Bouře nad Rajchlovou demonstrací. Sto tisíc účastníků, nebo deset? Už se šíří FOTO

17.09.2023 10:59 | Monitoring

K celonárodnímu setkání Česko proti vládě, které v sobotu uspořádala na Václavském náměstí v Praze mimoparlamentní strana PRO Jindřicha Rajchla, se upíná pozornost nejen ohledně aktivity značně nespokojené části české společnosti. Polemika plane o tom, kolik lidí se oné demonstrace skutečně zúčastnilo. Rozdíly v odhadech, které zaznívají, jsou v řádu až mnoha desítek tisíc.

Bouře nad Rajchlovou demonstrací. Sto tisíc účastníků, nebo deset? Už se šíří FOTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti vládě na Václavském náměstí, který pořádala neparlamentní strana PRO

Zatímco v průběhu protestů byla účast demonstrantů na Václavském náměstí odhadována na vyšší jednotky tisíců lidí, Česká tisková kancelář odhadovala 10 tisíc účastníků. Podobné tzv. redakční tipy ohledně 10 až 20 tisíců protestujících, kteří dorazili v sobotu na Václavské náměstí, zaznívají v dalších médiích.

O to zajímavější je nahlédnout na sociální sítě, kdy lidé sdílejí fotografie ze včerejšího zaplněného Václavského náměstí a v podstatě tak potvrzují slova organizátorů protestu o minimálně 101 tisících účastnících. Ovšem i o tom se v internetové obci vedou mezi uživateli nemalé pře.

Například europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nabídl srovnání zaplněného Václavského náměstí s Dny NATO v Ostravě a s Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku, které navštívilo v sobotu přibližně 100 tisíc lidí. „V Praze pár tisíc lidí blokuje magistrálu a křičí „pryč z NATO“, v Ostravě víc než sto tisíc lidí obdivuje vojenskou techniku, která nás společně s NATO chrání. Aby byly jasné ty proporce.“

„A jste si jist těmi počty lidí v Praze?“ přemítá nad slovy europoslance diskutér Bohuslav Coufal. Ten přiložil porovnání fotek ze sobotního protestu na Václavském náměstí s demonstrací Milionu chvilek z roku 2019 z téhož místa, kdy fotografie působí podobně, co se počtu účastníku týče. „Na první fotce je Václavák při demonstraci Milionu chvilek 4. 6. 2019, média tehdy odhadla počet účastníků na 120 tisíc. Na druhé fotce je Václavák dnes, média píší o necelých 10 tisících účastnících. Názor si udělejte sami,“ dodal další uživatel sítě X (Twitter).

Vyjádřil se i novinář Martin Bartkovský z Reflexu. Ten je znám svou nesnášenlivostí vůči Jindřichu Rajchlovi a jeho akcím, z nichž dělá online přepisy, se spíše vysmívá a poškozuje je. Na sociální síti zveřejnil fotografii pár desítek minut po zahájení demonstrace a z průběhu akce v 16.45. Tím vyvracel slova Rajchla o vysoké účasti. „Až vám bude Jindra Rajchl tvrdit, že na Václaváku bylo 101 tisíc lidí, tak tady jsou fotky. Půl hoďka po začátku (14:40) a před koncem (16:15). Jsou moje z dneška z místa a už kolují po internetu. Tak jen ať víte, kde je zdroj informace,“ vyjevil Bartkovský, jehož odhad protestujících je maximálně mezi 15 až 20 tisící.

Z jedné z Rajchlových akcí, ze setkání s občany v Benešově byl tento novinář Bartkovský vykázán letos v červnu. Také nyní opět hodlal čtenářům zprostředkovat online přenos, mezitím ale na jeho počínání upozornil jeden z řečníků na pódiu. Bartkovský tehdy popisoval ve svých glosách něco úplně jiného, než se v sále probíralo. A Bartkovský následně lživě tvrdil, že mu dav vyhrožoval násilím. Nakonec byl z akce vypískán a vyprovozen s posměchem.

Kritika zazněla od lidí směrem k České televizi. Na Staroměstském náměstí měla paralelně probíhat i pro-ukrajinská akce – té se ale účastnila sotva desítka lidí, poblíž bylo možno vidět i přenosový vůz České televize...

Např. Pavel Cimbál upozornil, že ani televize veřejné služby nepodává pravdivé informace. Naznačil, že na pro-ukrajinskou akci měly podle ní dorazit tisíce lidí, a na Václavské náměstí jen stovky lidí. Pro srovnání jako důkaz rovněž připojil snímky z místa konání. „Všechno jasné? Jasné. Tak už víte, jak správně naše novodobé šifrované mainstreamové veřejnoprávní zpravodajství dekódovat. Tak už v tom nedělejte chyby,“ napsal s ironickou nadsázkou.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29571 lidí
Nespokojenost s vládou je podle Jindřicha Rajchla masivní, důvodem jsou podle něj (ne)postup vlády vůči inflaci, daňové změny či úpravy důchodů. Řečníci v sobotu kritizovali ale také pomoc české vlády válkou zmítané Ukrajině, vztahy ČR a USA či NATO, opatření, která mají utlumovat používání fosilních paliv v automobilovém průmyslu a někteří se vraceli s kritikou třeba i k opatřením proti šíření covidu, za kterými stála minulá vláda. Rajchl opakovaně kritizuje média, že podhodnocují účast na jeho akci, a vyzývál účastníky demonstrace i další zájemce ke sledování „alternativních kanálů“.

S kritikou vlády v sobotu vystoupili také třeba předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, advokátka Klára Samková, tanečník a bývalý šéf Baletu ND Petr Zuska a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Na Letné promluvil i restauratér a bývalý předseda Hnutí PES Jakub Olbert známý svými protesty proti tehdejším vládním opatřením proti šíření pandemie covidu.

Také někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (tehdy TOP 09) se v sobotu po protestu Česko proti vládě vyjádřil. „Cca 10 tisíc demonstrantů proti vládě. O.K. Jsem si jist, že kdyby bylo potřeba jít demonstrovat proti Rajchlům, Babišům a Okamurům, jde nás desetkrát víc a jdeme i my, které vláda v lecčem štve. Pořád ale představuje garanci demokratické správy země s prozápadní orientací. A to samo o sobě za demonstraci a za podporu stojí,“ poznamenal Kalousek k dnešní demonstraci na síti X (Twitter). Jeho slova podpořila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Premiér Petr Fiala (ODS) shromáždění proti vládě v centru Prahy zaznamenal jen okrajově. „Den jsem trávil na Dnech NATO v Mošnově, které navštívilo zhruba 100.000 lidí. Návštěvníci vyjadřovali podporu našemu členství v NATO i krokům mojí vlády, která bere bezpečnost naší země vážně,“ reagoval ministerský předseda ve vyjádření pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fotografie statisícového davu už běží světem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 17.09.2023 11:17:55
Ale pětikoalice a mainstream budou lhát a budou lhát. Jsou pro smích celému světu. Co si svět řekne? S takovými lháři, poskoky a nýmandy nemá smysl se bavit. Potřebujeme sebevědomou českou reprezentaci.

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…