Bostonský atentátník Carnajev si vyslechl verdikt poroty: Trest smrti injekcí

16.05.2015 6:48

Džochar Carnajev, obžalovaný z podílu na atentátu na maraton v Bostonu roce 2013, byl včera odsouzen k trestu smrti injekcí. Informovala o tom hlavní americká média. Obhajoba žádala doživotí a nejspíš se odvolá.

Bostonský atentátník Carnajev si vyslechl verdikt poroty: Trest smrti injekcí
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Porotci se o verdiktu radili více než 14 hodin. Podle americké ministryně spravedlnosti jde o odpovídající trest za jeho hrůzný zločin. Při atentátu v cíli běžecké soutěže zahynuli v USA tři lidé a dalších 264 utrpělo zranění.

V soudní síni nemohly být přítomné kamery. Agentura AP ale s odvoláním na své zdroje popsala, že Carnajev na vynesení trestu smrti nijak nereagoval. Hlavu měl mírně skloněnou a ruce složeny před sebou. Obhajoba se poté ještě celé poroty na trest znovu zeptala a každý z porotců potvrdil, že se verdikt shoduje s jeho rozhodnutím. Když se o verdiktu dozvěděl Carnajevův otec žijící v ruském Dagestánu, prý do telefonu jen zanaříkal a zavěsil, uvedla AP.

"Víme velmi dobře, že žádný verdikt nedokáže uzdravit duše těch, kteří ztratili své milované, ani mysl a těla těch, kteří utrpěli při tomto zbabělém útoku závažná zranění," reagovala na verdikt americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová. "Nejvyšší trest je ale odpovídajícím trestem za tento hrůzný zločin a doufáme, že s dokončením tohoto trestního procesu vše skočí i pro oběti a jejich rodiny," dodala.

Dvanáctičlenná porota shledala počátkem dubna Čečence Carnajeva vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci pak začali tento týden ve středu zvažovat, zda mu udělí trest smrti. K tomu stačilo, aby tento trest dostal v jednom ze 17 bodů obžaloby, v nichž mu porota přiřkla vinu. Žalobci tvrdili, že byl nyní jednadvacetiletý Džochar v přípravě a provedení atentátu rovnocenným partnerem svému bratrovi, a proto si nic než nejvyšší trest nezaslouží. Obhajoba žádala o doživotní trest s odůvodněním, že Džochar byl pod vlivem o šest let staršího sourozence, hlavního strůjce útoků.

Carnajev byl souzen podle federálních zákonů, které trest smrti připouštějí

Rozhodnutí o trestu smrti muselo být jednomyslné. Pokud by se stalo, že některý z porotců nabude dojmu, že by Carnajev neměl být potrestán popravou, byl by obviněný automaticky odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění.

Soud se sice konal v americkém státě Massachusetts, kde byl trest smrti před víc než 30 lety zrušen, ale Carnajev byl souzen podle federálních zákonů, které hrdelní trest připouštějí.

Předpokládá se, že se obhajoba proti případnému trestu smrti ihned odvolá. Právě kvůli možným tahanicím a dlouholetým odkladům popravy požádali někteří příbuzní obětí atentátu o to, aby Carnajev dostal doživotní trest a pro ně bolestivý případ tím nadobro zmizel z médií.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …