Bourat pod vlivem? Nevadí. Hybášková se na ministerstvu stane vlivnou ředitelkou

25.06.2022 9:46

Přestože před časem způsobila nehodu v opilosti, i tak nyní dlouholetá diplomatka a bývalá europoslankyně usedla na prestižním postu. Řeč je o Janě Hybáškové, která byla na ministerstvu zahraničí pověřena řízením personálního odboru. Píše o tom server Lidovky.cz.

Bourat pod vlivem? Nevadí. Hybášková se na ministerstvu stane vlivnou ředitelkou
Foto: Repro Aktu.cz
Popisek: Bývalá velvyslankyně Jana Hybášková po bouračce na Praze 6

Jana Hybášková usedla na jednom z klíčových míst, které je v rámci ministerských struktur. Personální odbor totiž spolurozhoduje o výjezdech diplomatů na mise v zahraničí. V současné době je Hybášková jen pověřena řízením odboru po skonu své předchůdkyně Heleny Bambasové, ale výběrové řízení by mělo být pouhou formalitou. A to přesto, že v loňském roce měla Hybášková závažný problém.

Řídila totiž vozidlo s 1,5 promile alkoholu v krvi a způsobila autonehodu. Když byla v Praze na Ministerstvu zahraničí každoroční porada všech velvyslanců, ve večerních hodinách na Praze 6 nabourala do čtyř dalších zaparkovaných aut a její auto skončilo převrácené na boku. Státní zastupitelství loni koncem října případ podmíněně odložilo na rok a půl. Hybášková složila peníze na pomoc obětem trestné činnosti a zavázala se, že po dobu osmnácti měsíců neusedne za volant. 

Hybáškové ani jejímu spolujezdci, kterým byl bývalý velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík, se nic vážného nestalo. Podle svědectví policistů se při jejich příjezdu oba diplomaté hádali, kdo z nich řídil.

Později na videu však Hybášková přiznává policistům, že auto řídila právě ona. „Řídila jsem já, je to moje auto, opilá jsem já, já beru všechnu vinu na sebe,“ tvrdila policistům. Policisté ovšem byli na pochybách, i když Hybášková prohlašovala, že „to tisíckrát podepíše“. „Já vám nikam neutíkám, jsem to já, kdo to udělal, je to moje auto,“ přiznávala se opakovaně Hybášková a vysvětlovala, že v autě převráceném na levý bok byla dole, zatímco Hladík nahoře, tedy řídila.

„Loňský incident považujeme za uzavřený,“ uvedla k tomu mluvčí Černínského paláce Lenka Do. Hybášková je podle ní jednou z nejzkušenějších diplomatek.

„Jana Hybášková zná dobře MZV, je skvělé, že dostala tuto šanci vést personální oddělení. Navíc zná nejlíp evropskou diplomacii,“ uvedl pro Lidovky.cz také vysoce postavený diplomatický zdroj. 

Jana Hybášková je bývalou českou velvyslankyní v Kataru a Kuvajtu, zastupovala též Evropskou unii v Iráku. V letech 2004-2009 byla europoslankyní a působila v řídícím výboru Světového hnutí za demokracii. Je manželkou sociologa a bývalého lidoveckého poslance Ivana Gabala a autorkou knih Čekání na válku a Zpověď Evropanky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …