Bombardovat Mexiko. Kandidát připustil, že kvůli drogám je možné vše

11.08.2023 10:00

Schyluje se k opakování prezidentského souboje Trump – Biden? Pokud Bidenovu kandidaturu, která v tuto chvíli ještě není jistá, vzhledem k pokračujícím dohadům o jeho zdravotním a duševním stavu, posvětí demokraté, vypadá to tak. Ze strany republikánů vše nasvědčuje rostoucí popularitě Donalda Trumpa. Jeho nejžhavější vyzyvatel Ron DeSantis totiž poslední dobou strmě padá dolů. Mluví se doslova o meteoritickém pádu. Zvrátí tuto skutečnost jeho avizovaná podpora „smrtící síly“ užité proti mexickým migrantům pašujícím drogy?

Bombardovat Mexiko. Kandidát připustil, že kvůli drogám je možné vše
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Ještě před půl rokem se o Ronu DeSantisovi mluvilo jako o republikánském kandidátovi, který může přeskočit Donalda Trumpa a utkat se s Joem Bidenem o post nejmocnějšího muže planety. Od té doby se situace radikálně změnila.

Pokud DeSantisova podpora přesahovala koncem března 2023 podle průzkumů hranici 30 procent, tak v současné době to k 6. srpnu byla podle webu RealClearPolitics zhruba polovina.

„V týdnu končícím 6. srpna se podíl voličů GOP, kteří si přáli, aby DeSantis zastupoval stranu v roce 2024, snížil o 2,8 bodu z 18,5 procenta na 15,7 procenta. To bylo výrazné zrychlení oproti předchozímu týdnu, kdy podpora floridského guvernéra klesla o 0,8 z výchozího bodu 19,3 procenta z 23. července,“ napsal server NEWSWEEK.com.

Ten také uvedl, že během stejného časového období se podpora Donalda Trumpa u stejných voličů zvýšila ze 45,9 procenta na 53,7 procenta.

Poslední průzkum, který byl zveřejněn včera 10. srpna 2023 dokonce DeSantisovi přisoudil pouhých 10 procent a třetí místo mezi republikány za podnikatelem Vivekem Ramaswamym.

„Což je ponurý milník pro kandidáta, kterého mnozí kdysi považovali za nejlepší možnost, jak sesadit bývalého prezidenta Donalda Trumpa z čela žebříčku,“ píše k tomu Newsweek.

Nic na tom nemění ani to, že Trump byl třikrát obžalován a čelí řadě obvinění souvisejících s jeho údajným vyplácením peněz pornohvězdě, nesprávným zacházením s utajovanými dokumenty a úsilí o zvrácení výsledku voleb v roce 2020.

Trump totiž stále tvrdí, že je nevinný a obvinění proti němu jsou politicky motivovaná. Evidentně to tak vidí i většina republikánských voličů.

Můžeme se jen dohadovat, zda s poklesem popularity Rona DeSantise nějak souvisí jeho aktuální, poměrně ostrá prohlášení směrem k mexickým drogovým kartelům a jejich distributorům, kteří pašují drogy na území USA.

Podle zpravodajské stanice NBC NEWS se totiž DeSantis měl včera vyjádřit v tom smyslu, že je otevřený útokům dronů na mexické drogové kartely.

„Kandidát na prezidenta Republikánské strany také podpořil použití ‚smrtící síly‘ na migranty pašující drogy do USA,“ napsala dokonce NBS NEWS s odkazem na jedno z minulých vyjádření Rona DeSantise, který v červnu podpořil použití „smrtící síly“ proti migrantům podezřelým z obchodování s drogami.

To znovu zopakoval včera.

„Jsem pro použití smrtící síly. Pokud se snaží proniknout do naší země, skončí mrtví,“ řekl za bouřlivého potlesku.

Na dotaz jednoho z voličů, zda by byl ochoten proti drogovým kartelům použít drony, odpověděl DeSantis, že si toto právo absolutně vyhrazuje, pokud „napadnou naši zemi a zabíjejí naše lidi“.

Na pozdější dotaz NBC News, aby své vyjádření vysvětlil, DeSantis řekl, že použije jakoukoli sílu, kterou potřebuje k obraně země.

„Byli bychom nuceni reagovat a vyhrazujeme si právo bránit naši zemi,“ dodal.

DeSantis se ve své prezidentské kampani tvrdě přiklání k imigraci jako tématu a vymezuje se daleko více doprava, aby se odlišil od bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Zda mu to přinese kýžený výsledek a bude se moci příští rok postavit kandidátovi z demokratické strany v prezidentských volbách, je v souvislosti s výše zmíněnými předvolebními průzkumy otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …