Bortí se to. Po infu, že Nord Stream zničila Ukrajina, je tu výzva

16.06.2023 11:37 | Ze sítí

MONITORING Americká CIA jako šedá eminence války na Ukrajině? Ekonom Pavel Šik sdílí na sociální síti souvislosti naznačující, že CIA stojí za poškozením plynovodů Nord Stream, nikoliv ruská strana, a zároveň vysvětluje, proč média manipulativně informovala veřejnost, že CIA o explozi plynovodu věděla až v říjnu. Zároveň naznačuje, jak by se k takové informaci měli postavit evropští lídři, kteří vůči viníkovi požadovali ve svých výrocích „neostřejší možnou reakci“. „Čekáme Edgardsi, čekáme Uršulo, čekáme Josepe,“ dodává Šik.

Bortí se to. Po infu, že Nord Stream zničila Ukrajina, je tu výzva
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

V září loňského roku došlo po výbuchu k úniku plynu z plynovodu Nord Stream. Stopy ohledně jeho poškození přes veškeré spekulace, vedou podle ekonoma a publicisty Pavla Šika do USA. „To, že Rusko nevyhodilo do povětří Nord Stream, věděla CIA prý už v říjnu minulého roku,“ píše Šik ve svém facebookovém komentáři k této události.

Odkazuje na vyjádření ředitel CIA Williama Burnse, ten prý už v říjnu řekl „evropskému protějšku“, že „dostupné důkazy neukazují na Rusko“, uvedl deník Wall Street Journal s odvoláním na úředníka přítomného na schůzce.

Šik rozkrývá, proč informace o tom, že to americká zpravodajská služba tají, datují záměrně k říjnu. „Jasně, že to CIA věděla, když to sama provedla, řekl by Seymour Hersh. Ale je zajímavé, že i v tomto ‚červeném sleďovi‘, jak to nazývá Seymour a jak se nazývá zavádějící informace, kterou mají média zveřejnit, promyšleně stojí, že to CIA věděla až v říjnu. Proč? Jednoduše, protože Jennifer Granholm, americká ministryně energetiky, ještě na konci září v BBC řekla: ‚Vypadá to, že na vině je Moskva..‘ Takže promyšlený červený sleď musí pracovat s říjnem,“ pokračuje ekonom Šik.

Do jakého světla tohle celé obvinění staví Ukrajinu? „Pokud uvěříme tomuto ‚červenému sleďovi‘ CIA a pomineme řeči, že by Zálužný dělal něco na vlastní pěst (což je kravina), staví to celé ukrajinské vedení do světla lhářů, protože nejen Podoljak mluvil o ‚teroristickém útoku, který provedla Moskva‘,“ připomíná publicista.

CIA si je podle Šika zřejmě vědoma, že se problematika jednou v budoucnu, až se bude počítat, bude točit i kolem možného odškodnění. „Ale Ukrajina je tak jako tak bankrot, tak proč jí nepřišít ještě zničení evropské infrastruktury, nebo?“ dodává.

Pokud tedy tomuto červenému sleďovi uvěříme, ukazuje nám to i krásně, jak se experti nechali unést emocemi, Šik vybírá vyjádření některých z nich:

Expert v oboru plynárenství Vratislav Ludvík, Lidovky, září 22: „Za výbuchy Nord Streamu je Moskva.“

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň, Prima, září 22: „Kdo sabotoval plynovody Nord Stream? Teorie her ukazuje na Rusko,“ vysvětluje expert.

Martin Jirušek z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, odborník na energetickou politiku, v Deníku, září 22: „Americká stopa je nesmysl. Všechno ukazuje na to, že plynovody Nord Stream 1 a 2 byly zničeny sabotáží a že to provedli sami Rusové.“

A následně poukazuje – pokud uvěříme zmíněnému červenému sleďovi – do jaké pozice to staví to evropské politiky před rozhodnutí, jak tedy splní své sliby. Zde jsou některá jejich vyjádření:

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs: „NATO a EU by měly (úmyslné útoky na Nord Stream) brát vážně a patřičně na ně reagovat...“

Leyen, září 22: „Jakékoli úmyslné narušení aktivní evropské energetické infrastruktury je nepřijatelné a povede k nejostřejší možné reakci...“

Borell, září 22: „Jakékoli úmyslné narušení evropské energetické infrastruktury je naprosto nepřijatelné a bude na něj reagováno rázně a jednotně...“

„Čekáme Edgardsi, čekáme Uršulo, čekáme Josepe,“ uzavírá ekonom Pavel Šik.

Na informace západních médii o tom, že poškození Nord Sreamu plánoval osobně šéf ukrajinské armády Zalužnyj, jak Šika ve svém textu poukazuje, upozornily Novinky.

Německý týdeník Die Zeit, německá televize ARD a nizozemská rozhlasová stanice NOS tvrdí, že Spojené státy loni varovaly Ukrajinu, aby se nepokoušela poškodit plynovody Nord Stream, jak to údajně plánovala. Varování měla do Kyjeva adresovat americká Ústřední zpravodajská služba CIA na základě informace, kterou získala od nizozemské vojenské tajné služby MIVD. Zároveň uvádí, že operaci na poškození plynovodů plánoval osobně vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

??????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 16.06.2023 12:37:12
Výzva vyjde naplano a sabotáž se nebude vyšetřovat.N 1a N 2 byly postaveny z důvodu krádeže plynu za Tymošenkové,kdy se ukázalo,že ukrajina je naprosto nedůvěryhodný a zákeřný partner.Dnes už to není pravda.Bývalí zloději jsou dnes vzorem ctnosti.Holt,tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou a nezapomínejme,že režimy vznikají a zanikají na základě své vlastní ideologie.Evropská ideologie dnes je lhaní a manipulace.Jenže nic netrvá věčně!

|  14 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…