Bouře kolem brexitu: Premiér Johnson chce stále odejít z EU koncem října. Poslanci odchod brzdí

21.10.2019 17:01

Britští poslanci v pátek schválili další možné pozdržení brexitu. Odhlasovali totiž dodatek poslance Oliviera Letwina, který počítá s přijetím potřebných prováděcích zákonů. Bez přijetí těchto zákonů by měl být nucen premiér Boris Johnson žádat Evropskou unii o další odklad. Ten to ale odmítá a dál trvá na případném tvrdém brexitu, který je naplánován na 31. října.

Bouře kolem brexitu: Premiér Johnson chce stále odejít z EU koncem října. Poslanci odchod brzdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Autorům dodatku šlo podle informací České televize primárně o možnost zabránit tzv. tvrdému brexitu, který by nastal bez přijetí dohod Británie a Evropské unie. Pro Letwinův dodatek hlasovala většina 322 poslanců a na jeho základě musí nejprve proběhnout ratifikace zákona o brexitu a až poté dostane vláda plnohodnotný souhlas se samotným odchodem z EU.

Premiér Johnson tak dostal další ránu ve své snaze o co nejrychlejší brexit, jeho kabinet přesto dál trvá na termínu 31. října. Další překážkou ale může být předseda parlamentu John Bercow, který může nepřipustit hlasování o nové brexitové dohodě, kterou připravil premiér Johnson.

Johnsonův návrh podle jeho slov umožní celému Spojenému království opustit EU v aktuálním termínu na konci měsíce. Premiér vyzývá poslance, aby využili tuto „historickou příležitost“ a posunuli se dál. Je podle něj třeba budovat nové partnerství s EU mimo její členství. Další žádost o odklad označil za nesmysl a nemá jej v plánu.

Anketa

Dělá vám starosti zdraví prezidenta Zemana?

61%
39%
hlasovalo: 7869 lidí
Opoziční poslanci ale novou Johnsonovu verzi označují za ještě horší než ty předchozí. „Dnešní schválení dohody brexit neukončí. Neposkytne zemi jistotu a poslední slovo by měli mít lidé,“ řekl šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který se podle svých slov nenechá „oklamat prázdnými sliby vlády“. Proti nové dohodě se navíc postavila i severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), která donedávna hlasovala s vládnoucím kabinetem a kvůli jejich deseti hlasům měla vláda hlasovací většinu.

„Dohoda je podle nás škodlivá. Nedodržela sliby, které nám premiér dal o tom, že celé království opustí Evropskou unii. Severní Irsko v podstatě nechává na evropském jednotném trhu,“ upozornil mluvčí DUP Sammy Wilson a narážel na tzv. irskou pojistku, na které ztroskotala poslední brexitová dohoda.

„V Unii je to asi ta nejhorší zpráva. Politici tady čekali, že Londýn nějak rozhodne a situace bude konečně jasná. Evropská komise nyní čeká, jestli Johnson požádá o odklad a z jakého důvodu. V neděli se mají v Bruselu sejít velvyslanci 27 zemí na mimořádném jednání, ovšem zatím není jasné, o čem vlastně budou diskutovat,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Samotná EU novou dohodu již schválila a teď čeká, jak dopadnou jednání v britském parlamentu. Další možný odklad podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona již nemusí EU povolit, musely by při tom totiž hlasovat všechny státy jednomyslně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…