Bondy Bakalovy NWR mají rekordní výnos. Firma ale prý směřuje k bankrotu

09.07.2013 13:22

Zájemci o dluhopisy společnosti New World Resources (NWR) mají dvě možnosti. Nezajištěná emise se splatností v roce 2021 v objemu přes sedm miliard korun má v současné době výnos 35 procent. Oproti tomu zajištěná 13miliardová emise, která maturuje v roce 2018, má výnos 20 procent. Upozorňuje server E15.cz.

Bondy Bakalovy NWR mají rekordní výnos. Firma ale prý směřuje k bankrotu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Věřitelé mají přednost před akcionáři, pokud se rozděluje případný likvidační zůstatek. Dluhopisy proto mohou být na první pohled méně rizikové. Přesto se obě emise obchodují s bankrotovým výnosem a většině z nich hrozí předčasné splacení.

Výnosy 20 a více procent naznačují nutnost restrukturalizace

„Výnosy bondů 20 a více procent indikují nutnost restrukturalizace či bankrot,“ myslí si Milan Vaníček z J&T Bank. O likviditu bondů se starají fondy zaměřené na vysokorizikové spekulace s takzvanými „prašivými dluhopisy“.

NWR při úpisu bondů v roce 2010 lákala investory na zajištění akciemi svých dceřiných společností OKD, koksáren OKK a polské Karbonie. Hodnota zajištění ale povážlivě klesla.

Ztráta části zajištění pak podporuje spekulace o předčasném splacení emise. „Pokud se nic neděje se zajištěním, cena dluhopisu obvykle neklesá pod nominál,“ řekl Vaníček. Zajištění bond NWR se ovšem obchoduje za necelé dvě třetiny nominální ceny.

Společnost nemá dostatek hotovosti na předčasné splacení dluhopisů

Podle serveru E15.cz omezuje emisní projekt možnosti NWR při prodeji akcií nebo aktiv jeho dceřiných společností. Pokud dojde k nedovolené transakci s aktivy, může to způsobit dluhové selhání a věřitelé budou žádat okamžité splacení dluhopisů. Musela by se shodnout minimálně čtvrtina držitelů vydaných papírů.

„Pokud by v horizontu jednoho roku mělo dojít k předčasnému splacení dluhopisů, pak by to byl pro společnost vážný problém, jelikož by na to podle mých odhadů neměla dostatek hotovosti,“ varoval Jan Raška z Fio banky.

Bezprostřední hrozba okamžitého splacení údajně nehrozí. Teď se ukáže, jak moc podnikatel Zdeněk Bakala věří svému dítku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…