stáří. Odpověď zněla: Mít pět dcer,“ napsal výmluvně.

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček hovořil o sobectví: „Je to jistě pohodlné, myslím, že i sobecké, ale neví, o co přicházejí,“ dodal k životu bez dětí.

Ozývaly se však i názory, že je moderní doba a nechtít děti je stejně normální, jako je mít. Jde podle nich o svobodnou volbu a plnohodnotný život může být i bez potomků. Takové rozhodnutí zároveň v dnešní době považují za mnohem snadnější i díky možnostem využít antikoncepce a dalších přípravků určených proti početí dětí. Padly i názory diskutujících, že i v těžkých časech války mohli lidé k takovým rozhodnutím dospět, jen to nebylo tolik medializováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…