Bojujeme se zlem a prohráváme. Psycholog o boji civilizací

07.08.2016 22:48

Psycholog Andrej Drbohlav konstatuje, že Evropané prohrávají v boji se zlem a neumí to změnit, protože nemají vlastní armádu a neformulují jasnou zahraniční politiku. Svou roli v současných útocích hrají i média, která sadou doprovodných fotografií a videí u článků pomáhají šíření strachu. Popsal také rozdíl mezi masovými vrahy v USA a v Evropě.

Bojujeme se zlem a prohráváme. Psycholog o boji civilizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Andrej Drbohlav v rozhovoru pro server DVTV.cz konstatoval, že Evropa se bude muset připravit na celou řadu krvavých útoků.

„Těch útoků bude přibývat. Mají zcela jinou základnu než u masových vrahů, jak je známe z USA nebo z Číny, kde tento fenomén vzrůstá v posledních pěti letech v řádech stovek procent. Je to jiná základna, jiná typologie osobnosti, jiná motivace... Je to v podstatě souboj civilizací a morálních hodnot a podobně,“ popsal situaci. Ve Spojených státech útočí spíše navrátilci ze zahraničních misí, které velmi negativně ovlivnila zkušenost z armádní mise. Vysloužilí vojáci spáchají až třetinu masových vražd ve Spojených státech. Další skupinu útočníků tvoří přistěhovalci, nebo spíše jejich děti či vnucy. Třetí skupinu útočníků v USA vychovali sami rodiče např. tím, že týrali své děti.

Evropa podle jeho názoru leží na lopatkách, protože má neúčinnou zahraniční politiku a neumí se odpovídajícím způsobem postavit dnešnímu zlu. Evropa je bez vlastní armády bezbranná, byť motivace útočníků na starém kontinentě je jiná než v USA, jak Drbohlav poznamenal hned v úvodu.

Celý rozhovor naleznete zde

Amerika podle jeho názoru chybuje v tom, že se příliš neptá, co útočníky vede ke spáchání útoku, my bychom měli jít jinou cestou. Měli bychom se ptát, co útočníky motivuje a včas zasáhnout, nejlépe ještě předtím, než může propuknout nějaký psychopatologický problém. To je také důvod, proč bychom také měli investovat více peněz do psychiatrické péče.

Svou vinu na tom nesou i média, která detailně informují o různých útocích a některé lidi láká předchozí útočníky napodobovat, což je problém. Expert ovšem uznává, že média musí plnit svou povinnost, ale to, v čem se chovají trochu neobratně a nešikovně, je ten návodný popis toho činu, kdy popisují, jak k útoku došlo, kde byly zakoupeny zbraně a tak podobně,“ uvedl Drbohlav. Je podstatné říkat, co se stalo, kde se to stalo, proč se to stalo, ale není nezbytné dávat do toho velké množství fotografií nebo videí, kde jsou vidět zakrytá mrtvá těla. To jen posiluje nejistotu a strach,“ varoval host. A to je přesně to, o co teroristům jde.

K dovršení všeho zlého ještě média šíří příběhy a vyjádření teroristů, kteří svůj útok z různých důvodů přežili. Stačí se podívat na příběh Anderse Breivika, který si může stěžovat, že jsou ve vězení porušována jeho práva a média z toho mají velkou kauzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…